Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS VAN BERGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

11-08-1929 - 21-03-1991

Genre

jazz, piano, viool

Frans van Bergen

Frans van Bergen (Utrecht, 11 augustus 1929 – Maarssen, 21 maart 1991) komt uit een gezin waar de vader antiekverzamelaar is en de moeder tandarts. Op zijn zevende krijgt hij privéles op viool, studeert hard en is dan rijp voor het conservatorium. Hij kiest als bij-instrument piano, krijgt compositieleer van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, viool

Genoemd in de biografie van

1964   Mat Mathews

Biografie Frans van Bergen

Frans van Bergen (Utrecht, 11 augustus 1929 – Maarssen, 21 maart 1991) komt uit een gezin waar de vader antiekverzamelaar is en de moeder tandarts. Op zijn zevende krijgt hij privéles op viool, studeert hard en is dan rijp voor het conservatorium. Hij kiest als bij-instrument piano, krijgt compositieleer van Wouter Paap en vioolles van Piet Hartveld en Jan Keessen. Van Piet Hartveld is de uitspraak, nadat Van Bergen naam heeft gemaakt als jazzviolist: 'Ik zou willen dat ik in mijn mars had wat jij op viool doet, daar mag jij niks meer aan doen!' Frans van Bergen zelf over de periode op het conservatorium: 'Er was geen enkel muziekstuk dat me boeien kon. Er was wel de drang om muziek te maken, maar dat deed ik thuis op de trap in de hall als er visite was, dan stond ik als een gek te improviseren op het Wilhelmus, gewoon sound maken. De meest mesjogge dingen, maar als ik een blad noten zie, word ik prompt gek. Ik kán het wel, maar ik wil het gewoon niet.'

In bezetting van

Millers  

1953 - 1955

Richt met gitarist Huug van der Voort de Hot Strings op en valt op concoursen daarmee meteen in de prijzen: regio Utrecht in de AVRO-Jazzcompetitie, Alkmaar, Brussel, Coup de Louis Armstrong in Parijs.

1955 - 1960

Doet radiowerk en vertrekt naar Duitsland.

1961 - 1962

Treedt korte tijd toe tot de Millers. Richt een eigen trio op met vibrafonist Coen van Nassou en bassist Koos Serierse, waarvan helaas geen opnamen bestaan.

Millers

1966

Baart opzien met een niet-commerciële, moeilijk verkrijgbare, maar kwalitatief hoogstaande plaat: 4 In Conversation. Frank Visser in Jazzwereld: 'vér boven het gemiddelde internationale jazz-niveau'. Werkt freelance bij de omroep en maakt nog enige platen in het soft swing-genre met de Millers, Mat Mathews en eigen ad hoc-groepen.

Discografie Frans van Bergen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frans van Bergen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer