Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GAUGUIN ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Gauguin Ensemble

Periode

1995 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Gauguin Ensemble

Volgens het Gauguin Ensemble gaat het in de muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. En over passie en temperament, zoals de negentiende eeuwse Franse kunstschilder Paul Gauguin weet te leggen in zijn schilderijen.
Volledige biografie...

Bezetting

Loes van Ras   piano
Yfynke Hoogeveen   klarinet

Biografie Gauguin Ensemble

Volgens het Gauguin Ensemble gaat het in de muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. En over passie en temperament, zoals de negentiende eeuwse Franse kunstschilder Paul Gauguin weet te leggen in zijn schilderijen.

1995 - 2014

In 1995 besluiten klarinettiste Yfynke Hoogeveen en pianiste Loes van Ras, beiden studerend aan het Groninger conservatorium, om een duo te vormen. Voor een naam komen ze terecht bij de flamboyante schilder Paul Gauguin vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en inpliciete mystiek, datgene wat zij in hun muziek willen laten horen. Als duo, met de stad Groningen als thuisfront, vormen zij de basis voor concerten en projecten waarin ze samenspelen met collega musici die de kracht en vanzelfsprekendheid van hun samenspel herkennen en die daaraan hun eigen kleur en spanning toevoegen. Maar niet alleen musici, ook andere disciplines, zoals een danser, een beeldhouwer, een schrijver en een dj spelen een rol in de projecten van het Gauguin Ensemble. Zodoende worden hun concerten meeslepende muzikale belevenissen waar een zeer gevarieerd publiek op afkomt. Naast optredens in binnen- en buitenland is het duo ook regelmatig te horen op radio en televisie, zoals in een figurantenrol in het televisieprogramma 'Pavlov'. Van 2007 tot 2010 zijn zowel Yfynke Hoogeveen als Loes van Ras in Groningen, Friesland en Drenthe ook op een andere manier actief: op uitnodiging van de programmeur klassiek van het concertgebouw De Oosterpoort in Groningen wordt het Gauguin Ensemble aangesteld als ambassadeur voor de klassieke muziek in Noord-Nederland. Zodoende spelen ze op diverse locaties zoals een ziekenhuis of in een café. Alles met het doel de muziek naar de mensen toe te brengen in hun eigen wereld. Daarbij wordt vaak iets ludieks of een anekdote verteld over het programma. In samenwerking met studenten van de Groningse kunstacademie worden animaties gemaakt die ook als inleiding kunnen worden gebruikt bij de concerten. Het duo speelt in op de actualiteit: voor het seizoen 2013-2014 komt het ensemble met een programma getiteld 'Muziek in crisistijd', met muziek uit de woelige dertiger jaren van de vorige eeuw. Met de sopraan Irene Maessen en de violistes Jacobien Rozemond en Sonja van Beek spelen ze onder andere een in opdracht (in crisis) gecomponeerd ensemble-stuk van de componiste Sylvia Maessen. Klarinettiste Yfynke Hoogeveen heeft deelgenomen aan een groot aantal kamermuziekprojecten waaronder het Festival du Haut Limousin en het Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, beide in Frankrijk. Daarnaast heeft ze een privé lespraktijk. Pianiste Loes van Ras is naast pianiste in het Noord Nederlands Orkest ook correpetitor van de houtblazers en koperblazers aan het Prins Claus Conservatorium en veelgevraagd pianiste in kamermuziekensembles en als begeleider van solisten en masterclasses.

De Oosterpoort Irene Maessen Jacobien Rozemond Sylvia Maessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gauguin Ensemble

Audio/Video Gauguin Ensemble

Video Gauguin Ensemble

NEXT - Gauguin Ensemble /...
NEXT - Gauguin Ensemble / Riso - De Oosterpoort, Groningen (28-09-2010)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NEXT - Gauguin Ensemble / Riso - De Oosterpoort, Groningen (28-09-2010)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer