Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELEGY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Elegy

Periode

1986 - heden

Genre

metal, symfonische rock

Online

Officiële website

Elegy

Symfonisch metal-gezelschap dat met elementen uit heavy metal en klassiek ook in Japan een populaire status bereikt.
Volledige biografie...

Bezetting

Martin Helmantel   basgitaar
Ian Parry   zang
Dirk Bruinenberg   drums
Henk van der Laars   gitaar

Overige muzikanten

Ed Warby   drums
Arno van Bussel   gitaar
Gilbert Pot   gitaar
Joshua Dutrieux   toetsinstrumenten
Bart Bisselink   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   Allied Forces
1992   Gorefest
1993   Vengeance
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Elegy

Symfonisch metal-gezelschap dat met elementen uit heavy metal en klassiek ook in Japan een populaire status bereikt.

1986

Gitarist Henk van de Laars en bassist Martin Helmantel richten de band op. De eerste demo (Matricide) wordt opgenomen.

1988

Better Than Bells is de titel van de tweede demo van de groep. Elegy toert met King Diamond en Angelwitch.

1989

Drummer Ed Warby en zanger Eduard Hovinga voegen zich bij de band. De vierkoppige formatie neemt de derde demo, The Elegant Solution, op.

1993

Het is al enige jaren stil rond Elegy als de band een talentenjacht wint. Inmiddels uitgebreid met gitarist Arno van Bussel neemt de groep op basis van hun winst voor het Duitse Shark Records de debuut-cd Labyrinth Of Dreams op. In Nederland is maar een beperkte groep liefhebbers geïnteresseerd in de complexe muziek van de band, terwijl in Japan enkele tienduizenden exemplaren van het debuut de weg naar de fans vinden.

1994

Warby speelt enige tijd in zowel Elegy als Gorefest, maar kiest in 1994 definitief voor laatstgenoemde band. Dirk Bruinenberg vervangt hem, terwijl gitarist Van Bussel het veld ruimt voor Gilbert Pot. In de lente verschijnt de cd Supremacy. De band heeft voor dit album onderdak gevonden bij T&T. Elegy tourt hierop met Annihilator, Phantom Blue, The Gathering en Warby's broodheer Gorefest.

Gorefest The Gathering

1995

In de zomer brengt T&T Lost uit, het derde album. Enkele maanden later zegt zanger Eduard Hovinga de band vaarwel. Ook gitarist Gilbert Pot houdt het na ruim anderhalf jaar voor gezien.

1996

Elegy De van Hammerhead en Vengeance afkomstige zanger Ian Parry voegt zich bij de drie overgebleven Elegy-leden. Als tussendoortje neemt het viertal een akoestische mini-cd met nummers van eerdere cd's op. In de zomer verschijnt deze Primal Instinct getitelde plaat.

Vengeance

1997

Elegy Op 26 mei wordt de vierde cd State Of Mind, met een bonustrack op de Japanse persing. Vanaf augustus toert Elegy met Stratovarius en Conception. De band doet zo'n tweehonderd optredens over de gehele wereld. In het Japanse muziekblad Burrn Magazine wordt Parry door de lezers genomineerd voor beste zanger van het jaar.

1998

Het Japanse succes leidt tot de rerelease van nummers van een van Parry's vorige bands: Perfect Strangers. De muziek stamt uit 1988 en 1989. Het zesde album van Elegy heet Manifestation Of Fear. De plaat wordt in de Area 51 studio's opgenomen onder productionele leiding van Tommy Newton. Na de release in augustus toert de band samen met de Amerikaanse metalgroep Kamelot door Europa.

Perfect Strangers

1999

Zanger Ian Perry's project The Consortium Project krijgt vorm. Hij richt zich op symfonische, progressieve metal en maakt gebruik van gastmuzikanten als Barend Courbois, Dirk Bruinenberg, Martin Helmantel, Tamàs Szekeres en Arjen Lucassen. The Consortium Project tourt door Europa. Parry levert een bijdrage op de Iron Maiden-tribute Power to the Slave op het Amerikaanse label Meteorcity Records. Dirk Bruinenberg en Ian Parry gaan naar Florida om samen met Thom Youngblood van de Amerikaanse band Kamelot te werken aan het Parry's album The Consortium II.

Arjen Lucassen Barend Courbois Dirk Bruinenberg Ian Parry The Consortium Project

2000

Na 15 jaar in de kluizen van EMI Electrola stof te hebben vergaard, wordt het album Heart Made Of Steel van Parry's vroegere band Hammerhead eindelijk uitgebracht door Pseudonym. Parry zingt mee op het album The Universal Migrator Part 2 van Ayreon. Zijn solo-cd Shadowman is een compilatie van nummers uit de periode 1993/1995. In september verschijn het zevende Elegy-album Forbidden Fruit. Op de plaat is de Franse gitarist Patrick Rondat te horen. Dankzij zijn bijdragen heeft Elegy-gitarist Henk van der Laars ruimte om meer tijd aan zijn gezin te besteden.

Ayreon Hammerhead

2001

Ian Parry zingt de Whitesnake-cover Fool For Your Lovin op het solo-album van de Hongaarse gitarist Tamas Zekeres. Een deal met het Spaanse Locomotive Music zorgt ervoor dat het album Continuum In Extremis van Ian Parry's Consortium Project II in september wordt uitgebracht in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Ian Parry

2003

Elegy speelt in Ohio op het festival BW&BK en tijdens ProgPower te Baarlo met naast Parry een bezetting die bestaat uit de Franse gitarist Patrick Rondat, bassist Martin Helmantel, drummer Bart Bisselink en toetsenist Joshua Dutrieux. Als Rondat het te druk heeft met andere aanbiedingen wordt Elegy voor onbepaalde tijd in de ijskast gezet. Eduard Hovinga (zanger van Elegy in de periode 1989-1995) richt zijn eigen groep Mother Of Sin op. In 2005 verschijnt bij het Italiaanse Steelheart-label hun album Apathy.

Mother Of Sin

Discografie Elegy

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Elegy

Audio/Video Elegy

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer