Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FONS MERKIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

07-06-1966 - heden

Genre

arrangeur, componist, componisten, filmmuziek, musical, producer

Fons Merkies

Fons Merkies componeert voor meer dan 70 films, televisieproducties en musicals. Daarnaast is hij actief als producer. In 2003 wint hij een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film Boy Ecury van Frans Weisz. Merkies componeert voor zowel kleine producties als grote publieksfilms. 'Juist die afwisseling is het leukst,' ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, producer

Biografie Fons Merkies

Fons Merkies componeert voor meer dan 70 films, televisieproducties en musicals. Daarnaast is hij actief als producer. In 2003 wint hij een Gouden Kalf voor zijn muziek in de film Boy Ecury van Frans Weisz. Merkies componeert voor zowel kleine producties als grote publieksfilms. 'Juist die afwisseling is het leukst,' vertelt hij in een interview met de NRC in oktober 2013. 'Ik switch tussen commerciële producties als Alles Is Familie, arthousefilms als A Long Story en televisie. Het ene moment werk je met een groot orkest, dan weer schrijf je voor een sologitaar.'

1966 - 1994

Fons Merkies (Zaandam, 7 juni 1966) begint tijdens zijn opleiding aan de Kleinkunstacademie met het schrijven van muziek bij enkele afstudeerfilms. De eerste bioscoopfilm waarbij hij als componist op de aftiteling vermeld staat is Eenmaal Geslagen, Nooit Meer Bewogen (Gerrard Verhage, 1994). Via filmproducer René Scholten van filmproductiebedrijf Studio Nieuwe Gronden doet hij mee aan een Europese workshop. Een van zijn grote voorbeelden is de Amerikaanse filmcomponist Thomas Newman, bekend van onder meer American Beauty (1999). Hij heeft grote bewondering voor het thema uit The Godfather (1972) van Nino Rota en de muziek van Mychael Danna voor de speelfilm The Ice Storm (1997). 'Goede filmmuziek merk je niet op,' licht Merkies toe in een van zijn interviews. 'Bij filmmuziek is het allerbelangrijkst waar je erin en eruit gaat. (…) Het kiezen van de juiste momenten is meer dan de helft van het werk, die andere helft is de goede noten schrijven.' (NRC, 31 oktober 2013)

1995 - 2003

All Stars (Jean van de Velde, 1997) is de eerste grote succesfilm waar de naam van Fons Merkies aan is verbonden. Hij werkt ook mee aan de televisieserie die uit de film voortkomt. De componist schrijft de muziek voor Suzy Q (1999), de eerste lange film van regisseur Martin Koolhoven en actrice Carice van Houten. Merkies en Koolhoven kennen elkaar al van de televisiefilm Duister Licht uit 1997. Ander televisiewerk in deze periode betreft onder anderen de series Combat, Blauw Blauw, De Zeven Deugden en Wet & Waan. Hij schrijft voor de musicals Home (2000), De Griezelbus (2001), De Zevensprong (2003) en Dolfje Weerwolfje (2003). De componist werkt mee aan Koolhovens films AmnesiA (2001) en De Grot (2001). Zijn muziek is onder meer te horen in de prijswinnende films De Poolse Bruid (twee Gouden Kalveren en genomineerd voor een Golden Globe in 1998), De Tweeling (Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm en een Oscarnominatie in 2002) en Cloaca (twee Gouden Kalveren in 2003). Fons Merkies wint zelf in 2003 een Gouden Kalf voor zijn muziek in Boy Ecury van Frans Weisz.

Carice van Houten

2004 - 2013

De componist wisselt kleine televisie- en speelfilmproducties af met grote publieksfilms. In die laatste categorie behoren onder meer de voetbalfilm In Oranje (2004), de komedie Spion Van Oranje met Paul de Leeuw (2009), De Storm (2009), Pizza Maffia (2011), de boekverfilming Alleen Maar Nette Mensen (2012) en Mannenharten (2013). Voor televisie werkt hij mee aan series als Van Speijk, Flikken Maastricht, Goede Tijden, Slechte Tijden, Overspel en Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Fons Merkies vertelt uitgebreid over zijn filmwerk in onder meer het VPRO-radioprogramma De Avonden van 22 juni 2007. In 2009 regisseert hij samen met Dick van den Heuvel de musical Brandende Liefde, naar het boek van Jan Wolkers en met hoofdrollen voor Daniël Boissevain, Frits Lambrechts, Catherine ten Bruggencate en Loes Haverkort. Merkies schrijft de muziek en Sjoerd Kuyper tekent voor de liedteksten. Andere musicals met Merkies' muziek zijn onder anderen Turks Fruit (2005), De Brief Voor De Koning (2007), Dolfje Weerwolfje (2010) en Herinnert U Zich Deze Nog?! (2011).

Daniël Boissevain Paul de Leeuw

Discografie Fons Merkies

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fons Merkies

Audio/Video Fons Merkies

Video Fons Merkies

Fons Merkies over Composi...
Fons Merkies over Compositie
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fons Merkies over Compositie

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer