Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELISABETH KUYPER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

13-09-1877 - 26-02-1953

Genre

componist, dirigent, klassiek

Elisabeth Kuyper

Componiste en dirigente Elisabeth Kuyper leeft in een tijd waarin de muzikale wereld vooral gedomineerd wordt door mannen. Desondanks weet Kuyper tot driemaal toe een vrouwenorkest op te richten; in Berlijn, Londen en New York. De optredens met deze orkesten zijn succesvol maar financiële steun blijft uit zodat de orkesten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1990   Willem Jeths

Biografie Elisabeth Kuyper

Componiste en dirigente Elisabeth Kuyper leeft in een tijd waarin de muzikale wereld vooral gedomineerd wordt door mannen. Desondanks weet Kuyper tot driemaal toe een vrouwenorkest op te richten; in Berlijn, Londen en New York. De optredens met deze orkesten zijn succesvol maar financiële steun blijft uit zodat de orkesten na enige tijd weer moeten worden opgeheven. Elisabeth Kuyper blijft zich echter haar hele leven inzetten voor de emancipatie van vrouwen in de muziekwereld. Veel van haar composities worden uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker, onder leiding van de Duitse componist Max Bruch.

1877 - 1894

Elisabeth Lamina Johanna Kuyper wordt op 13 september 1877 geboren te Amsterdam. Aan de muziekschool van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst volgt ze vanaf haar twaalfde piano- en compositielessen bij Frans Coenen en Antoon Averkamp.

1895

Elisabeth Kuyper studeert compositie en contrapunt in Amsterdam bij de componist Daniël de Lange. Ook dit jaar behaalt ze haar diploma, met onderscheiding, voor lerares piano. Tevens vindt er een uitvoering plaats van haar opera 'Een vrolijke episode uit het Nederlandsche volksleven'.

Daniël de Lange

1896

Kuyper verhuist naar Berlijn, waar ze wordt aangenomen op de Königliche Hochschule für Musik.

1901

Elisabeth Kuyper wordt als eerste vrouw toegelaten tot de Meisterschüle für Komposition en opgenomen in de compositieklas van Max Bruch. Ze componeert haar vioolsonate opus 1 in A gr.t., een werk waarin duidelijk de invloed van Bruch te horen is.

1902

De vioolsonate wordt in druk uitgegeven bij de muziekuitgeverij van Abraham Anthony Noske.

1903

Kuyper schrijft de ballade opus 11 in g kl.t. voor cello en orkest.

1905

Als eerste vrouw wint Elisabeth Kuyper het 'Mendelssohn Staatsstipendium für Komposition'. Ook dit jaar componeert ze voor orkest de serenade opus 8 in d kl.t.

1908

Na het behalen van haar diploma wordt Elisabeth Kuyper aangesteld als theorie- en compositiedocent, de eerste vrouwelijke, aan de Königliche Hochschule für Musik. Deze functie zal zij voor twaalf jaar vervullen. Kuyper schrijft haar celloconcert opus 10 in b kl.t. en Bruch dirigeert dit jaar de première van het vioolconcert in b kl.t. van Kuyper.

1910

Kuyper schrijft haar pianotrio opus 13 in D gr.t. Ook is zij enige tijd dirigente van de Sängerinnen-Verein van de Deutsche Lyceum-Club. Vanwege het feit dat vrouwelijke musici niet worden aangenomen als orkestlid in de reguliere orkesten, besluit Kuyper het Berliner Tonkünstlerinnen Orchester op te richten. Niet alleen haar eigen werken staan op het programma maar ook composities van Franz Liszt, Richard Wagner en Ludwig van Beethoven. Vanwege geldgebrek moet het orkest, ondanks de lovende kritieken, opgeheven worden.

1912

Op tekst van Margarete Bruch, de dochter van Max Bruch, schrijft Kuyper de 'Festkantate', voor solisten, vrouwenkoor en orkest. Daarnaast begint ze aan haar strijkkwartet. Tevens wordt Kuyper aangesteld als muziekcorrespondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

1913

Ter gelegenheid van de manifestatie 'De Vrouw 1813-1913' in Amsterdam dirigeert Elisabeth Kuyper haar 'Festkantate'. Willem Mengelberg dirigeert het Concertgebouworkest in de serenade opus 8 in d kl.t. van Kuyper.

Koninklijk Concertgebouworkest Willem Mengelberg

1920

Voor het theater schrijft Kuyper twee stukken op tekst van Frederik van Eeden: 'Beati pacifici' en 'De broederveete'. Beide werken zijn verloren gegaan. Ook begint zij dit jaar aan haar symfonie in a kl.t. en een vioolsonate, allebei eveneens verloren gegaan.

1921

Kuyper schrijft wederom op tekst van Frederik van Eeden, ditmaal het lied 'Euxodia's zang'.

1922

Dit jaar componeert Kuyper de 'Hymne an die Arbeit', voor solist, vrouwenkoor en orkest, en zes liederen opus 17 die gepubliceerd worden in Berlijn. In deze liederen is de invloed van de componisten Gustav Mahler en Richard Strauss te horen.

1923

Elisabeth Kuyper verhuist naar Londen. Daar richt ze de London Women's Symphony Orchestra op, een orkest dat later eveneens moet verdwijnen wegens geldgebrek. Tevens componeert ze voor zeven solisten, orkest en dansers het werk 'Das Lied von der Seele'. De première wordt uitgevoerd door de London Women's Symphony Orchestra onder directie van de componiste.

1924

Ook het door Kuyper opgerichte vrouwenorkest in New York wordt goed ontvangen maar is wegens gebrek aan fondsen na twee jaar gedwongen te stoppen.

1925

Elisabeth Kuyper keert terug naar Europa en vestigt zich, na een korte periode in Berlijn te hebben gewoond, in Zwitserland. Ze is teleurgesteld over het te gronde gaan van drie door haar opgerichte orkesten en treedt nog maar weinig op als dirigente.

1928

Voor piano componeert Kuyper 'Serenata Ticinese' en 'Dreams on the Hudson Waltz', twee werken die meer tot het lichtere genre behoren.

1939

Kuyper verhuist naar Muzzano bij Lugano in Zwitserland. Vanwege haar diabetes is ze nauwelijks in staat te werken en komt zodoende in de financiële problemen.

1941

Voor mannenkoor ditmaal schrijft Kuyper, op tekst van de Zwitserse Conrad Ferdinand Meyer, het werk 'Ewig jung ist nur die Sonne'.

1944

Een van de laatste composities van Kuyper is het lied 'American lovesong', evenals haar laatste pianowerken neigend naar de lichte muziek.

1953

Elisabeth Kuyper overlijdt op 26 februari te Viganello, Zwitserland.

Discografie Elisabeth Kuyper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Elisabeth Kuyper

Audio/Video Elisabeth Kuyper

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer