Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRITES MODERN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frites Modern

Periode

1982 - 1985

Genre

Nederlandstalig, punk

Pseudoniemen

Frenz Fried & de Frimos

Frites Modern

Nederlandstalig punktrio uit Amsterdam. Maakte onder de naam Frenz Fried & de Frimos uitstapje naar nederbeat-repertoire.
Volledige biografie...

Bezetting

Jos Belt   basgitaar, zang
Barend Van Der Meer   drums
Jeroen Visser   orgel, zang
Frans De Wit   zang
Arjan Boonacker   gitaar, zang

Overige muzikanten

Martin Ex  

Genoemd in de biografie van

1980   Tröckener Kecks

Biografie Frites Modern

Nederlandstalig punktrio uit Amsterdam. Maakte onder de naam Frenz Fried & de Frimos uitstapje naar nederbeat-repertoire.

1982 - 1901

Frites Modern Arjan Boonacker speelt gitaar in de eerste bezetting van de Tröckener Kecks. Hij is te horen op de eerste single Rik Ringers (1981) en compositorisch heeft hij zijn stempel achtergelaten op de eerste Kecks-lp Schliessbaum. Samen met met Tröckener Kecks-chauffeur Jos Belt en Nitwitz-manager Martin Ex begint hij in 1981 de band Duphar. Na enige maanden veranderen zij de naam in Frites Modern, vernoemd naar een uithangbord op een uitgebrande patatkraam langs een Belgische autoweg. Eind januari 1982 treed het trio voor het eerst op en in maart van dat jaar staan ze met twee nummers op de punk-compilatie Als Je Haar Maar Goed Zit (1). Ex verlaat de band en wordt vervangen door de 14-jarige drummer Barend van der Meer, die ook in The Outlawz speelt (ook te horen op Als je Haar Maar Goed Zit/1 & 2).

The Nitwitz Tröckener Kecks

1983 - 1984

Net als de Tröckener Kecks maakt Frites Modern met de grootste vanzelfsprekendheid gebruik van het Nederlands. In tegenstelling tot de heersende oi- en later hardcore-trend maakt de band melodieuze, doordachte punkpop in de traditie van The Jam of The Buzzcocks. In eigen beheer wordt de cassette 6 Met uitgebracht, gevolgd door het debuutalbum Veel, Vet, Goor En Duur.

1985

In het hoofdstedelijk punk-jongerencentrum Oktopus leidt een ontmoeting tussen Boonacker en Frans de Wit (zanger van de rhythm & blues-band de Belly Bende) tot de oprichting van Frenz Fried & de Frimo's. De markante, zwaar-getatoeëerde De Wit neemt de zang voor zijn rekening en de band wordt uitgebreid met de organist Jeroen Visser (en Fanta Voogd op mondharmonica). Met de lp Vernieuwd Nu Nog Beter! - tien uptempo uitvoeringen van rock & roll-, surf- en vooral nederbeat-klassiekers - dichten De Wit en Boonacker de kloof tussen de generatie van de jaren zestig en de punk-generatie. Ongepland sluiten De Frimo's aan bij de opborrelende garagerock-trend van het midden van de jaren tachtig. De plaat kan tegelijkertijd worden beschouwd als een eerbetoon aan Bob Bouber. Vier van de tien liedjes op de lp zijn tussen 1962 en 1966 geschreven door de man achter ZZ en de Maskers en Het (Dracula, Ik Heb Genoeg Van Jou, Héhé Kejje Nagaa en Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan). Frites Modern en Frenz Fried & de Frimo's worden nooit officieel ontbonden. In 1989 duiken de muzikanten op als begeleidingsband bij plaatopnames van Captain Sensible. Frans de Wit ontpopt zich als acteur en blijft muziek maken met zijn Belly Bende en de pubrockband De Volle Pont. In 1997 sluit hij zich aan bij het Rotterdamse cabaretduo de Berini's. Drummer Barend van der Meer speelt begin jaren negentig in Smart Bomb.

Bob Bouber De Berini's Smart Bomb ZZ en de Maskers

Discografie Frites Modern

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frites Modern

Audio/Video Frites Modern

Video Frites Modern

Frites Modern - Bionic Ad...
Frites Modern - Bionic Adventure (1983)
FRITES MODERN - "USA" ...
FRITES MODERN - "USA"    live ´83
FRITES MODERN - SESAMSTRAAT
FRITES MODERN - SESAMSTRAAT
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
FRITES MODERN - "USA"    live ´83

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer