Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK VAN ESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

drums, percussie, piano, reli-pop, sessiemuzikanten, viool, zang

Online

Officiële website

Frank van Essen

Frank van Essen is een grote naam in de Nederlandse gospelwereld. In de kerken worden zijn songs luidkeels meegezongen. Hij maakt ook uitstapjes naar het rockgenre en speelt mee met Intwine en F33L3R
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, percussie, piano, viool, zang

Biografie Frank van Essen

Frank van Essen is een grote naam in de Nederlandse gospelwereld. In de kerken worden zijn songs luidkeels meegezongen. Hij maakt ook uitstapjes naar het rockgenre en speelt mee met Intwine en F33L3R

1967

Frank van Essen wordt geboren in 1967. Hij groeit op in een muzikaal nest. Zijn ouders zijn beiden professioneel muzikant en zijn broer studeert viool op het conservatorium.

1977 - 1981

Zijn eerste drumstel bestaat uit potten en pannen. Kleine Frank heeft een ritmisch talent, maar gaat viool spelen. Beïnvloed door zijn broer die de ganse dag op het snaarinstrument speelt. Hij staat niet te boek als een uitmuntende leerling. Dat komt mede omdat hij zijn aandacht verdeelt over de vele hobby's die hij er op na houdt. Hij ontwikkelt zich echter als een muzikant met een eigen stijl en heeft een goed muzikaal gehoor.

1982 - 1989

De tiener Van Essen is nog steeds gefascineerd door ritmes en drums. Op 15-jarige leeftijd pakt hij de drumstokken op en begint als een gek te oefenen. In rap tempo heeft hij het instrument onder de knie. Op de middelbare school speelt hij gospel in een big band. Zijn eerste band luistert naar de naam Judah. Zijn carrière zit in een stroomversnelling en eind jaren tachtig wordt hij als sessiemuzikant gevraagd door verschillende artiesten. Hij treedt op met gospelartiesten als Margaret Becker, Rick Cua, en Marcel McArthur.

1990 - 1993

In 1990 gaat hij spelen bij de Engelse band Iona. Hij werkt mee aan de albums Book of Kells (1992) en Beyond These Shores (1993). Van Essen speelt ook bij het bekende Nederlandse Ronduit Gospel Choir. De multi-instrumentalist gaat ook zingen en voor de band gaat hij songs schrijven en arrangeren. Sommige nummers worden in Nederlands gospelscene wereldberoemd.

1997 - 2000

In 1997 vraagt de Evangelische Omroep hem voor het Classic Gospel Festival. Van Essen schrijft en arrangeert nummers voor een klein orkest. Tot de dag van vandaag is hij bij het festival betrokken. In 1999 komt het album Woven Cord van Iona uit en in 2000 Open Sky.

2002

Met zijn vrouw maakt hij in 2002 het kerstalbum Immanuël. Op de plaat staan klassiekers als Nu Zijt Wellekome en Er is Een Kindeke Geboren Op Aard. Op het album werken drie leden van Iona mee. Van Iona verschijnt de plaat Dunes.

2003

Als sessiemuzikant werkt hij met de rockbands Intwine en F33L3R.

Intwine

2004

Hij treedt op met het Ronduit Gospel Choir en in zijn eigen studio in Drachten werkt hij met verschillende artiesten. Van Essen speelt mee op het tweede album van Intwine dat in het najaar uitkomt. Hij is te horen op de nieuwe plaat van Rob de Nijs, Deze Zee.

Rob de Nijs

2008

Van Essen levert een bijdrage op het album Kamers Van M'n Hart van de 3js.

3js

2011

Op hun gezamenlijke album Raphael's Journey worden Frank van Essen en Joanne Hogg (Iona) terzijde gestaan door onder meer Dave Bainbridge (toetsen, gitaar), Phil Barker (bas) en Troy Donockley (uilleann pipes, whistles). Van Essen verzorgt de arrangementen op het debuutalbum Changing Man van zanger Jaap Reesema.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1992 - Iona 'Book Of Kells'
1993 - Iona 'Beyond These Shores'
1999 - Joanne Hogg 'Looking into Light'
1999 - Nina Aström 'A Friend'
1999 - Rich Wyman 'Where We Stand'
1999 - Iona 'Woven Cord'
2000 - Iona 'Open Sky'
2001 - Nina Aström 'A Little Bit'
2001 - Kees van Setten & New Line 'Nigun'
2001 - David Hoffbrand 'For The Least'
2001 - Nina Aström 'Merry Christmas Jesus'
2002 - Iona 'Dunes'
2002 - Recabite Band 'The Seed'
2002 - Barry & Batya Segal 'Go Through The Gates'
2002 - David Flitzgeral 'Breath Of Heaven'
2003 - One In A Million 'One In A Million'
2003 - F33L3R 'F33L3R'

Discografie Frank van Essen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frank van Essen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer