Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FREEK KINKELAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Freek Kinkelaar in 2012

Periode

1966 - heden

Genre

ambient, avant-garde, elektronica, gitaar, pop, pop/rock, zang

Online

Beequeen
Officiële website
Korlapandit

Pseudoniemen

Brunnen, Dar Pomorza, Gazza November, Honeymoon Production, Marias Of The Sea, The Beautiful Glassbottom Boat, The Rotating Chickens

Freek Kinkelaar

Freek Kinkelaar (Utrecht, 1966) is een Nederlandse muzikant die sinds de jaren tachtig actief is. Naast gitaar, basgitaar en toetsen, zingt en schrijft hij zijn eigen materiaal voor zowel solo- (onder diverse namen, meest bekend Brunnen) als groepsprojecten (Beequeen, sinds 1988). Daarnaast heeft hij in een aantal swing- en jazzorkesten ...
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica, gitaar, zang

Biografie Freek Kinkelaar

Freek Kinkelaar (Utrecht, 1966) is een Nederlandse muzikant die sinds de jaren tachtig actief is. Naast gitaar, basgitaar en toetsen, zingt en schrijft hij zijn eigen materiaal voor zowel solo- (onder diverse namen, meest bekend Brunnen) als groepsprojecten (Beequeen, sinds 1988). Daarnaast heeft hij in een aantal swing- en jazzorkesten gespeeld. Kinkelaar schrijft voor diverse tijdschriften, waaronder Record Collector Magazine (Engeland) en Vital Weekly (online publicatie). Kinkelaar is actief in diverse genres, zoals ambient, elektronica, pop en avant-garde. Zelf noemt hij zijn muziek 'surrealistische popmuziek'.

In bezetting van

Beequeen   elektronica
Wander   elektronica

1983 - 1989

Begin jaren tachtig raakt Kinkelaar geïnteresseerd in muziek, nadat hij fan wordt van de Engelse new romantics band Adam and the Ants. Via de punk en avant-garde roots van deze band ontdekt hij nog veel meer avontuurlijke muziek. Het Do It Yourself-aspect van punk en experimentele muziek motiveert hem ook zelf muziek te maken. In 1983 maakt hij zijn eerste opnames. In deze periode is hij fanatiek bezoeker van de Arnhemse winkel (tevens platenlabel) Ding Dong Records and Tapes, die gespecialiseerd is in cassettes en LP's met experimentele muziek. Op 5 juni 1986 bezoekt Kinkelaar een concert van de Engelse band Legendary Pink Dots, wat leidt tot een levenslange vriendschap en samenwerking met de band. Op 23 januari 1987 maakt Kinkelaar zijn eigen live-debuut in het Arnhemse Willemeen met Dar Pomorza (een experimenteel duo met Rob Woesthoff). Het optreden, tussen twee hardrockbands in, is bij het publiek geen succes. Dar Pomorza brengt in 1987 een cassette uit. Samen met Woesthoff is Kinkelaar in de jaren 1984-1988 ook uitgever van het alternatieve kunsttijdschrift Nivo Stilo. In de tweede helft van de jaren tachtig draagt Kinkelaar, onder andere onder de naam Honeymoon Productions, bij aan diverse verzamelprojecten. Honeymoon Productions is tevens de naam van het label dat Kinkelaar in 1986 start. Een van bekendste uitgaven op het label is de dubbele verzamelcassette Voices In A Dark Room uit 1989. In 1988 brengt hij de dubbelcassette Untitled/Unfinished uit onder de naam Gazza November. In november 1988 formeert Kinkelaar samen met Frans de Waard het duo Beequeen om het voorprogramma van Legendary Pink Dots op 13 januari 1989 te kunnen verzorgen. Hoewel bedoelt als een eenmalig optreden, beginnen De Waard en Kinkelaar, geïnspireerd door het adagio 'alles is kunst' van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, aan een muzikaal avontuur dat tot op heden voortduurt. Beequeen brengt meer dan 20 albums uit en speelt regelmatig live. In 1989 start Kinkelaar zijn soloproject Brunnen dat, meer dan Beequeen in die tijd, gericht is op liedjes. Als Brunnen brengt hij een serie albums en singles uit. Eind jaren tachtig werkt Kinkelaar, samen met De Waard, aan het radioprogramma Art And Noise voor het Nijmeegse illegale radiostation Radio Rataplan. Eerst als technicus en later ook als presentator. Het bereik van de radio is gering en het station wordt meerdere malen belaagd door de politie. Desondanks vinden er tijdens Art And Noise optredens plaats van 'grote' namen in het genre noise als The Haters en Merzbow.

Beequeen Frans de Waard Legendary Pink Dots

1990 - 1999

In 1990 verschijnt Kinkelaars LP Manipulation Muzak, een project voor het Amerikaanse platenlabel RRR. Het kunstobject bestaat uit een LP-hoes en een vormeloze klomp vinyl met instructies hoe men zelf hiervan een LP kan maken. In die tijd werkt Kinkelaar enige tijd in het Apollohuis te Eindhoven (residentie van de Nederlandse muzikant en kunstenaar Paul Panhuysen). Onder zijn leiding werkt Kinkelaar mee aan de uitgave van een aantal CD's op het Apollohuis-label. Begin jaren negentig ontdekt Kinkelaar de Amerikaanse organist Korla Pandit en raakt hij gefascineerd door het levensverhaal van deze artist. Dit resulteert in het beheer van de officiële website (oorspronkelijk gestart door Pandits producer Verne Langdon) en een paginagroot interview in De Volkskrant. Kinkelaar start het label Seven On A Broom In The Sky en brengt daarop meerdere eigen platen uit. In 1989 en 1991 treedt hij op met The Haters (Gerald Jupitter Larssen). Naast Plinkity Plonk start Kinkelaar nog een eigen label: Beam Ends. In 1994 richt hij een fanclub op voor de Catalaanse kunstenaar/muzikant Jordi Valls (Vagina Dentata Organ). De fanclub is nog altijd actief, maar niet toegankelijk voor nieuwe leden. Eind jaren negentig starten De Waard en Kinkelaar het label Plinkity Plonk, genoemd naar een vileine recensie van een plaat van Beequeen. Anno 2012 is het label voornamelijk het initiatief van De Waard.

2000 - 2014

In 2001 starten Frans de Waard en Kinkelaar een nieuw project dat zich richt op drone muziek: Wander. Het oorspronkelijke uitgangspunt, alle mogelijke muziekformaten (single, LP, CD, cassette enzovoort) eenmalig uit te brengen, is inmiddels achterhaald. Nog wel geldt het principe dat alle nummers en uitgaven Wander heten. Kinkelaar start in 2007 een eigen label, genaamd Beam Ends. Op het label verschijnen onder andere platen van Wander en Raymond Dijkstra, maar ook historische opnames van Christopher Robin (de zoon van Winnie The Pooh auteur Alan Milne) en de Engelse land art kunstenaar Richard Long.
Met Beequeen doet het duo onder meer een tournee door Amerika (2003) en Rusland (2011) en een optreden voor de nationale radio bij de VPRO. In 2008 wordt zangeres Olga Wallis het derde lid van Beequeen en verschuift de focus langzaam van ambient naar popmuziek. In recensies wordt de muziek vergeleken met Nits, Everything But The Girl, Portishead en Yo La Tengo. Het contact tussen Kinkelaar en Jordi Valls resulteert in 2012 in een artikel over VDO in het Engelse blad Record Collector Magazine.
In 2013 is Kinkelaar betrokken bij de Amerikaanse documentaire Korla, over het leven van Korla Pandit. De film zal in 2015 het licht zien.
Eind 2014 brengt Beequeen het album Around Midnight uit, een samenwerking met producer Peter van Vliet (Mekanik Kommando, Use of Ashes). Na de opnamen van het album wordt de Duitstalige single Sturmwind opgenomen. Kinkelaar brengt in 2015 onder de naam Brunnen het album Sometimes My Arms Bend Back uit. Het album bevat oud en nieuw werk en vormt de afsluiting van het project Brunnen. In de toekomst brengt hij alleen werk uit onder de naam Beequeen of zijn eigen naam.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Muziekencyclopedie:

1990 - The Haters ‘Puinhoop’
1998 - The Haters ‘Niet Hier/Puinhoop’
2001 – Freiband ‘Microbes’
2002 – QST ‘Questionmark?’
2002 – Flow ‘Flow’
2010 - Nurse with Wound ‘The Memory Surface’

Discografie Freek Kinkelaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Freek Kinkelaar

Audio/Video Freek Kinkelaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer