Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIK VAN DEN BROEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

acid house, drum 'n' bass, electro, producer, techno

Pseudoniemen

Acid Kid, Beat Children, Dr Break, Essit Muzique, Inner Cosm, Klik Klak, O - Disc, Overnite, Passion Flower, Platform Two, Pure Impulse Project, Quartex, Rhythm Overload, RO, Roswell, Scattah, Shiver, Soul Motion, Spinback Society, The One Oscilated

Erik Van Den Broek

Een van Nederlands meest vooraanstaande danceproducers, pionier op het gebied van techno en drum & bass. Veel van zijn platen zijn door binnen- en buitenlandse artiesten gesampled.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Biografie Erik Van Den Broek

Een van Nederlands meest vooraanstaande danceproducers, pionier op het gebied van techno en drum & bass. Veel van zijn platen zijn door binnen- en buitenlandse artiesten gesampled.

1990

Thuis in het plaatsje Boekel in Brabant experimenteert Van den Broek in de jaren tachtig al met draaitafels, een synthesizer en een drumcomputer. Voor de Belgische piraat Fantasy FM maakt hij enige tijd megamixes door zijn eigen beats te zetten onder de a-capella versies van nummers op 12". Al gauw gaat hij ook zelf muziek maken. Een vriend spoort hem aan daar iets mee te gaan doen. Samen met de Eindhovense platenzaak Freaky zet hij het Freaky label op.

1991

Het Freaky label brengt de eerste tracks van Van den Broek uit. Het zijn typische raveplaten, die vooral in Engeland en Duitsland aanslaan. Voor het 7th Sense label maakt hij nummers die een mix vormen van Detroit-techno, Chicago-techno en Italo, maar die platen doen het niet zo goed.

1992

Van den Broek wordt regelmatig gevraagd om remixes te maken. Hij doet dat onder meer voor de Terrace-track Seventh City, die bij Djax-Up-Beats verschijnt.

1993

Van den Broek richt een nieuw label op, genaamd Shiver. De reacties op de eerste releases zijn meteen overweldigend. Underground Resistance uit Detroit stuurt een fax met daarop hun complimenten en de Amerikaanse techno-pionier Laurent Garnier wil een track van Van den Broek gebruiken voor een compilatie. Tot op de dag van vandaag worden de Shiver-platen beschouwd als de beste dance die in Nederland is gemaakt.

1994

Ondanks het succes en de grote erkenning komt er al binnen een paar jaar een einde aan Shiver, mede door financiële perikelen. De nogal verlegen Van den Broek heeft bovendien problemen met de druk die het plotselinge succes hem oplevert. Hij wordt door veel mensen benaderd voor remixes. Van den Broek zelf voelt zich het best op zijn gemak als hij alleen in de studio zit. Nog een reden om met Shiver te stoppen is dat Van den Broek al snel weer is uitgekeken op techno. Hij legt zich meer toel op drum & bass.

1995

Op Boom Room Productions, een sublabel van Shiver, verschijnt onder de naam Vantronik een jungle-track van Van den Broek. De plaat verkoopt niet goed; jungle staat hier nog in de kinderschoenen en zal pas een paar jaar later bij een groot publiek populair worden.

1998

Voor een label van de Eindhovense platenzaak Rare maakt hij de Soul Motion EP, electrofunk van het hoogste niveau. Platenmaatschappij Virgin toont interesse en de plaat wordt genomineerd voor de Heineken Crossover Award. Dat gebeurt op voorwaarde dat Van den Broek gaat optreden en aan promotie gaat doen. De producer weigert dit, waardoor de plannen van de baan zijn.

1999

Van den Broek blijft regelmatig 12"-platen uitbrengen. Een van zijn tracks komt terecht bij de Engelse DJ Justin Robertson en de Britse platenzaak Eastern Bloc. Via hen is een aantal nummers te horen bij enkele BBC-documentaires. Ook het Nederlandse televisie-programma Tatum & Jennifer maakt gebruik van één van zijn tracks, evenals American Football-club de Amsterdam Admirals en Ajax. Voor de Urban Dance Squad maakt hij een remix voor het nummer Happy Go Fucked Up.

Urban Dance Squad

2000

Onder de naam Scattah maakt hij twee hoogstaande EP's voor het Amsterdamse label Acetate.

Discografie Erik Van Den Broek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Erik Van Den Broek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer