Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS DE WAARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

elektronica, experimenteel

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Captain Black, Destroyed Music, Freiband, QST, Shifts, Zèbra

Frans de Waard

Frans de Waard is een van de sleutelfiguren in de experimentele, elektronische muziek in Nederland en ver daar buiten.
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica

Genoemd in de biografie van

1983   Freek Kinkelaar
1991   Kapotte Muziek
1996   Kapotte Muziek
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frans de Waard

Frans de Waard is een van de sleutelfiguren in de experimentele, elektronische muziek in Nederland en ver daar buiten.

In bezetting van

Beequeen   elektronica
Goem   elektronica
Kapotte Muziek   elektronica
Quest   elektronica
Wander   elektronica

1984 - 2004

Frans De Waard maakt deel uit van de groepen Goem en Kapotte Muziek, het duo Quest (samen met Maurice van Dongen) en is lange tijd verbonden aan Staalplaat. Zijn project Freiband is geïnspireerd door het zogenaamde tape-scratching op het album Daseinsverfehlung van Asmus Tietchens. Met Freiband past hij dezelfde werkmethode digitaal toe door op zijn harddisk met zijn eigen muziek te scratchen. Het eerste album van Freiband verschijnt in 2001 op Ritornell, een sublabel van Mille Plateaux. Het tweede album Homeward bevat digitale bewerkingen van popmuziek uit eind jaren zeventig/begin jaren tachtig. Vanaf 1988 vomt De Waard samen met gitarist Freek Kinkelaar de experimentele groep Beequeen. Hij gebruikt in de periode 1996-2001 de naam Captain Black voor het maken van ongevraagde remixen. Als Shifts experimenteert De Waard sinds 1995 met gitaren. Onder de naam Wander verschijnt vanaf winter 2000 muziek die gebaseerd is op zogenaamde orgel drones. De intentie is om met Wander materiaal uit te brengen op elk denkbare formaat. Samen met Roel Meelkop vormt De Waard het remixduo Zèbra waarvan in december 2004 de 7" single Last Night A Dj Saved My File/Leif Is Leif uitkomt.

Beequeen Goem Kapotte Muziek Quest

2005

De cd Product 05, een splitalbum met Boca Raton (Martijn Tellinga), bevat een registratie van een optreden van Freiband tijdens het festival Earational 2004. Op de plaat bewerkt Freiband elf tracks van zijn studioproject Microbes. Op het label Public Eyesore verschijnt Vertonen 9, een album met bewerkingen van oud materiaal onder de naam Shifts. De 3" cd {flying} bevat acht drastische bewerkingen van het gelijknamige nummer van de The Beatles. 'They're all on the quiet side', schrijft het Britse muziekblad The Wire, 'breathing, clicking and wheezing like small animals trapped inside a pillow'. Het Griekse label 1000+1 Tilt brengt drie nieuwe nummers uit van Goem, de eerste onder de naam Goem|FDW aangezien het om solowerk gaat. Onder de naam Freiband verzorgt De Waard een remix op de cd Magical Crystal Blah Volume 2 van John Wiese.

2006

In januari doet Beequeen samen met zangeres een van de zeldzame optredens van de groep, als voorprogramma van The Legendary Pink Dots in de Goudvishal te Arnhem. De split-10'' van Kapotte Muziek en Lichtung is een collage van opnamen gemaakt tijdens een workshop in Keulen in oktober 2005. De eerste en tevens laatste cassette van Freiband is All In A Day's Work met daarop een remix van een toegift tijdens een van de Europese optredens in maart van Idea Fire Company (samen met Scott Foust en Karla Borecky). Van de tournee komt ook het livealbum Vital uit. Leise, het derde volledige album van Freiband, bevat muziek gemaakt door De Waards dochter Elise dat door haar vader is bewerkt. Freiband doet dit jaar o.a. twee buitenlandse optredens: tijdens het Garzo Zona Festival in Litouwen (maart) en in het Griekse Xanthi (september).

Legendary Pink Dots

2007

In februari doet Frans de Waard een korte Japanse tournee met Pan Sonic, Evala en Keiichiro Shibuya met optredens in Fukuoka, Kyoto en Tokio. Tijdens enkele optredens doet ook Keiji Haino een set. De Waard speelt stukken van Goem en Freiband. De cd Vijf Profielen bevat opnamen uit de Zware Plaatwerkerij te Vlissingen, gemaakt als onderdeel van de tentoonstelling Mijn Domein [1] in oktober/november 2005. Een remix door Freiband van de Deense groep Antenne en hun versie van Nick Drake's Black Eyed Dog verschijnt op de compilatie Cassette Culture. Van Wander (samen met Freek Kinkelaar van Beequeen) wordt in een zeer beperkte oplage van 20 exemplaren een cassette uitgeven op het label Throne Heap. Na de labels Microwave, Bake en Korm Plastics start Frans de Waard een label dat geheel gewijd is aan zijn eigen werk: Moll (My Own Little Label). De eerste drie uitgaven zijn respectievelijk een remix van Dagpauwoog (de band van Machinefabriek), Ice Field (met zes nummers oorspronkelijk opgenomen voor een compilatie van Ideal Recordings) en een heruitgave van een opname voor het label Twenty Hertz.

Machinefabriek

2008

De Waard en Meelkop nemen onder de naam Zèbra The Black And White Album op, een cd vol surrealistische, desoriënterende en grappige dancetracks.

Discografie Frans de Waard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frans de Waard

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer