Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ESMEE OLTHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

28-01-1969 - heden

Genre

altsaxofoon, C melody saxofoon, impro, jazz, sopraansaxofoon

Online

Officiële website

Esmée Olthuis

Saxofoniste Esmée Olthuis (Amsterdam, 28 januari 1969) richt samen met studiegenoten trompettist Hans Leeuw, rietblazer Tobias Klein en bassist Edwin Wieringa eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Ze geven CD's uit en schrijven composities voor het 'bigtet' Tetzepi, dat Olthuis en Leeuw beginnen na de ontbinding van het leerorkest ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, C melody saxofoon, sopraansaxofoon

Genoemd in de biografie van

1999   Anton Goudsmit
1999   Arnold Dooyeweerd
2000   Albert van Veenendaal
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Esmée Olthuis

Saxofoniste Esmée Olthuis (Amsterdam, 28 januari 1969) richt samen met studiegenoten trompettist Hans Leeuw, rietblazer Tobias Klein en bassist Edwin Wieringa eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Ze geven CD's uit en schrijven composities voor het 'bigtet' Tetzepi, dat Olthuis en Leeuw beginnen na de ontbinding van het leerorkest De Boventoon. Ze organiseren concerten op het Amsterdamse podium Zaal 100 en zoeken contact met generatiegenoten uit andere Europese landen, met wie ze vanaf 1998 het European TryTone Festival op poten zetten. Het muzikale credo van TryTone luidt 'New Ways of Jazz', en dat uit zich in het vermengen van jazz en geïmproviseerde muziek met invloeden uit rock, wereldmuziek (vooral uit India), hedendaagse gecomponeerde muziek en elektronica. Esmée Olthuis hecht veel belang aan muziekeducatie en werkt daar met Tetzepi, maar ook individueel aan. Ze geeft workshops op scholen, conservatoria en jazzpodia en maakt hierbij gebruik van de Cobra-methode van John Zorn en de zelfontwikkelde Tetzepi-methode. Voorts leidt ze haar eigen (kleine) groepen, heeft ze een langlopend duo met pianist Albert van Veenendaal, en experimenteert ze met andere media: film in Temporary Visions, (jeugd)theater in Wolf Speelt, en dans in de groep Rosie Wooff.

1994

Esmée Olthuis sluit zich aan bij het leerorkest De Boventoon van saxofonist Herman de Wit. In dezelfde bezetting zit ook trompettist Hans Leeuw.

1996

Met gitarist Anton Goudsmit en bassist Arnold Dooyeweerd vormt Olthuis het collectieve trio Drumless Dog (het laatste deel van de groepsnaam bestaat uit de eerste letters van de achternamen van de musici). Ze staan een energieke vrije muziek voor met sterke melodieën en stevige grooves. In 2001 verschijnt een eerste CD van de groep, Temporary Music.

Anton Goudsmit Arnold Dooyeweerd

1997

Hans Leeuw en Esmée Olthuis komen met het idee om als voortzetting van de ter ziele gegane Boventoon een grote groep op te richten met muzikanten van hun eigen generatie. Ze kiezen in eerste instantie meer voor muzikanten dan voor instrumenten, maar komen toch op een big band-bezetting uit. De groep wordt Tetzepi gedoopt. Ze willen geen traditionele big band-muziek spelen en noemen het ensemble consequent een 'bigtet'. De naam Tetzepi stamt uit de Egyptologie en verwijst naar de tijd vóór de tijdstelling begon. Olthuis en Leeuw zien dit als een periode dat er nog geen dogma's vastlagen, en dat willen ze ook met hun bigtet uitstralen. Tetzepi maakt naar eigen zeggen gebruik van alles wat het hedendaagse muziekleven te bieden heeft: wereldmuziek (vooral uit Zuid-India), hedendaagse gecomponeerde muziek, allerlei improvisatievormen en elektronica. In de loop der jaren zet het orkest allerlei projecten op touw, zowel op het concertpodium als in de educatieve sfeer. Tetzepi brengt vier CD's uit op het TryTone-label: Ta Tenen (1999), Shu (2001), Crush (2001) en Seed (2009).

Hans Leeuw

2001

Esmée Olthuis gaat een langdurige muzikale relatie aan met pianist Albert van Veenendaal, zowel in duo-vorm als in andere bezettingen. De eerste van drie CD's van het duo heet This Is To Say (2002). De twee zijn ook betrokken bij de organisatie van het Utrechtse multimedia-evenement Festival in the Shape of an EGG, dat tot 2004 met regelmaat wordt georganiseerd door TryTone, Mista'peo en Karnatic Lab.

Albert van Veenendaal

2002

Met Van Veenendaal en slagwerker Hans Hasebos begint Olthuis een samenwerking met filmmaker Fred Pelon. Het resultaat wordt vastgelegd op de DVD Temporary Visions. Brassed Off is een nieuw kwartet waarin Olthuis samenspeelt met tromboniste Teddy Steen, tubaïste Hermien Schneider en slagwerkster Nicolette Lie. Uitgaande van de New Orleans brass-band-traditie speelt het viertal arrangementen van pop- en soulnummers en eigen composities.

Hans Hasebos

2004

Met slagwerker Robbert van Hulzen en de dansers Job Cornelissen en Francisca Rijken begint ze het project Rosie Wooff, waarin door zowel muzikanten als dansers wordt geïmproviseerd. Het kwartet streeft naar gelijkwaardigheid tussen muziek en dans; de traditionele rol van begeleider wordt door de musici geheel losgelaten.

2006

Met Albert van Veenendaal organiseert Esmée Olthuis in het Amsterdamse Bethaniënklooster de improvisatieserie The Mystery Of Guests, waarvoor ze in de loop van 2006 en 2007 wisselende triopartners uitnodigen. In 2008 verschijnt de weerslag daarvan op CD, onder dezelfde titel als de serie. Te horen zijn gitariste Corrie van Binsbergen, trombonist Joost Buis, bassist Wilbert de Joode en drummer Han Bennink. Pianist Herbert de Jonge vraagt Olthuis voor zijn nieuwe kwartet, dat in 2007 het album Real People uitbrengt. Ook vormt de saxofoniste haar eigen kwartet Esmée Olthuis 4, met toetsenspeler Pieter Jan Cramer, basgitarist Martin Zand Scholten en drummer Nout Ingen Housz. De groep speelt voornamelijk composities van de hand van de leider, met veel lange lijnen en ritmische figuren.

2007

Samen met schrijfster Denise Schreuder begint Esmée Olthuis het muziektheater-productiehuis Wolf Speelt. De eerste voorstelling van het gezelschap is een jazzopera voor kinderen vanaf zeven jaar: Miles en Tram 7. Met Schreuder maakt ze ook twee luister-CD's voor kinderen: Sara Luna en de Nacht (2007) en HAGCAMCEMK (2010).

2009

Drumless Dog krijgt een vervolg met gitarist Wiek Hijmans op de plek van Anton Goudsmit. De nieuwe groep heet eenvoudig Trio Dooyeweerd/Olthuis/Hijmans.

Wiek Hijmans

2010

Plots is de naam van een nieuw kwartet, dat naast Olthuis bestaat uit zangeres Simin Tander, violiste Tessa Zoutendijk en pianiste Laia Genc.

Discografie Esmée Olthuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Esmée Olthuis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer