Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNST DANIEL SMID

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ernst Daniël Smid

Periode

06-05-1953 - heden

Genre

bariton, klassiek, musical, opera, operette

Online

Officiële webiste

Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid is een romantische bariton die nationale bekendheid verwerft door zijn rol in de musical Les Misérables en als presentator van diverse radio- en tv-programma's over klassieke muziek. Hij zingt in binnen- en buitenland in opera's, oratoria, operettes en musicals. Daarnaast zet hij zich in voor charitatieve instellingen.
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

1968   Promenade Orkest
1987   Joke de Kruijf
1996   Denise Jannah
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid is een romantische bariton die nationale bekendheid verwerft door zijn rol in de musical Les Misérables en als presentator van diverse radio- en tv-programma's over klassieke muziek. Hij zingt in binnen- en buitenland in opera's, oratoria, operettes en musicals. Daarnaast zet hij zich in voor charitatieve instellingen. Het tv-programma Una Voce Particulare is een creatie van Ernst Daniël Smid.

1953

Ernst Daniël Smid wordt geboren in Enschede als zesde kind in een gezin met negen kinderen.

1968

Ernst Daniël Smid speelt als lid van het revuegezelschap De Notenkrakers, gevestigd in de Achterhoek, mee in voorstellingen in heel Nederland. Samen met zijn broer Nando zingt hij het beroemde duet 'Au fond du temple saint' uit Georges Bizets opera 'De Parelvissers'.

1971

Ernst Daniël Smid sluit zich aan bij de Operette Vereniging Winterswijk. Bij zijn eerste optreden zingt hij in 'La vie Parisienne' van Jacques Offenbach, geregisseerd door Anneke van der Graaf. Zij en haar partner Harry France raden hem aan zangles te gaan nemen. Zij coacht Ernst Daniël gedurende een jaar en dringt erop aan dat hij zich aanmeldt bij het Conservatorium van Amsterdam.

1975 - 1978

Ernst Daniël Smid wordt aangenomen aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeert hier zang bij Erna Spoorenberg en bewegingsleer bij Max Dooijes, voormalig danser van 'Het Ballet der Lage Landen'.

1977

Op 7 april maakt Ernst Daniël Smid zijn debuut bij de Nederlandse Opera Stichting in een voorstelling van Giuseppe Verdi's 'Don Carlos'. Hij zingt er de rol van één van de 'deputati fiamminghi'. Op 9 november speelt hij eveneens bij de Nederlandse Opera Goffredo in Vincenzo Bellini's 'Il Pirate'.

1978

Het Städtebundtheater Hof in Beieren engageert Ernst Daniël Smid. Zijn eerste rol is Méfisto in de opera 'Faust' van Charles Gounod. Later zingt hij hier onder meer de rol van Germont ('La Traviata' - Giuseppe Verdi), Mama Agata (travestierol in 'Viva la mama' van Gaetano Donizetti), Barbier ('Barbiere di Siviglia' - Gioacchino Rossini), Jevgeni Onegin ('Jevgeni Onegin' - Pjotr IljitsjTsjaikovski), Figaro ('Nozze di Figaro' - Wolfgang Amadeus Mozart), Onkel Chang ('Land des Lächelns' - Franz Léhar), Lazar Wolf ('Anatevka' - Jerry Bock) en Frank in Johann Strauss' 'Fledermaus'. Tijdens zijn verblijf in Hof raakt Ernst Daniël bevriend met Winnifred Wagner. Dank zij haar krijgt hij een stipendium voor de Bayreuther Festspiele. Korte tijd later, als blijkt dat zij Smids joodse tegenspeelster niet wil begroeten, verbreekt hij de relatie.

1979

Ernst Daniël Smid wint de Prijs van de Rotterdamse Kunststichting met zijn uitvoering van Robert Schumanns liederencyclus 'Dichterliebe'.

1980

Ernst Daniël Smid gaat zingen bij de Wuppertaler Bühnen. Hij zal er zo'n 30 grote en kleine rollen spelen, onder meer Donner in 'Das Rheingold' en Wolfram in 'Tannhäuser' van Richard Wagner, Don Giovanni in de gelijknamige opera van Mozart, Falke in 'Die Fledermaus' van Johann Strauss en Silvio in Ruggiero Leoncavallo's 'Pagliacci'.

1984

Met het Wuppertal theater speelt Ernst Daniël Smid in Warschau in 'Die Spieler' van Dmitri Sjostakovitsj.

1985

Vanaf dit jaar treedt Ernst Daniël Smid in diverse Europese steden op met oratoriumrollen.

1991

Ernst Daniël Smid speelt de rol van Javert in de musical 'Les misérables', die binnen twee jaar 407 voorstellingen beleeft. Vervolgens zingt hij onder meer in 'Sweeney Todd', waar hij naast Simone Kleinsma de Bloedbarbier van Fleet Street speelt.

1992

Ernst Daniël Smid krijgt de Zilveren Harp voor zijn eerste solo-cd met Nederlandse chansons en liederen. Even Alleen is opgenomen in de studio van Jan Rietman.

Jan Rietman

1995

Bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen speelt Ernst Daniël Smid de rol van Kapitein von Trapp in de musical 'The sound of music'. De productie beleeft 300 voorstellingen.

1998

De TROS overweegt een nieuw tv-programma over klassieke muziek. Ernst Daniël Smid gaat het nieuwe programma presenteren onder de naam 'Una voce particolare'. De kijkcijfers lopen op tot 1,2 miljoen.

2001

Op Radio4 begint het programma 'Ernst Daniël'.

2005

Bij de viering van het 25 jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix op het Malieveld in Den Haag zingt Ernst Daniël Smid het 'Wilhelmus'.

2006

Ernst Daniël Smid zingt de titelrol in Verdi's 'Nabucco' in de RAI in Amsterdam.

2007

Ernst Daniël Smid speelt Jago in Verdi's opera 'Otello' in de RAI in Amsterdam.

2008

Bij gelegenheid van zijn 30-jarig artiestenjubileum benoemt de koningin Ernst Daniël Smid tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In mei geeft hij samen met Henk Poort en Marco Bakker twee concerten in Carré in Amsterdam. Het is de herstart van 'De drie baritons' die in de jaren 1990 voor het eerst samen optraden in het TV-Gala van Ivo Niehe. In november wordt hij als eerste Nederlander ambassadeur van de Hear The World Foundation, een stichting die zich inzet voor het voorkomen en oplossen van gehoorproblemen.

2009

Tijdens de 50-Plus Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht verzorgt Ernst Daniël Smid viermaal het 'Concerto Particolare', een show met talentvolle solisten uit zijn tv-serie en een vijftien man sterk orkest. Elk concert trekt zo'n 3000 bezoekers.

2012 - 2013

Samen met volkszanger Wolter Kroes en rapper Yes-R neemt Smid een voetbalsingle op in het kader van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Ben Je Ook Voor Nederland? (De Geluksvogeltjesdans) wordt gezongen op de melodie van de Vogeltjesdans van de Electronica's. Ernst Daniël Smid speelt met René van Kooten en Lone van Roosendaal de hoofdrol in Aspects of Love. Deze musical van Andrew Lloyd Webber speelt zich af tegen de achtergrond van de Franse Pyreneeën, Parijs en Venetië en is gebaseerd op de gelijknamige roman van David Garnett over de kunst van het liefhebben en het liefhebben van de kunst.

Wolter Kroes Yes-R

Discografie Ernst Daniël Smid

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ernst Daniël Smid

Audio/Video Ernst Daniël Smid

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer