Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS POPTIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frans Poptie

Periode

1918 - 2010

Genre

amusementsmuziek, country, jazz, sessiemuzikanten, swing

Pseudoniemen

Gino Morelli, Sahu Pala, Vittorio Bardi

Frans Poptie

Frans Poptie (Leiden, 3 maart 1918 - Zoetermeer, 31 december 2010) is in de populaire muziek van vele markten thuis en tevens Nederlands trouwste vertegenwoordiger van de hot-viool: 'Tango, Weense muziek, jazz, country… een viool kan alles. Ik heb geen voorkeur. Ze hebben me wel eens proberen aan te praten, ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1949   Eddy Christiani
1956   Piet Noordijk
1980   Tonny Nüsser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frans Poptie

Frans Poptie (Leiden, 3 maart 1918 - Zoetermeer, 31 december 2010) is in de populaire muziek van vele markten thuis en tevens Nederlands trouwste vertegenwoordiger van de hot-viool: 'Tango, Weense muziek, jazz, country… een viool kan alles. Ik heb geen voorkeur. Ze hebben me wel eens proberen aan te praten, dat ik het liefste jazz speel. Maar dat is niet waar. Wat ik wil, is swingen. Ongeacht wat ik speel.' (Leeuwarder Courant/GPD, 1991)

1920 - 1925

Het gezin Poptie verhuist van Leiden naar Amersfoort waar zijn vader als meubelmaker gaat werken. Frans Poptie hoort daar een vriendje vioolspelen en is zo onder de indruk van het instrument dat hij zelf ook viool wil spelen. Hij krijgt op 7-jarige leeftijd zijn eerste vioolles.

1935 - 1939

Na zo'n tien jaar privé-vioolles te hebben gehad, doet hij groepservaring op in een salonorkest. Een conservatoriumopleiding is voor hem om financiële redenen niet weggelegd. Hij neemt klarinetlessen bij de plaatselijke muziekvereniging, met het oogmerk om een plaats te krijgen in een militair beroepskorps, wat mislukt omdat hij wordt afgekeurd. Daarop wordt hij beroepsmuzikant als saxofonist in de bands van Louis Bannet, Harry Staphorst en Enno Stan and his Blue Rhythm.

1940 - 1943

Tot september 1940 speelt Poptie in de band van trompettist Louis Bannet (ook wel de Nederlandse Louis Armstrong genoemd), die er achter komt dat Poptie eigenlijk viool speelt. Dit is het moment dat Poptie weer terugkeert naar zijn lievelingsinstrument om het daarna nimmer meer te verlaten. Hij treedt toe tot het tango-orkest van Jack Louis, in het Palais de Dance te Scheveningen. Nederland is inmiddels bezet door de Duitsers. Na een engagement bij het Argentijnse orkest van Jack Louis krijgt Poptie in 1942 de kans om het orkest van Frans Wouters te komen versterken. Hij accepteert de aanbieding en beleeft al spoedig zijn eerste radio-uitzending met het ensemble waarvoor hij ook arrangementen schrijft. Het orkest van Wouters bestaat uit meerdere prominente muzikanten, onder wie zanger en gitarist Eddy Christiani. Met hem krijgt Poptie een bijzondere muzikale band die door de jaren heen blijft bestaan, resulterend in een lange reeks successen.

Eddy Christiani

1944

In Eindhoven beleeft hij de bevrijding. Met andere daar gestrande muzikanten maakt hij, nog altijd als klarinettist en tenorsaxofonist, deel uit van de band onder de naam Cor Knuvers, Bob van Waasdijk And Their Jam Sessions. Er volgen optredens in het zuiden des lands en in Antwerpen. Poptie leert het Engelse repertoire spelen waar door militairen veel naar wordt gevraagd.

1946

Frans Poptie komt weer terug in het ensemble Frans Wouters, dat het aanvankelijk zonder leider moet stellen. Wouters heeft een speelverbod van anderhalf jaar, omdat hij voor de bezetter heeft opgetreden.

1947 - 1951

Het ensemble Frans Wouters leidt tot de oprichting van Vincentino (naar Wouters' zoon), waarin Poptie nu viool speelt, en het populaire Accordeola, met drie accordeons, waarvoor Poptie arrangementen schrijft. Beide ensembles treden vaak op voor de VARA-radio. Ook de AVRO zet zo'n ensemble op, Harmonetto, en ook daar schrijft Poptie voor.

1952 - 1954

Frans Poptie formeert in januari 1952 een orkest rond Eddy Christiani waarvan hij muzikaal leider wordt. In dit ensemble heeft hij meer ruimte om te soleren. Hij componeert, samen met anderen, hiervoor Nederlandstalige liedjes. 'Er zaten toch heerlijke swingnummers bij met lekkere chorussen. En we hadden gelouterde (jazz)musici in onze gelederen, zoals Willy Langestraat en Piet Noordijk. Dat waren tropenjaren met wel vijf [radio]optredens per week, en grammofoonplaten-opnamen tussendoor.' (Jazz Inn-Fo, 1997). Verder is Poptie, die zich ook al op het gebied van country & western heeft begeven, doende met Indonesische, krontjongachtige muziek.

Piet Noordijk

1956 - 1967

In april 1955 richt hij een eigen combo op. Dat wordt, na een onderbreking door een auto-ongeluk, de Swing Specials. Ze debuteren met een engagement van een half jaar in Keulen. Terug in Nederland volgen vele radio- en televisieuitzendingen, ook voor radio Luxemburg. Poptie leidt meerdere combo's van verschillende omvang, met optredens voor onder meer de NCRV-radio, die nu ook meer aan Swing gaat doen, in het programma Los Vast. Er zijn ook optredens in Zweden en tijdens cruises. In het jazzblad Rhythme eindigt hij in 1958, 1959 en in 1960 op de eerste plaats van de populariteitspoll.

1970 - 1979

Hij maakt deel uit van het orkest Piet Zonneveld. Een samenwerking met Harry Bannink leidt tot medewerking aan een tv-programma van Wieteke van Dort als Tante Lien. Met (jazz)zangeres Joke Bruys tourt hij door Saoedi-Arabië (1970). Ook is Poptie muzikaal leider bij Tol Hansse tijdens de opnamen van de platen In De Bocht (1978) en Ha, Ha, Ha, Ik Lach Me Dood (1979)

Harry Bannink Joke Bruijs Tol Hansse

1980 - 2000

Met tango-orkest Malando maakt de violist een vijftal tournees door Japan. Hij speelt dinermuziek met Tonny Eyk in een hotel in Nice. Vanaf de tweede helft van de jaren '90 speelt Poptie steeds minder. Hij lijdt aan artrose waardoor het vioolspelen steeds moeilijker wordt. Hij wordt door vaatvernauwing ook minder mobiel. Om de vijftig meter moet hij even stil staan, anders krijgt hij kramp in zijn kuiten. Hij verzorgt wel incidentele gastoptredens die door fans als zeer bijzonder worden beschouwd. Zo zijn daar optredens met het Rosenberg Trio, de groep Capelino (waar hij ook enkele tracks mee op de plaat zet) en met een eigen trio waarin zijn oude makker Eddy Sanchez vibrafoon speelt. In 1997 spelen Poptie en Sanchez met Jean-Louis van Dam (piano), George van Deijl (bas) en Fred van Opzeeland (drums) in jazzclub Bij Max van Max Teeuwisse in Den Oever. Daarvan is een filmopname van één nummer, Undecided, op YouTube te zien. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond benoemt Frans Poptie tot erelid. Poptie blijft echter bescheiden, in het NRC in 1998 zegt hij: 'Hemel me niet te veel op, daar heb ik een hekel aan.'

The Rosenberg Trio Tonny Eyk

2001

Frans Poptie ontvangt een Koninklijke onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is in juli nog eenmaal te horen op de tachtigste verjaardag van zangeres Sanny Day. Daarna is hij om gezondheidsredenen niet meer muzikaal actief.

2004 - 2006

Frans Poptie is inmiddels 86 jaar. Hij heeft tweemaal zijn heup gebroken, waardoor hij geen grote afstanden meer kan lopen en zit daarom veel thuis. Optreden doet hij niet meer, maar hij geeft nog wel af en toe een interview zoals voor het boek Muziek in Zwart Wit van Cor Gout (Trespassers W).

Trespassers W

2008

Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag op 3 maart staat er een uitgebreid interview met hem in het Algemeen Dagblad.

2009

Sinds een jaar of vier verblijft hij in een verpleegtehuis in Den Haag en verplaatst zich in een rolstoel. Hij is nog goed bij de tijd. Op 30 november verschijnt er wederom een interview met hem in het Algemeen Dagblad, ditmaal over het wonen in een verpleegtehuis. Frans merkt daarin droogjes op: 'Ik heb nog nooit zoveel regelmaat in mijn leven gehad'.

2010

Op 31 december overlijdt Poptie in een verpleegtehuis te Zoetermeer op 92-jarige leeftijd.

Discografie Frans Poptie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frans Poptie

Audio/Video Frans Poptie

Video Frans Poptie

Studio Hilversum: 100 jaa...
Studio Hilversum: 100 jaar Frans Poptie (1918-2010)
Frans Poptie - Eddy Sanch...
Frans Poptie - Eddy Sanchez - 'I'm Forever Blowing Bubbles'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Studio Hilversum: 100 jaar Frans Poptie (1918-2010)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer