Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

G'RACE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

G'race

Periode

1983 - 1995

Genre

pop

Pseudoniemen

Grace

G'race

Begin jaren tachtig kortstondig succesvolle hitparadegroep met zangeres Gerda van den Outenaar.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Van Der Burgh  
John Hoogland   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Ronald Dobber   drums
Gerda Van Den Outenaar   zang
Peter de Wijn   gitaar, zang

Overige muzikanten

Jan van Droffelaar   gitaar, zang
Frans van der Burgh   gitaar, zang
Ed Kemperman   toetsinstrumenten, zang
John van der Burgh   toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1969   Erica Yong
1970   Peter de Wijn
1978   Samba Salad
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie G'race

Begin jaren tachtig kortstondig succesvolle hitparadegroep met zangeres Gerda van den Outenaar.

1968

Grace (zonder apostrof) wordt opgericht door gitarist Henk van der Burgh en zijn twee broers Frans (zang/gitaar) en John (zang/toetsen). Ronald Dobber is dan ook al van de partij en de ritmesectie wordt gecompleteerd met bassist Guido Collard. De jaren hierna speelt de groep veelvuldig op de Noordhollandse podia met een repertoire dat voornamelijk uit covers bestaat.

1970

John en Frans van der Burgh verlaten de groep en hun plaats wordt ingenomen door Ed Kemperman (zang, toetsen) en ex-Funfairlid Peter de Wijn (zang, gitaar, saxofoon).

1975

Grace maakt z'n debuut op vinyl met de single I Hear Music, geschreven door Gerard Stellaard en geproduceerd door Frans Peters, met op kant B Doodley Do dat is geschreven door Peter de Wijn. Het plaatje levert de band nog geen hit op.

Gerard Stellaard

1976

De tweede single Jamaica verschijnt in januari en is geschreven door De Wijn. Henk van den Heuvel (New Shuffles) is producer. De B-kant staat een nieuwe versie van Doodley Do, ditmaal opgenomen met Roy Beltman in plaats van Frans Peters.

New Shuffles Roy Beltman

1977

Henk van der Burgh, die eerder Grace verliet en vervangen werd door Jan van Droffelaar (zang, gitaar, ex-Funfair), keert terug als Van Droffelaar de groep verlaat.

1979

Zangeres Gerda van den Outenaar (hiervoor actief onder de artiestennaam Jennifer) treedt toe tot de groep. Guido Collard vertrekt waarna Henk van der Burgh naar de basgitaar switcht. Peter de Wijn, inmiddels componist voor diverse artiesten, begint aan de oprichting van zijn eigen label Ya Ya.

1980

G'race in 1980 Ed Kemperman besluit Grace te verlaten en wordt opgevolgd door John Hoogland (zang, gitaar, toetsen), afkomstig uit de groep Amphora.

1981

De op het eigen Ya Ya records uitgebrachte single Manmade In Japan vestigt de eerste serieuze aandacht op Grace.

1983

De naam Grace wordt veranderd in G'race en een contract met platenmaatschappij WEA wordt getekend. De single Manhattan wordt een grote hit en de naam van de groep is gevestigd.

1984

De singles Dr. Rhythm en Yay O Dee die worden getrokken van de debuutelpee Junglebeat bereiken eveneens de hitparade, maar blijven daar in de lagere regionen hangen.

1985

De singles Nothing In This World en Ayobuwan blijven steken in de tipparade en het wordt stil rondom G'race. Met Peter de Wijn gaat het echter beter dan ooit: als componist voor onder andere Koos Alberts en Gerard Joling en als producer beleeft hij gouden tijden.

Gerard Joling Koos Alberts

1988

G'race G'race komt na drie jaar met de opvolger van Junglebeat. Gerda van den Outenaar en Peter de Wijn, die inmiddels een relatie hebben, overtreffen zichzelf, maar de van de plaat getrokken singles blijven stuk voor stuk steken in de tipparade.

1995

Na een afwezigheid van zeven jaar verschijnt plotseling de single Rhythm Of Your Heart. Tevens komt de volledige cd Beach Club uit.

2000

Onder de naam Shaken And Stirred verschijnt de single Lounge Music From Venus, geschreven en geproduceerd door De Wijn en gezongen door Gerda van den Outenaar.

Discografie G'race

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's G'race

Audio/Video G'race

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer