Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRA FRA SOUND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fra Fra Sound

Periode

1980 - heden

Genre

jazz, kaseko, Suriname, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Fra Fra Big Band

Fra Fra Sound

Toonaangevende Afro-Caribische jazzband uit Amsterdam. De formatie rond bassist Vincent Henar treedt onder de noemer Fra Fra Big Band ook op met een blazerssectie.
Volledige biografie...

Bezetting

Michael Varekamp   trompet
Andro Biswane   gitaar
Vincent Henar   basgitaar
Robin van Geerke   piano
Carlo Ulrichi Hoop   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Patrick Sedoc   gitaar
Guno Kramer   drums, percussie
Robby Gillis   percussie
José Lopretti   piano, toetsinstrumenten
Mark Milan   piano, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1959   Saskia Laroo
1980   Vincent Henar
1981   Glenn Gaddum sr.
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fra Fra Sound

Toonaangevende Afro-Caribische jazzband uit Amsterdam. De formatie rond bassist Vincent Henar treedt onder de noemer Fra Fra Big Band ook op met een blazerssectie.

1980

Fra Fra Sound Onder leiding van ex-welzijnswerker Vincent Henar beginnen enkele jonge Surinamers in de Amsterdamse Bijlmermeer een muziekgroep. Het ensemble wordt Fra Fra Sound genoemd. Fra Fra is een Surinaams begrip voor het evenwicht tussen verschillende elementen. Het eerste concert is in 1981 tijdens het Kwakoefestival in de Bijlmer.

1983 - 1986

Fra Fra Sound staat in april 1983 in de voorronde van de allereerste Grote Prijs van Nederland, maar haalt niet de finale. De eerste maxi-single verschijnt. Fra Fra Sound gaat van moderne kaseko over op paramaribop. De groep moderniseert traditionele Surinaamse slagwerktradities als kaseko (dansmuziek), winti (rituele muziek) en kawina (amusementsmuziek). Bezettingswisselingen leiden tot nieuwe ideeen. Naast de toevoeging van jazzelementen uit de bebop en de modale jazz, komt het accent meer te liggen op ruimte voor improvisaties. Uit al deze verschillende muziekstijlen creeert de groep een zeer originele en verfrissende sound, Afro-Caribische jazz.

1987

De komst van de al wat oudere trompettist, componist, conservatoriumleraar en jazzbopveteraan Charles Green geeft de band een nieuwe impuls. Fra Fra Sound speelt nu bijna uitsluitend eigen composities en gaat op zoek naar muziekstijlen die hun oorsprong hebben in Afrika. Na de opnamen voor het debuutalbum Panja Gazz ('plankgas') toert de groep door Engeland. Op het album zijn jazz, pop en traditionele muziek gefuseerd.

1988

De groep wordt zeer enthousiast ontvangen en treedt vanaf dat moment over de hele wereld op.

1989

Aan het eind van het jaar gaat Fra Fra Sound voor het eerst naar Suriname. Naast optredens geven de bandleden ook workshops en geven ze een benefietconcert voor SOS-kinderdorpen.

1990

Ter bekroning van het tienjarig jubileum van de band wordt als speciaal project de Fra Fra Big Band opgericht met Charles Green als muzikale leider. Onder deze naam werden gerenormeerde blazers aan het septet Fra Fra Sound toegevoegd, waardoor de koper- en rietsectie twaalf man telt. De Fra Fra Big Band oogst tijdens haar eerste tournee zoveel succes, dat besloten werd naast de reguliere formatie te blijven bestaan. De muziek van Fra Fra Bigband is nauw verwant met die van Fra Fra Sound. Caribische en Surinaamse ritmiek vormen de basis van het muzikale concept. Daaroverheen klinkt eigentijdse, geimproviseerde Amerikaanse en Europese muziek, moderne West-Afrikaanse stadsmuziek, spirituele gezangen en gospel. Het repertoire bestaat voor het grootste deel uit composities en arrangementen van de leden van het orkest.

1991

Trompettist Charles Green heeft verplichtingen in het buitenland. Zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door de Amerikaanse trompettist Benny Baily die in die tijd in Amsterdam woont. Het tweede album, Third Life Stream, komt in juli uit.

1992

Altsaxofonist Benjamin Herman treedt toe tot de band. Een jaar later richt hij New Cool Collective op, maar hij blijft daarnaast tot en met 1998 deel uitmaken van Fra Fra Sound.

New Cool Collective

1993

Fra Fra Sound Fra Fra Sound bestaat inmiddels uit Patrick Sedoc (gitaar), Charles Green (trompet) Vincent Henar (bass) en Guno Kramer (drums). Het album Kalinha's Serenade verschijnt. In maart verschijnt de plaat A Tan So van de Fra Fra Big Band. Het is een registratie van een Bimhuisconcert uit 1992.

1994

Fra Fra Sound verzorgt tijdens een toernee in Zuid-Afrika workshops, clinics en masterclasses met zwarte jongeren op een muziekschool in de township Daveytown. De band speelt er met groot succes op een van de eerste grote festivals na de vrijlating van Nelson Mandela. Het album Worship Mother Earth wordt goed ontvangen door pers en publiek.

1996

De groep treedt op tijdens het Plaza Jazz Festival in Havana, Cuba. De zevende plaat verschijnt: Global Village Residents. Daarop wederom sterke Afro-Caribische jazz.

1997

Fra Fra Sound De Amsterdammers spelen in juli op het North Sea Jazz Festival en reist naar Afrika voor optredens in Burkina Faso, Mali, Senegal, Ghana en Ivoorkust. In hetzelfde jaar speelt de band een intensieve twee weken samen met de Amerikaanse trompettist Lester Bowie.

1998

In de herfst gaat de Fra Fra Big Band op tournee met gastsolist Lester Bowie. Fra Fra Sound gaat met een aantal gastvocalisten langs de theaters. Het verslag daarvan, de plaat Kaseko Revisited, verschijnt.

1999

De groep toert door West-Afrika en treedt onder andere op in de Malinese hoofdstad Bamako. Eind mei verschijnt de plaat Mali-Jazz. Het is een eerbetoon aan de Malinese muziek. De cd is opgenomen in Amsterdam en Bamako. Er doen diverse Malinese topmusici op mee, die de groep ontmoet heeft tijdens de toer. Ter gelegenheid van het verschijnen van de plaat, geeft Fra Fra Sound twee concerten samen met speciaal daarvoor overgevlogen Malinese gastmusici.

2001

Fra Fra Sound werkt aan een serie kinder-, jeugd- en jongerenvoorstellingen. Daarnaast wordt een project gestart waarin de muziek van Fra Fra Sound wordt gecombineerd met gesproken woord en stand-up comedians.

2002

Fra Fra Sound speelt in augustus in Johannesburg tijdens de wereldmilieuconferentie. Een maand later toert de band door de Verenigde Staten. Een speciaal project rondom de legendarische saxofonist Kid Dynamite is in voorbereiding.

2003

5 april verschijnt het achtste album Kultiplex. Naast geluiden uit traditionele Surinaamse muziek bevat de cd ook hedendaagse invloeden. De groep tourt door Nederland en gaat in september opnieuw naar de Verenigde Staten voor optredens.

2004

Drummer Guno Kramer verruilt zijn plek achter de drumkit voor een baan als kok in het biologisch restaurant Kraayenbeekerhof te Driebergen. In het voorjaar gaat Fra Fra Sound op tournee onder de naam Fra Fra Big Band Met Vocale Gasten. De drie vocalisten die meereizen zijn Denise Jannah, Robert Sordam en Carlo Goedhart. Fra Fra Sound brengt een eerbetoon aan de legendarische tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911-1963). De band maakt nieuwe arrangementen van diens composities en brengen die samen met gastvocalist Carlo Goedhart uit op cd Kulembanban: Kid Dynamite Tribute. Fra Fra Big Band staat onder meer in een uitverkocht Concertgebouw.

Kid Dynamite

2005

Leden van Fra Fra Sound richten de Damso United Brass Band op als kweekvijver voor nieuw Amsterdams talent. De band treedt op in Bulgarije, Mexico, Mali en Marokko en reist naar West-Afrika, onder meer voor optredens in Burkina Faso op het festival Jazz à Ouaga. Tijdens de optredens speelt de Amerikaanse saxofonist Richard Howell als tijdelijke invaller voor Efraïm Trujillo. Op drums speelt Harvey Writh. In november viert de groep het 25-jarige jubileum, onder meer met een tv-special in het programma Vrije Geluiden van de VPRO en een feestelijk optreden op 18 november in het Bimhuis.

2007

8 december presenteert Fra Fra Sound in het Bimhuis hun tiende album Dya So (Right Here). De bezetting op de plaat bestaat naast Biswane, Hoop, Trujillo, Varekamp, Van Geerke en Henar uit de drummers Roël Calister (Izaline Calister) en Walther Muringen (Ronald Snijders).

Izaline Calister Ronald Snijders

2010

Fra Fra Sound viert in 2010 het dertigjarig jubileum en presenteert 20 maart in het Bijlmer Parktheater het album Black Dutch & More. Jazzmuzikant Ghasem Batamuntu levert tijdens het optreden een gastbijdrage spoken word. In tegenstelling tot het vorige album speelt Roël Calister niet meer mee. Michael Simon is op plaat en live te horen op trompet en flugelhorn.

2011

Fra Fra Sound in 2011 Op uitnodiging van Instituto Plataforma Brasil is Fra Fra Sound van 19 juni tot en met 2 juli 'artists in residence' in São Paulo. De band treedt met rapper Blaxtar op tijdens het Cidadania Cultural Festival 2011 en geeft workshops voor jongeren en lokale musici op scholen, in buurtcentra en bij culturele organisaties in twee verschillende Braziliaanse regio's: Vale do Paraíba (Pindamonhangaba, Tremembé and Taubaté) en Baixada Santista (Cubatão and Santos).

Blaxtar

Discografie Fra Fra Sound

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fra Fra Sound

Audio/Video Fra Fra Sound

Video Fra Fra Sound

FRA FRA SOUND:"Sranan Kon...
FRA FRA SOUND:"Sranan Kondre" 2003 live Imagine-IC, Amsterdam Zuidoost
FRA FRA BIG BAND - 2002 l...
FRA FRA BIG BAND - 2002 live in SOUTH AFRICA "BROTHERHOOD"
FRA FRA BIG BAND - 2002 l...
FRA FRA BIG BAND - 2002 live in SOUTH AFRICA, "GA MASASHAVE" with South African guests
FRA FRA SOUND : 1989 conc...
FRA FRA SOUND : 1989 concerts in Paramaribo Suriname "AKREMA"
FRA FRA SOUND: 1989 live ...
FRA FRA SOUND: 1989 live in Paramaribo-Suriname "AISA"
FRA FRA SOUND "KON DANSI ...
FRA FRA SOUND "KON DANSI MARIA - KASEKO REVISITED" 1998 SURIFESTA PARAMARIBO SURINAME
FRA FRA SOUND "GUESS WHAT...
FRA FRA SOUND "GUESS WHAT? " with GHASEM BATAMUNTU @ BIJLMERPARKTHEATER 20/03/2010
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
FRA FRA SOUND:"Sranan Kondre" 2003 live Imagine-IC, Amsterdam Zuidoost

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer