Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLAMBOROUGH HEAD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

progressieve rock, symfonische rock

Online

Officiële website

Flamborough Head

Flamborough Head uit het Friese Bakkeveen is beïnvloed door melodische progressieve rock uit de jaren zeventig.
Volledige biografie...

Bezetting

Koen Roozen   drums
Marcel Derix   basgitaar
Edo Spanninga   toetsinstrumenten
Margriet Boomsma   fluit, zang
Gert Polkerman   gitaar

Overige muzikanten

Siebe Rein Schaaf   toetsinstrumenten, zang
André Cents   gitaar
Eddie Mulder   gitaar
Wiebe Wolf   gitaar

Biografie Flamborough Head

Flamborough Head uit het Friese Bakkeveen is beïnvloed door melodische progressieve rock uit de jaren zeventig.

1991 - 1999

Flamborough Head wordt opgericht door toetsenist Edo Spanninga samen met Frans Wolf (toetsen, drumcomputer) en Wiebe Wolf (gitaar) (beide afkomstig uit de door Saga geïnspireerde progband Made In Holland) en Siebe Rein Schaaf (zang). De drumcomputer wordt vervangen door drummer Koen Roozen en Marcel Derix vult aan op bas. De gebroeders Wolf verlaten de band en in een nieuwe bezetting (met gitarist André Cents en zanger Schaaf als extra toetsenist) neemt de band in 1994 een eerste demo op. Het levert Flamborough Head een platendeal op bij het Britse proglabel Cyclops waar in 1997 het debuutalbum Unspoken Whisper verschijnt. De demo wordt in 2001 uitgebracht onder de titel Bridge To The Promised Land. De band is tevens vanaf 1997 organisator van het jaarlijkse Progfarm Festival op de kampeerboerderij De Harmsdobbe.

2000 - 2009

Na het autobiografische getinte album Defining The Legacy (2000) wordt gitarist Cents vervangen door Eddie Mulder en wordt Spanninga's vrouw Margriet Boomsma de nieuwe vocalist en fluitist. In deze bezetting neemt Flamborough Head het album One For The Crow (2002) en treedt de band op tijdens Europese progfestivals. Het album Tales Of Imperfection (2005) levert de band onder meer een optreden op tijdens BajaProg-festival in Mexico. Drummer Koen Roozen richt Leap Day op, een voortzetting van King Eider en vernoemd naar de schrikkeldag 29 februari 2008, de dag waarop deze band het licht ziet. Het vijfde studioalbum Looking For John Maddock (2009) is de laatste met gitarist Eddie Mulder. Zijn plaats wordt ingenomen door Gert Polkerman.

Leap Day

2011

Van afsplitsing Leap Day verschijnt in het voorjaar het tweede album Skylge's Lair. Flamborough Head doet op 19 maart een optreden tijdens het Progkveld festival in The Garage in het Noorse Bergen. Op 5 november vindt in De Harmsdobbe te Bakkeveen de vijftiende en tevens allerlaatste editie plaats van het festival ProgFarm. In het blad iO Pages van september legt de band uit waarom: ‘Na 15 jaar ga je herhalen. De kaartverkoop loopt stroever. Je wordt ouder en je merkt dat je na een festivalweekend behoorlijk afgedraaid bent.’

Discografie Flamborough Head

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Flamborough Head

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer