Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLAMMAN & ABRAXAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1988 - heden

Genre

gabber, house

Online

Officiële website

Pseudoniemen

2 Uninterested

Flamman & Abraxas

Duo dat een prominente rol speelt in de Nederlandse house-underground als producers, clubeigenaren, labelbazen en DJ's. Flamman & Abraxas brengen samen en afzonderlijk platen uit onder de namen als Ben Dover, Designer Loops, Tekno Mafia, One White Girl, Sugarbaby en Fierce Ruling Diva. Vanaf de tweede helft van de jaren ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jeff Porter   drumcomputer, sampler, synthesizer, zang
Jeroen Flamman   drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1995   Party Animals
1998   Double Date

Biografie Flamman & Abraxas

Duo dat een prominente rol speelt in de Nederlandse house-underground als producers, clubeigenaren, labelbazen en DJ's. Flamman & Abraxas brengen samen en afzonderlijk platen uit onder de namen als Ben Dover, Designer Loops, Tekno Mafia, One White Girl, Sugarbaby en Fierce Ruling Diva. Vanaf de tweede helft van de jaren negentig terug te vinden als de mensen achter het succes van de Party Animals.

1988

Flamman en Porter ontmoeten elkaar in New York. De vrienden kiezen Amsterdam als uitvalsbasis voor hun een band Fierce Ruling Diva en hun platenlabel Lower East Side Records (met sublabels Subtopia en Brutal). In New York zetten ze de importplatenzaak Subtopia op.

Fierce Ruling Diva

1989

Van Fierce Ruling Diva verschijnt de eerste 12" op het eigen label Lower East Side. Het duo opent in de zomer de danceclub Planet E. De capaciteit is 750 mensen.

1990

Planet E. (na een jaar omgedoopt tot Planet Earth) moet in april de deuren sluiten in verband met geluidsoverlast. Aan het eind van het jaar beginnen Flamman & Abraxas de illegale after hours club Subtopia. De lokatie is een een kleine opgeknapte kolenschuit achter het Centraal Station te Amsterdam. Abraxas heeft op de Amsterdamse piratenzender Radio 100 zijn eigen wekelijkse radioshow waarin hij elke zaterdag een uur lang non-stop live underground muziek mixt. Fierce Ruling Diva mixt een nummer op de single Just A Dream van Sequencial.

Sequencial

1991

Abraxas brengt onder de naam One White Girl de 12" The Muscle uit.

Abraxas

1992

Het eerste, titelloze album van Fierce Ruling Diva komt uit, later in het jaar gevolgd door het album Anarchic Adjustments. Flamman gebruikt het pseudoniem Ben Dover voor zijn 12" Technovation. Samen met Abraxas brengt hij de single Clockwerk uit onder de naam Two Guys In The Basement. Het duo draait tijdens het Springbreak festival in San Felipe, Mexico.

Ben Dover Two Guys In The Basement

1993

Na achttien succesvolle maanden sluit de politie club Subtopia. Club Transit opent in oktober, maar houdt het slechts vol tot Oudejaarsavond wanneer de club in opdracht van de Amsterdamse gemeente wordt gesloten.

1994

Flamman & Abraxas zijn als Fierce Ruling Diva te zien in de film Cyberstorm die in New York wordt opgenomen. De film, geregisseerd door Michael Paseornek, gaat een jaar later onder de titel Vibrations in Amerika in première.

1995

Flamman brengt enkele 12"-singles uit onder de naam DJ Jeroen Flamman. Abraxas gebruikt de naam Kill Your Mother voor solo-platen. In oktober touren Flamman & Abraxas door Duitsland met zowel Frontpage als Octopussy. De tour brengt ze ook in Moskou waar ze op 5 februari optreden tijdens de Human Softcore Rave. Samen met Het Amsterdamse Gabberkoor nemen ze een lied op voor voetbalclub AJAX onder de titel De Herdertjes. Hun radio-mix voor de single I Wanna Be A Hippy van Technohead is een wereldwijde hit. Het succes inspireert het duo tot de oprichting van de Party Animals. De eerste drie singles van deze groep behalen allen de eerste plaats in de Nederlandse hitparade.

DJ Jeroen Flamman Kill Your Mother Party Animals Technohead

1996

Fierce Ruling Diva organiseert een Gay Rave in Amsterdam waar homo-DJ's uit Europa's draaien. Tijdens het optreden van Fierce Ruling Diva doet zangeres Mathilde Santing een bijdrage. Door het succes van de Party Animals liggen de activiteiten van Fierce Ruling Diva op een laag pitje. Flamman & Abraxas leveren bijdragen aan de soundtrack bij de house-film Naar De Klote van regisseur Ian Kerkhof. Het nummer Power Drive wordt gebruikt in een TV-reclame van Mobil. Onder de naam Tekno Mafia zet het duo de house-versie van het Cure-nummer Boys Don't Cry op single voor het Duitse label Motor Music.

Mathilde Santing Party Animals Tekno Mafia

1997

De samenwerking met Kristin Deleo levert een single op onder naam Sugarbaby. Samen met MC Lynx neemt het duo een cover op van de LL Cool J-hit I Need Love. In de loop van de jaren negentig zijn nummers van Flamman & Abraxas geremixt door o.a. Charly Casanova, Moby, Lenny Dee, Patrick van Kerkhoven, Dano, Orlando Voorn, Josh Wink, Doc Martin, Reese, Soulslinger, Ilsa Gold en Liza 'n' Eliaz. Flamman en Abraxas staan samen met MC Lynx in de tipparade met het nummer Rubb It In.

Sugarbaby

1998

Flamman & Abraxas DJen regelmatig in de Amsterdamse club Amnesia en reizen ze door Nederland, Europa en Amerika voor live-optredens. Ze zijn te zien in Groot Brittannië, Frankrijk, België, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Verenigde Staten en Canada.

Double Date Jan Rot

1999

Samen met Jan Rot schrijven ze voor de zingende tweeling Double Date het nummer Email To Berlin dat tijdens het Nationale Songfestival wordt uitgevoerd. Double Date zingt zo vals dat ze als laatste eindigen. Het levert ze wel veel publiciteit en een platencontract op. Double Date staat twee weken lang in de Top 40. Het Songfestival-avontuur brengt de DJ's ver van hun dance-roots. Ze worden nauwelijks meer gevraagd te draaien op feesten. Het duo start de wekelijkse Bang-da-Box waarbij ze terug gaan naar wat ze zelf de pure house noemen. In oktober vieren ze op de Subtopia party het tienjarig bestaan van Fierce Ruling Diva met bijdragen van Paul Jay, Dano, Orlando Voorn en Frank de Wulf. Fierce Ruling Diva speelt die avond voor het eerst sinds 5 jaar weer live. Paul Jay vraagt het duo ook tijdens de wintereditie van Dance Valley op te treden. Flamman & Abraxas steken veel energie in de websites Partypeople.nl, Flyerservice.com en Rent-a-dj.com.

Double Date Orlando Voorn

2000

Abraxas gaat een jaartje studeren in Edinburgh. Flamman begint weer platen te produceren en verhuist zijn Sick Puppy Studio.

2001

React Music brengt Rubb It In opnieuw uit met hardhouse remixes. Ook Atomic Slide (You Gotta Believe) wordt heruitgebracht. Het duo maakt onder de naam Zero-Killed een single voor het label Things To Come Records. Op 13 mei viert Flamman zijn verjaardag met een hardcore party in het punkhol CBGB's in New York. Abraxas komt medio juli terug uit Edinburgh.

2003

Aangestoken door de electroclash-rage starten Flamman & Abraxas de website www.euroclash.org.

Discografie Flamman & Abraxas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Flamman & Abraxas

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer