Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FUTURE GROOVE EXPRESS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - heden

Genre

house, jazzdance

Online

Officiële website

Future Groove Express

Amsterdamse groep muzikanten en DJ's die zich onderscheidt met dansbare live-sets van ruim drie uur, waarbij jammen en DJ'en elkaar regelmatig overlappen en aflossen.
Volledige biografie...

Bezetting

Raffaëla Herbert   zang
Derk de Koning Gans   producer, toetsinstrumenten
Martin Verdonk   percussie
DJ Anthony   draaitafels
Kees ten Dam   fluit, saxofoon

Overige muzikanten

DJ Marcello   draaitafels
Brian Stolwijk   draaitafels
Rogier van Bueren   draaitafels
Marc Mellema   draaitafels
DJ Marcel   draaitafels
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2008   Rednose Distrikt

Biografie Future Groove Express

Amsterdamse groep muzikanten en DJ's die zich onderscheidt met dansbare live-sets van ruim drie uur, waarbij jammen en DJ'en elkaar regelmatig overlappen en aflossen.

1995

De groep ontstaat uit een gelegenheidsoptreden in de Amsterdamse club RoXY op DJ Dimitri's vaste avond, waar deejay Mr. Melle (alias meester in de rechten Marc Mellema), blazer Hans Dulfer en toetsenman Jazzy D de aanwezigen trakteren op een nieuwe aanpak, door namelijk niet - zoals in de Roxy gebruikelijk - boven het publiek, op het podium of het DJ-balkon, maar meer tussen het publiek te spelen, zodat er ook nog wat te zien is.

1996

In de Amsterdamse jazzclub Meander doet de groep maandelijks een optreden. Dat jaar staan ze ook voor het eerst op de Leidse Jazz week, wat sindsdien jaarlijks het geval is. Verder nemen ze deel aan het Noorderstrand Festival te Den Haag. Later dat jaar volgt er een wekelijkse residentie voor ze, in Raffles aan het Amsterdamse Leidseplein.

1997

Hun belangrijkste optredens vinden dat jaar plaats tijdens het Amsterdam Dance Event in Paradiso, tijdens het Bevrijdingsfeest op het Amsterdamse Beursplein en op het feest van de ADCN (Art Directors Club Nederland) in Escape. Hun eerste buitenlandse optreden vindt plaats in de Antwerpse club Les Quartiers. Dat jaar verschijnt ook de eerste plaatrelease: het in eigen beheer uitgebrachte mixalbum Future Groove Express Volume 1, waarop de mix van Mr. Melle wordt aangevuld met live klanken.

1998

De gekraakte Karel van der Graaf talkshow-studio boven Escape aan het Amsterdamse Rembrandtplein wordt omgedoopt tot Club Love, waar de Amsterdamse incrowd rond Micha Klein, Afke Reijenga, DJ Marcello en anderen die zomer spraakmakende feesten organiseert. De Future Groove Express fungeert hierbij als huisorkest en weet op die manier de credibility flink te vergroten. Tijdens de jaarwisseling 2000/2001 vindt in Thailand nog een reünie van Club Love plaats. België wordt ook regelmatig aangedaan voor optredens (ondermeer in La Rocca te Antwerpen en in Carrée te Brussel). Voor de tweede keer wordt opgetreden in het kader van het Amsterdam Dance Event, deze keer in Sociëteit De Kring aan het Leidseplein.

1999

Voor een tv-commercial van Calvé leveren de heren een pakkend deuntje aan, dat een jaar later als hun eerste commerciële single (Thru Da Roof) zal terugkeren. In de Amsterdam Studio's te Duivendrecht speelt Future Groove Express op de megaparty Shagadelic 1; op het strand van Bloemendaal houden ze de bezoekers van de populaire strandtent De Republiek een fiks aantal uren in beweging; en ook op de laatste editie van het New Frontier festival zijn ze van de partij. Via de AVRO verschijnen ze dat jaar ook op tv in een dance special over de Uitmarkt.

2000

Voor de tweede editie van Shagadelic in de Amsterdam Studio's te Duivendrecht verzorgt de Future Groove Express niet alleen een spetterend optreden, maar tevens de flyer, en wel in de vorm van een cd met vijf van hun kersvers in de studio opgenomen nieuwe nummers. Een van die nummers verschijnt later dat jaar op Spinnin' Records van Willem van Kooten en zijn zoon Eelko: Thru Da Roof, dat zich eerder al via de Calvé tv-commercial latent in vele breinen nestelde. De plaat haalt in Nederland slechts één week de Mega Top 100, maar komt in de Amerikaanse Billboard Hot Dance Club Play lijst na release op het Strictly Rhythim sublabel Groovilicious tot de 9e plaats in de week van 31 maart 2001. Naast de Leidse Jazzweek verschijnt de groep nu ook op de Haarlemse Jazzweek. Op de tv zijn ze tot twee keer toe te zien in The DJ's van TMF en treden ze op in Weekly Jones van SBS6. Bij New Dance Radio (dat inmiddels ID&T Radio heet) zijn ze regelmatig te gast in het programma Future Shock van Brian S en Jazzy D.

2001

Thru Da Roof verschijnt tevens in Australië, Italië, Spanje en Duitsland. Verder is het nummer dat jaar op diverse compilatie-albums te vinden. Na de Leidse en de Haarlemse doen ze dat jaar ook de Alkmaarse Jazzweek aan; treden ze op tijdens het feest ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Universiteit van Utrecht; en zijn ze bij TMF te zien in de Barclay Danceblend, die dat jaar heel vaak herhaald wordt. Ook krijgt de groep dankzij hun manager PeeWee alias Peter Wingerder (tevens mede-directeur van Screentime International BV te Amsterdam, waar tv-programma's als Paradijsvogels, Toppop en Axe Nightguide worden vervaardigd) steeds meer grip op de bedrijfsfeestenmarkt. Ze treden ondermeer op tijdens het Oranjebal in Londen (voor ambassadepersoneel) en in het Amsterdam Convention Centre (voor 2500 accountants van Arthur Anderson).

2002

De Future Groove Express gaat een overeenkomst aan met de La Promesse Group voor bedrijfsfeesten, begint aan de opnamen voor een nieuw album (dat ook een opvolger voor de hitsingle Thru Da Roof moet gaan opleveren), en treedt iedere laatste donderdag van de maand op in de vernieuwde Amsterdamse Arena (de kleine). In maart treden ze op in Delft ter gelegenheid van een studentenlustrum, waar ook de Hongaarse loungesensatie Yonderboi en de Crossover Award winnaars 2001 New Cool Collective aantreden. In september nemen Jazzy D en Peter Wingender de voormalige TOPNOTCH studio van platenbaas Kees de Koning over. De nieuwe FGE studio kan gebruikt worden als produktie- en exploitatie ruimte.

Discografie Future Groove Express

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Future Groove Express

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer