Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDDY DE CLERCQ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Eddy De Clercq

Periode

1955 - heden

Genre

disco, DJ, draaitafels, easy tune, Gouden Harp, house, lounge, producer

Eddy De Clercq

De Belg Eddy De Clercq is een van de grondleggers van de house- en acidcultuur in Nederland. Als veertienjarige begint hij als DJ en ruim 25 jaar later is hij nog steeds toonaangevend aanwezig met zijn eigen muziek, draaistijl en label. Hij is betrokken bij de oprichting van een aantal ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, producer

Genoemd in de biografie van

1981   Bernard Oattes
1989   Eton Crop
1990   Quazar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eddy De Clercq

De Belg Eddy De Clercq is een van de grondleggers van de house- en acidcultuur in Nederland. Als veertienjarige begint hij als DJ en ruim 25 jaar later is hij nog steeds toonaangevend aanwezig met zijn eigen muziek, draaistijl en label. Hij is betrokken bij de oprichting van een aantal invloedrijke clubs in Amsterdam, en hij produceert zijn eigen platen en werk van anderen.

In bezetting van

A-Men   draaitafels, drumcomputer, producer, sampler, synthesizer
House of Venus   producer
Popcorn (II)   drumcomputer, sampler, synthesizer
V.O.L.V.O.   remixer

1977

Eddy De Clercq Eddy De Clercq (Gent, 18 oktober 1955) verhuist van Brussel naar Amsterdam en organiseert daar feesten in de Brakke Grond. Er wordt veel disco gedraaid, op dat moment een behoorlijke nouveauté. Mede door de populariteit van de film Saturday Night Fever, krijgen de feesten nationale bekendheid.

1980

De Clercq begint zijn eerste eigen club in Amsterdam: De Koer. In deze club draait hij New Yorkse underground disco, elektro, wave en punk. Het publiek is gemengd: punks en moderno's naast yuppen.

1982

Hij verkoopt De Koer en start de legendarische Pep Club in Paradiso. Rare grooves, disco, Latin en Afrikaanse geluiden worden gemixt met de eerste oervormen van house. Dit maakt de Pep Club tot de hipste plek van Amsterdam.

1985

Na 3 jaar de Pep Club houdt De Clercq het voor gezien en stopt hij met de succesvolle avonden. Dat past goed in zijn loopbaan: hij heeft de gewoonte om op het hoogtepunt te stoppen met waar hij mee bezig is.

1986

De Clercq opent samen met partners Peter Giele en Arjen Schrama de RoXY. In de begintijd van de RoXY worden Hi-nrg, house en alternative gemixt. De naam van de club wordt al snel een begrip en trekt collega-DJ's aan. RoXY groeit uit tot de house-tempel van Nederland.

1989

Samen met Gert van Veen en Corné Bos maakt De Clercq onder de naam A-men een van de allereerste houseplaten van Nederland. Voor de luttele som van f 300,- wordt de single Pay The Piper in de huiskamer van Van Veen opgenomen. Met deze mijlpaal begint de house ook in ons land naar volwassenheid te groeien.

A-Men Corné Bos

1991

Op het hoogtepunt van de RoXY verlaat De Clercq de club en vertrekt hij naar Italië om zich daar te vestigen.

1994

De Clercq verhuist terug naar Amsterdam en blijft, enigszins tot z'n eigen verbazing, een zeer veel gevraagde DJ. Hij begint weer platen te maken en werk van anderen te remixen. Hij richt zijn eigen ASPRO-label op waarop hij eigen werk en dat van anderen uitbrengt.

1996

Samen met Richard Cameron en Gerry Arling is hij betrokken bij V.O.L.V.O. en vormt De Clercq het trio Popcorn, genoemd naar de Belgische stroming uit de jaren zeventig. Popcorn, muziek voor een perfect uitgedost publiek, vormt dan ook een niet onaanzienlijk deel van De Clercqs muzikale roots. Het trio brengt de cd Stereo Show Case uit op het Easy Tune Music-label Drive-In. Easy Tune wordt een kortstondige hype in het Amsterdamse uitgaansleven.

Gerry Arling Popcorn (II) Richard Cameron V.O.L.V.O.

1999

De Clercq maakt onder de titel Heineken Millennium Mix een danceremix waarin hij muziek, stemmen en geluiden uit het afgelopen 100 jaar verwerkt. Op vrijdag 19 maart krijgt hij tijdens een feest in discotheek Sinners uit handen van sportpresentator Jack van Gelder een platina cd van de single waarvan er 350.000 exemplaren aan de detailhandel zijn verkocht. Een dag later neemt De Clercq afscheid als professioneel DJ tijdens een housefeest in de Roxy. In het VPRO TV-programma De Plantage vertelt hij dat hij is uitgekeken op de house-scene en zich in de toekomst bezig willen gaan houden met ondermeer dansvoorstellingen en modeshows. Niettemin blijft De Clerq werkzaam als DJ. In de zomer vertoont hij zijn kunstjes op vele locaties. Op 23 mei staat hij in de 3FM-tent op het Pinkpopfestival. Nog geen maand later brandt tijdens een herdenking van de overleden Peter Giele de Roxy af.

2000

Eddy De Clercq krijgt een Gouden Harp van Conamus. Zijn interesse voor de bossanova brengt hem naar Brazilië waar hij ondermeer draait tijdens het Disco Voador te Fortaleza. De latin-klanken zijn terug te vinden op de Boss-a-troniq-compilatie.

2001

De tweede Boss-a-troniq-cd wordt gepresenteerd tijdens de Trip Do Brasil Party in Paradiso. Onder de naam EDC brengt De Clercq via het gerenommeerde jazzlabel Blue Note in oktober het album Passport uit. Het album staat wederom in het teken van de bossa nova. Actrice Sylvia Kristel maakt op de plaat haar debuut als zangeres in het nummer Changes.

2002

Eddy De Clercq Changes wordt op single uitgebracht. De Clercq stelt een derde Boss-a-troniq-cd samen.

2003

Eddy de Clercq maakt deel uit van de Beat Club, een DJ-collectief dat op wisselende locaties in de hoofdstad plaatjes draait uit de jaren vijftig en zestig zoals rhythm & blues, latin, soundtracks, soul, ska en boogaloo. Naast De Clercq bestaat het team uit initiatiefnemer DJ Mikkel van der Meulen (Ir. Vendermeulen van het DJ-duo De Teutonics), de Belg Piet Popcorn, Waikiki Wilf (Wilf Plum, ex-Dog Faced Hermans) en Charley Rhythm (Marco Charles Buschman).

Dog Faced Hermans

2004

Night & Day is een cd van DJ Eddy de Clercq samen met zanger/producer Friso Kuperus en The Jack Million Big Band Orchestra. De plaat is een ode aan Cole Porter, het American Songbook en Amerikaanse big bands.

Jack Million Band

2006

Op 2 en 3 december exposeert De Clercq tijdens de Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs te Utrecht onder de titel Exotica honderd platenhoezen uit zijn gigantische collectie van onder meer Yma Sumac, Martin Denny en Lex Baxter. Hij selecteert de platen op hun artwork en concentreert zich op zogenaamde jungle exotica en tiki exotica uit de jaren vijftig en zestig.

2007

Op 27 september wordt in het Twentse Goor het Bert Haanstra Festival geopend. Speciaal voor het festival en de daaropvolgende korte tournee worden vier nieuwe soundtracks gecomponeerd voor de Oscarwinnende korte film Glas. Eddy de Clercq is een van de componisten. De nieuwe soundtrack wordt tijdens de film door De Clercq live uitgevoerd samen met gitarist/technicus Zorko Opacic. Eddy de Clercq produceert muziek bij modeshows van bekende ontwerpers als Viktor & Rolf, Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Pucci. In november verschijnt een selectie van composities die zijn gebruikt bij de shows van Viktor & Rolf op de cd Music For Catwalks.

2008

Het nummer Virgem Da Lua (Virgin Of The Moon) van het album Passport wordt geremixt door de Brit Mr. Hermano (Ben Mitchell).

Angela Groothuizen Berget Lewis Boris De Dijk Izaline Calister Oscar Harris Ronald Snijders

Discografie Eddy De Clercq

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eddy De Clercq

Audio/Video Eddy De Clercq

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer