Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDDY DOORENBOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-12-1912 - 25-03-2013

Genre

componist, contrabas, gitaar, jazz, piano, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Eddy Doorenbos

Eddy Doorenbos is zanger van soft swing, jazzballads en standards uit The Great American Songbook, geïnspireerd door onder meer Frank Sinatra en Nat King Cole. Na zijn successen in de jaren zestig met het Millers Sextet vertrekt hij naar Spanje en is hij actief als kunstschilder. In de jaren tachtig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, contrabas, gitaar, piano, tekstschrijver, zang

Biografie Eddy Doorenbos

Eddy Doorenbos is zanger van soft swing, jazzballads en standards uit The Great American Songbook, geïnspireerd door onder meer Frank Sinatra en Nat King Cole. Na zijn successen in de jaren zestig met het Millers Sextet vertrekt hij naar Spanje en is hij actief als kunstschilder. In de jaren tachtig keert hij terug naar Nederland en treedt hij tot op hoge leeftijd op, onder meer tijdens privéfeesten en op zijn vaste stek in de bar van het Sheraton Amsterdam Airport Hotel te Schiphol.

In bezetting van

Millers   gitaar, zang

1945 - 1946

De carrière van Eddy Doorenbos start in 1945 in het orkest van Han de Willigen. Het orkest verblijft twee jaar in Brussel en treedt daar op voor Amerikaanse soldaten die zijn gelegerd in België, Frankrijk en Duitsland.

1947 - 1961

De zanger is van 1947 tot 1961 verbonden aan het Miller Sextet van Ab de Molenaar. Het sextet treedt met grote regelmaat op in hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein, met Pia Beck achter de piano. Het Miller Sextet is vaak op de radio te horen en doet uitgebreide buitenlandse tournees, met naast optredens in Nederland ook in België, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken en Indonesië. Een van de meest geliefde nummers is Smoke That Cigaret. In 1956 en 1957 wordt Doorenbos verkozen tot favoriete zanger in de poll van het muziektijdschrift Rhythm.

Millers Pia Beck

1962 - 1969

Doorenbos verlaat het Millers Sextet en maakt een jaar deel uit van het orkest van klarinettist, saxofonist en goede vriend Herman Schoonderwalt. Als door de opkomst van beatmuziek de belangstelling voor swing afneemt, verhuist Doorenbos naar Spanje, waar hij met een onderbreking van enkele jaren ongeveer twintig jaar verblijft aan de Costa del Sol. Hij houdt zich bezig met schilderen en exposeert in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden en Nederland. Zijn werk wordt aangekocht door onder meer filmsterren Gina Lollobrigida, Anita Ekberg en Sean Connery. In 1968 komt hij een paar keer naar Nederland om in het kader van een Millers-reünie radio- en plaatopnamen te maken.

Herman Schoonderwalt

1970 - 1996

In de jaren zeventig woont Eddy Doorenbos vier jaar in Brussel. Hij beheert een galerie in Knokke en treedt regelmatig op voor de Franstalige zender RTBF. Daarna keert hij terug naar Marbella in Spanje. In 1984 vestigt hij zich weer in Nederland waar hij optreedt met zijn eigen kwartet The Swingmill en in radioprogramma's is te horen samen met The Skymasters. Vanaf 1981 brengt hij drie albums uit onder eigen naam: Here I Go Again (1981), Still Together (met The Swingmill) (1989) en Gimme That Wine (1992). Niets Meer Aan Te Doen (1994) bevat duetten met Joke Bruijs.

Joke Bruijs

1997 - 2000

In 1997 maakt hij een rapversie van de Millers-hit Smoke That Cigaret, inclusief videoclip. Eddy Doorenbos treedt vanaf 1997 een groot aantal maanden per jaar op in de Boomerang Bar van het Sheraton Amsterdam Airport Hotel. Hij zingt in binnen- en buitenland regelmatig op privéfeesten. Op het album What A Kick To Sing! (2000) staat repertoire dat hij vertolkt op zijn vaste stek op Schiphol. Naast standards uit het American Songbook, staan op de cd het nummer Je Reviens (een door Micky Doorenbos in het Frans vertaalde versie van Sing A Rainbow), het Spaanse liedje Todo Pasara en twee eigen composities (What A Kick To Sing en Many Times). De plaat is opgenomen in de Fieldwork Studios van producers Roeland Jacobs en Bas van Otterloo.

2003

Na zes jaar neemt Doorenbos op 27 juni afscheid als vaste zanger in het Sheraton Hotel. De zanger doet in de zomer shows in hotels, clubs en bars op Gran Canaria, gevolgd door een tournee door Australië.

2004 - 2010

De zanger treedt op door het hele land, vaak begeleid door het kwartet van Jean Louis van Dam. Tot eind juni 2005 is hij elke donderdag, vrijdag en zaterdag als zanger en pianist te zien in het Promenade Hotel te Den Haag. Hij is te gast op diverse jazzfestivals, in Breda (mei 2005), Zandvoort (augustus 2005), Laren (september 2005), als vocalist met het Ramblers Combo onder leiding van Jacques Schols op het Nieuwerkerk Jazz Festival (oktober 2005), op het jazzfestival te Amersfoort (mei 2006) en tijdens de Sinatradagen van de International Sinatra Society Holland (december 2006, 2007 en 2009). Vanaf eind 2008 treedt hij regelmatig op met zangeres Rebecca Lobry.

2011

Hersteld van een streptokokkeninfectie presenteert Doorenbos in april 2011 Gentleman Of Swing, een boek over zijn leven en carrière, opgetekend door Aat Marinissen. Tijdens de boekpresentatie zingt hij acht nummers onder muzikale leiding van arrangeur en pianist Dolf de Vries. Het nummer Saving All My Love For You is een eerbetoon aan zijn vrouw Micky.

2013

Op 25 maart overlijdt Eddy Doorenbos op 91-jarige leeftijd in zijn slaap.

Discografie Eddy Doorenbos

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eddy Doorenbos

Audio/Video Eddy Doorenbos

Video Eddy Doorenbos

Eddy Doorenbos_the Summer...
Eddy Doorenbos_the Summerwind
Eddy Doorenbos @ Club Dau...
Eddy Doorenbos @ Club Dauphine
Negentig jaar oud, maar n...
Negentig jaar oud, maar nog altijd een Gentleman of Swing
Eddy Doorenbos & De Mille...
Eddy Doorenbos & De Millers - Just a Gigolo
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Eddy Doorenbos @ Club Dauphine

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer