Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FUNERAL ORATION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1983 - 2002

Genre

punk

Funeral Oration

Veelal als buitenbeentje omschreven Amsterdamse punkband met veel gevoel voor melodie. Jarenlang is het aantal optredens ongeveer gelijk aan het aantal platen dat de band maakt, maar als ze halverwege de jaren negentig bij een Amerikaans label tekenen komt daar verandering in. De bezetting is dan, na tal van wisselingen ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Zirschky   zang
Wil Steinhauser   basgitaar
Ferry Fidom   drums

Overige muzikanten

Vincent Tjoa   gitaar
Tos Nieuwenhuizen   gitaar
Hayo Buunk   gitaar
Erik Jansen   drums

Genoemd in de biografie van

1985   God
1986   Yawp!
1987   Loveslug

Biografie Funeral Oration

Veelal als buitenbeentje omschreven Amsterdamse punkband met veel gevoel voor melodie. Jarenlang is het aantal optredens ongeveer gelijk aan het aantal platen dat de band maakt, maar als ze halverwege de jaren negentig bij een Amerikaans label tekenen komt daar verandering in. De bezetting is dan, na tal van wisselingen in de beginjaren, al een jaar of acht stabiel.

1983

Funeral Oration komt voort uit een project van Peter Zirschky, genaamd Last Warning. De eerste release is de cassette There's Nothing Left To Laugh About met twaalf tracks.

1984

In februari verschijnt een tweede cassette, met zestien tracks, en in juli is er al het vervolg in de vorm van de 12" Shadowland, een EP met zeven tracks.

1985

Gitarist Tos Nieuwenhuizen (ex-Agent Orange) komt de gelederen versterken. Hij speelt mee op de eerste hele LP Communion en verlaat de band dan weer. Zijn vervanger is Hayo Buunk.

1987

Na nog meer gerommel in het muzikantenbestand bestaat de band uiteindelijk uit Zirschky, Steinhauser, Buunk en nieuwe drummer Erik Jansen, ook bekend van Yawp!. Deze bezetting zal tien jaar stand houden.

Yawp!

1988 - 1992

De band neemt het album Say No To Life en de EP The Call op. Voordat de platen worden uitgebracht gaat de band in 1990 wegens gebrek aan belangstelling.

1993

Opeens zijn ze er weer. Het is een tijd stil geweest rond Funeral Oration, dat alleen in 1989 nog een EP uitbracht. Enkele toertjes in Duitsland zijn succesvol geweest, maar in Nederland is niet bepaald aan de weg getimmerd. De LP Say No To Life wordt eindelijk uitgebracht en de groep neemt een nieuwe op: Punk Rock Nation.

1994

In februari, nog geen half jaar na Say No To Life, komt er alweer een CD met zestien tracks uit, Punk Rock Nation. De band heeft veel moeite de 500 geperste exemplaren kwijt te raken. Voordat ze weer de moed opgeven toont het Amerikaanse label Hopeless Records interesse.

1995

De band tekent bij het Amerikaanse Hopeless Records en debuteert daar met een EP, What Is It?, gevolgd door de CD Funeral Oration, die werk van Punk Rock Nation en nieuwe nummers bevat.

1996

De eerste Amerikaanse toernee vindt plaats.

1997

In januari komt de CD Believer uit en wordt ook oud werk uitgebracht door Nasty Vinyl. Er worden maar liefst 10.000 exemplaren van Believer verkocht. Buunk verlaat de band maar komt op zijn besluit terug als er een nieuwe Amerikaanse toernee op het programma komt. Zijn inmiddels aangenomen vervanger, de jonge Vincent Tjoa, mag vervolgens blijven, waarmee Funeral Oration opeens twee gitaristen heeft. Na de toernee verlaat Hayo alsnog de band.

1998

De opname-sessies voor het album Survival verlopen niet gemakkelijk. Halverwege komt de plaat uit bij Hopeless Records. Het titelnummer verschijnt ook op 7". De Survival USA Tour gaat in september van start. Tijdens de toer neemt de band de live-set op in de WestBeach Studios te Los Angeles.

1999

F.O. Discography is een compilatie met onder meer Amerikaanse liveopnamen, demo's en nieuwe nummers. De activiteiten van Funeral Oration liggen op een laag pitje vanwege de zijprojekten van Fidom en Tjoa en het vaderschap van Steinhauser. Gedesillusioneerd over de punkscene bezint zanger Zirschky zich over de toekomst van de band.

2001

Via MP3.com verschijnt de cd Demotapes 1983 & 1984.

2008

Drummer Erik Jansen raakt na een val van de trap in coma en overlijdt vier dagen later, op 17 april op veertigjarige leeftijd.

Discografie Funeral Oration

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Funeral Oration

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer