Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ENSEMBLE GENDING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ensemble Gending in 2010

Periode

1988 - heden

Genre

gamelan, hedendaags, Indonesië, wereldmuziek

Online

Officiële website

Ensemble Gending

In 1988 door Jurrien Sligter opgericht ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van hedendaagse composities voor de Javaanse gamelan. Door de jaren heen hebben talloze componisten werken speciaal voor het ensemble geschreven.
Volledige biografie...

Bezetting

Jurrien Sligter   componist, dirigent, percussie, piano
Armeno Alberts   percussie
Jolanda De Heus   percussie
Rob Van De Poel   percussie
Klaus Kuiper   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Saskia Van Grevenstein   percussie
Hans van Zijp   percussie

Genoemd in de biografie van

1996   Will Eisma

Biografie Ensemble Gending

In 1988 door Jurrien Sligter opgericht ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van hedendaagse composities voor de Javaanse gamelan. Door de jaren heen hebben talloze componisten werken speciaal voor het ensemble geschreven.

1988

Componist, dirigent, pianist en docent Jurrien Sligter richt het Ensemble Gending op. Hij wil de invloed die de oosterse en westerse cultuur op elkaar uitoefenen als uitgangspunt voor gamelancomposities gaan gebruiken. Het ensemble is vernoemd naar een compositie van Ton de Leeuw uit 1975: Gending - A Western Homage To The Musicians Of The Gamelan. Een eerste theatertournee wordt een commercieel en artistiek succes.

Ton de Leeuw

1989 - 1990

Het ensemble doet een tweede tournee waarin het werken van de componisten Paul Termos en Chiel Meijering vertolkt, alsmede een speciaal voor Gending gemaakte bewerking van een compositie van de componist Per Nørgård, getiteld Ghending.

1990 - 1991

Tijdens een tournee voor het derde theaterseizoen vertolkt het gezelschap enkele speciaal daarvoor geschreven stukken van de componisten Guus Janssen en Paul Termos. Tevens worden er twee Nederlandse premières gerealiseerd van werken van John Cage en James Tenney, voor onder andere prepared piano en gamelan.

1992 - 1993

Onder de noemer Gamelan en Elektronica wordt een geheel uit premières bestaand programma in de theaters gebracht, waarin het oosterse gamelaninstrumentarium gecombineerd wordt met westerse elektronische instrumenten.

1994

De combinatie met elektronische instrumenten wordt gehandhaafd voor de uitvoering van drie, weer speciaal geschreven stukken, door Roderik de Man, Hanna Kulenty en Brigitte Robindoré.

1995

Het ensemble bestaat acht jaar en met het programma The Best of Gending wordt een overzicht gegeven van in die periode vertolkte werken.

1996

In december verschijnt de eerste volledige CD, Ensemble Gending, waarop vijf Nederlandse werken uit het repertoire te horen zijn.

1997

Het ensemble koppelt haar oosterse gamelaninstrumentarium aan het stemgeluid van vier westerse vocalisten, waaronder een countertenor. Speciaal hiervoor laat Gending vier nieuwe werken in première gaan, onder andere gecomponeerd door Jacob ter Veldhuis, André Douw en Joep Franssens. Het gezelschap wordt dit jaar tevens uitgenodigd om te spelen op het International Gamelan Festival Yogyakarta. Tevens geeft het een concert in Jakarta, in het Erasmus Huis van de Nederlandse Ambassade.

1998

In een compacte bezetting van acht spelers voert het ensemble enkele voorstellingen uit, waarin premières gespeeld worden van composities van Roderik de Man, Jan-Rokus van Roosendael, Sinta Wullur en Allison Isadora. Daarbij worden de werken van De Man en Van Wullur gecombineerd met een Lichtkunstproject van Rob van der Poel.

1999

In mei speelt het ensemble in de film Soekarno In Holland en neemt daarvoor ook de soundtrack op, die speciaal door Willem Breuker voor het Ensemble Gending is gecomponeerd. In juli wordt een tweede tournee door Indonesië gemaakt. Er wordt opnieuw opgetreden tijdens het International Gamelan Festival Yogyakarta. Daarnaast geeft men nog een vijftal concerten, onder andere in Soerakarta, Mendut en in het Erasmus-Huis te Jakarta.

2001

Het ensemble geeft een concert voor de NPS, dat in twaalf landen in Europa wordt uitgezonden. Het bevat enkele premières van composities van Willem Jeths en Philemon Mukarno. Tijdens een concert in Amsterdam presenteert men de nieuwe CD, Soekarno Blues.

2003 - 2005

Na uitvoeringen van de composities Angstzweet (Paul Bruinen, 2003) en Tijdsverspilling (Jorrit Tamminga, 2003) voert Ensemble Gending op 14 april 2004 in het Korzo Theater te Den Haag voor het eerst Terus-terus, Tenang-tenang uit, een compositie voor gamelan en westers klassiek slagwerk van Roderik de Man. Soliste is Jolanda de Heus (Kilombero, 1972) op vibrafoon. Ensemble Gending speelt de compositie Zijde, Staal en Brons (2005), gecomponeerd door Armeno Alberts, Robbert van Hulzen en de Turkse gitarist en bassist Çağlayan Yildiz (Aydin, 1966) en uitgevoerd samen met Yildiz, ud-speler Haytham Safia (o.a. NO Blues) en de Chinese muzikante Xu Fengxia.

2006 - 2008

In 2006 doet het ensemble een optreden voor het Keulse radioprogramma Deutschlandfunk. Na de aardbeving op Java geeft Ensemble Gending een benefietconcert in Bantul met de Miroto Dance Company van de Indonesische choreograaf Miroto Martinus. Tijdens overige optredens in Indonesië speelt Gending een programma waarbij het ensemble Indonesische composities uitvoert van Dedy Hernawan, Slamet Sjukur en Dody Ekagustdiman, en het Indonesische ensemble Kyai Fatahillah (onder leiding van Iwan Gunawan) de compositie Gending speelt als hommage aan componist Ton de Leeuw. Antara Benua Dan Benua (Roderik de Man, 2006) is een stuk voor gamelan, slagwerk, poëzie, voordracht, tapemuziek en video. Wervelingen (2008) is een gezamenlijke compositie van Hans van Eck, Armeno Alberts, Hans van Zijp, Wessel Schrik, Jonás Bisquert, uitgevoerd samen met Hans van Koolwijk en Bambuso Sonoro, onder meer in september 2008 in de Geertekerk te Utrecht en in Stadtkirche St. Marien tijdens de Torgauer Orgelnacht in Torgau aan de rivier de Elbe.

2009 - 2010

In 2009 staat Gending onder meer op het tweedaagse El Día de La Música in Madrid en doet het ensemble een gezamenlijk optreden met het experimentele trio BMB Con in Theater Kikker te Utrecht (september). Ensemble Gending maakt in juli 2010 een muzikale reis door Indonesië voor workshops en optredens met het Indonesische ensemble Kyai Fatahillah in Bandung en Jakarta, onder meer tijdens de vijftiende editie van het Yogyakarta Gamelan Festival (opgezet door Sapto Raharjo) op 16 en 17 juli. Op het repertoire staan onder meer het meditatieve Petruk van Gordon Dic Lun Fung en het ongedirigeerde stuk Balungan van Matius Shan Boone, beide genomineerd voor de Gaudeamus Prijs voor internationale componisten. De samenwerking met Kyai Fatahillah krijgt een vervolg tijdens het International Gamelan Festival Amsterdam, 9 september 2010 in het Tropeninstituut.

Discografie Ensemble Gending

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ensemble Gending

Audio/Video Ensemble Gending

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer