Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELLEN HELMUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ellen Helmus in 1985

Periode

18-05-1957 - 26-03-2011

Genre

fluit, jazz, zigeunermuziek

Pseudoniemen

Ellen H. Band, L&H Band, LNH Quintet

Ellen Helmus

Ellen Helmus (Beverwijk, 18 mei 1957 – Wanroij, 26 maart 2011) wordt in de jaren tachtig bekend als een talentvol jazzfluitiste. Met haar Ellen H. Band speelt ze op vele jazzfestivals, waaronder North Sea in 1984 en 1986. Ze treedt in de loop der jaren ook op met onder anderen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit

Genoemd in de biografie van

1987   Robert Jan Vermeulen
2000   Mindmenders

Biografie Ellen Helmus

Ellen Helmus (Beverwijk, 18 mei 1957 – Wanroij, 26 maart 2011) wordt in de jaren tachtig bekend als een talentvol jazzfluitiste. Met haar Ellen H. Band speelt ze op vele jazzfestivals, waaronder North Sea in 1984 en 1986. Ze treedt in de loop der jaren ook op met onder anderen Georgie Fame, Cor Bakker en het Rosenberg Trio. Daarnaast geeft ze les op het conservatorium in Utrecht. In maart 2011 overlijdt ze, nog maar 53 jaar oud.

1957 - 1988

Ellen Helmus (18 mei 1957) heeft vijf jaar les op Spaanse gitaar. Als ze rond haar dertiende in de kerk een fluit hoort bespelen, kiest ze voor dit instrument. Na de muziekschool studeert ze twee jaar klassiek in Amsterdam en vier jaar jazz aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze krijgt les van Sandy Mosse, Fred Leeflang en Ferdinand Povel. De fluitiste speelt in Salsa d'Amsterdam en in de Herman Dijkstra Big Band. Haar eerste eigen groep is het LNH Quintet (ook bekend als L&H Band) dat in 1979 bestaat uit Hans Kunneman (gitaar), Robert Jan Vermeulen (piano), Simon Planting (bas) en Nanning van der Hoop (drums). Het LNH Quintet laat invloeden horen uit bebop, latin en pop. Helmus doet in de jaren tachtig regelmatig mee aan jam-sessies in de Haarlemse Jazz Club en wordt daar in 1980 uitgeroepen tot sessiemuzikant van het jaar. Tijdens de uitreiking van de Wessel Ilcken Award in 1984 aan Toon Roos krijgt Helmus een eervolle vermelding. In 1985 wint ze de Loosdrecht Aanmoedigingsprijs. Ellen Helmus speelt met onder meer het Metropole Orkest, het trio Pim Jacobs, Lex Jasper, de Britse muzikant Georgie Fame (het is haar sextet die hem in 1985 begeleidt op zijn album A Portrait Of Chet) en begeleidt cabaretier Seth Gaaikema tijdens enkele van zijn oudejaarsconférences. Met haar kwartet Ellen H. Band speelt ze op diverse grote jazzfestivals waaronder North Sea Jazz in 1984 en 1986. De composities van pianist Robert Jan Vermeulen op Helmus' eerste album A Gentle Approach (1985) laten invloeden horen van Bill Evans, Herbie Hancock en Chick Corea. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Willem Duys.

Ferdinand Povel Metropole Orkest Pim Jacobs Willem Duys

1989 - 2010

In de zomer van 1989 maakt Ellen Helmus haar opwachting in New York, waar ze een week lang speelt in The Blue Note op uitnodiging van haar grote voorbeeld Hubert Laws. Ze wordt begeleid door diens ritmesectie. Begin 1990 maakt Ellen Helmus deel uit van de groep Sister Cheryl, die verder bestaat uit pianiste Tine Schneider, bassiste Iris Loem en slagwerkster Els Mol. Haar tweede eigen album Out Of The Blue uit 1990, met bijdragen van onder anderen drummer Marcel Serierse en saxofonist Benjamin Herman, bevat invloeden uit bebop en funk. De composities en arrangementen zijn ditmaal van pianist Berend van den Berg. Ze leidt Four Of A Kind, een internationaal vrouwenkwartet met verder Tine Schneider, bassiste Belinda Moody en Els Mol, allen woonachtig in Nederland. Met drummer Carola Gschrey tourt Four Of A Kind in de zomer van 1993 door Indonesië en Maleisië. De fluitiste levert gastbijdragen op Where's England (1992) van de Nederlandse fusiongroep Fruitcake en op het album Pia Beck In New York (1993). In 1995 brengt ze een CD uit samen met zigeunertrio The Gipsy Boys (ook gespeld als The Gypsy Boys). Het album Breath Of Life (2000) is een samenwerking met de Amsterdamse band Mindmenders. In 2005 wint ze de Kiwanis Naarden Jazz Award. Ze speelt in Nederland samen met onder anderen Cor Bakker (op het album Cor Goes Gipsy), het Rosenberg Trio (onder meer gastbijdrage op hun album Impressions), Gé Reinders (op het album Helden, dat uitkomt in 2011) en doet een tournee met klassiek, improvisatie en zigeunermuziek samen met The Gipsy Boys en pianist Jan Vayne. In het seizoen 2007-'08 treedt ze op met een package dat verder bestaat uit het Rosenberg 3, Gipsy Kids, Mozes Rosenberg en Christiaan van Hemert. In 2010 toert de fluitiste met The Rosenberg Soulshow.

Benjamin Herman Cor Bakker Gé Reinders Jan Vayne Marcel Serierse Mindmenders Pia Beck The Rosenberg Trio

2011

Na een ziekbed overlijdt Ellen Helmus op 26 maart op 53-jarige leeftijd.

Discografie Ellen Helmus

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ellen Helmus

Audio/Video Ellen Helmus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer