Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS FRIEDERICH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

avant-garde, bugel, componist, experimenteel, filmmuziek, jazz, sampler, trompet, tuba, zang

Online

Officiële website

Frans Friederich

Frans Friederich uit Rotterdam is trompettist, pianist en componist. Hij levert bijdragen aan bands als Dull Schicksal en Trespassers W en brengt solo experimentele muziek uit, vanaf 1997 onder meer met het project Recyclopedia. Hij is vanaf 1994 actief als studiomuzikant en componist van films, video en dvd.
Volledige biografie...

Instrumenten

bugel, componist, sampler, trompet, tuba, zang

Genoemd in de biografie van

2001   Sensurreal

Biografie Frans Friederich

Frans Friederich uit Rotterdam is trompettist, pianist en componist. Hij levert bijdragen aan bands als Dull Schicksal en Trespassers W en brengt solo experimentele muziek uit, vanaf 1997 onder meer met het project Recyclopedia. Hij is vanaf 1994 actief als studiomuzikant en componist van films, video en dvd.

In bezetting van

Dull Schicksal   trompet, tuba, zang
Estos Noson Pagagos   trompet, tuba
Jean Pierre Project   bugel, trompet
Rotterdamse Improvisatie Poel   componist, trompet, tuba
Trespassers W   sampler, trompet, tuba

1980 - 1986

Trompettist, pianist en componist Frans Friederich (Rotterdam, 1958) studeert trompet bij Peter Masseurs en Roy Campbell. In de periode 1980-1986 speelt hij in The Foreign Bodies o.a. samen met Geoff Leigh. De band speelt onder meer in het voorprogramma van Herman Brood, Love Of Life Orchestra en This Heat, is te horen op de bij radio bij KRO, VARA en VPRO, en brengt vier cassettes uit.

1987 - 1995

Vanaf 1988 tot 1995 is Frans Friederich lid van de Rotterdamse band Dull Schicksal. Tegelijkertijd vormt hij in 1992-1995 samen met Robert Kroos Estos Noson Pagagos. De twee ontmoeten elkaar op de werkvloer van het Dijkzigt-ziekenhuis te Rotterdam. Kroos maakte eerder gabber- en technoplaten onder diverse pseudoniemen, waaronder All In One, Orthodox, Private Productions en Upperground. Van Estos Noson Pagagos verschijnen de 12'' Boka (Jazztracks, 1993) en de cd De Arte Venandi Cum Avibus (1994). Als lid van de Rotterdamse Improvisatie Poel (1989-2000) schrijft hij orkeststukken waarbij hij alternatieve rock combineert met improvisatiemuziek. Een van de projecten van het orkest is Protest Songs (1992) op teksten van Cor Gout van Trespassers W uit Den Haag. Van de Rotterdamse Improvisatie Poel verschijnt in 2000 de cd Vrij Spel. Vanaf 1987 levert Friederich ook bijdragen op platen van Don Patrick (So This Is America, 1992) en Trespassers W, onder meer op de albums Potemkin (1988), Roots & Locations (1993), 54321....0 (1993), Fly Up In The Face Of Life (1996), Leaping The Chasm (1999), Vlucht Over Den Haag (2000), Scheveningen Op Locatie (2001), Sex And The End Of It (2002), The Drugs We All Need (2004) en The Noble Foley Of Rock & Roll (2006). Onder de naam Friederich brengt hij de cassettes Genetic Manipulation (1987) en On Guns (1988) uit.

Dull Schicksal Rotterdamse Improvisatie Poel Trespassers W

1996 - 1998

Frans Friederich en Robert Kroos brengen gezamenlijk nog twee EP's uit: Primal Pulse (onder de naam Speciman) en Ekstasis (onder de naam Recyclebull). Friederich levert bijdragen op de cd Muziek Voor De Films Van Paul Ruven met composities van Rens Machielse, uitgebracht door Stichting Cinemusica. Vanaf 1997 is Friederich hoofdanimator en motor van de langlopende reeks albums onder de titel Recyclopedia waarbij per album iedere letter van het alfabet voorzien wordt van toepasselijke muziek. Hij wordt terzijde gestaan door vele gastmuzikanten waaronder Robert Kroos, Cor Gout (Trespassers W), de gebroeders Palinckx, Lukas Simonis, Huib Emmer, Chico Vermunt, Bastiaan Baay en Albert de Vos. De muziek op de platen wordt vergeleken met samplekunstenaars als Christian Marclay, Bob Ostertag en David Shea. Friedrich staat houseproducer Gerd bij tijdens diens optreden op Lowlands 1997.

Gerd Palinckx

1999 - 2005

Onder de naam Friedrich verschijnt in 2001 de cd Radio Symfonica. De muzikant is als gastmuzikant te horen op platen van Harm En Zijn Bende (de cd Zielenroerstaafjes, 1998), In-Existence (Private Rituals, 1998), AA Kismet (Where Is The Rest Of My Body, 1999) Recyclops (de 12'' Thunder, 2000), Gerd (o.a. High Wide And Wonderful, 2001) en Sonar Lodge (Sound Effect, 2002). Zijn bijdragen zijn ook te horen in remixen van Gerd voor Phil Asher (Gerds Gangsta Jazz Mix, 2004) en Cinerex (Shine, 2002).

AA Kismet Maarten van der Vleuten

2006

Met Recyclopedia is Frans Friederich belandt bij de letter K. Naast Recyclopedia houdt hij zich bezig met het schrijven van dansvoorstellingen en rockmusicals voor de jeugd. Samen met Jeroen Simons (Epica) speelt hij in Jean Pierre Project en geeft hij drumclinics.

Epica Jean Pierre Project

2007

Recyclopedia – L bestaat uit drie delen: Lucky, Love en Live en bevat tevens The Word, oftewel de 'verloren' single van Estos Noson Pagsos uit 1998. Recyclopedia – M is een samenwerking met Bastiaan Baay (didgeridoo en gitaar) en Robert Kroos (stem, sampler en geluiden) die ook elk een compositie voor hun rekening nemen. Recyclopedia – N bevat naast eigen compositie bewerkingen van o.a. The Rolling Stones (Not Fade Away), The Beatles (Norwegian Wood) en Holland-Dozier-Holland (Nowhere To Go).

Discografie Frans Friederich

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frans Friederich

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer