Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GENE CARL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1953 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Biografie Gene Carl

Gene Carl werd geboren op 8 november 1953 te Los Angeles in de Verenigde Staten. Opleiding Gedurende zijn middelbare schooltijd kreeg hij piano en vioolles. Een vierjarig California State Scholarschip werd hem naast andere muziekbeurzen toegekend om bij Karl Kohn (compositie) en John S. Ritter (piano) aan het Pomona College te studeren, ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1979   Simeon ten Holt

Biografie Gene Carl

1953

Gene Carl werd geboren op 8 november 1953 te Los Angeles in de Verenigde Staten.


Opleiding

Gedurende zijn middelbare schooltijd kreeg hij piano en vioolles. Een vierjarig California State Scholarschip werd hem naast andere muziekbeurzen toegekend om bij Karl Kohn (compositie) en John S. Ritter (piano) aan het Pomona College te studeren, waar hij cum laude afstudeerde. In zijn derde studiejaar woonde hij een half jaar in Duitsland om contrapunt te studeren en kreeg hij beurzen van het Claremont Music Festival en het Schoenberg Centennial Festival. In 1975 kreeg hij een Thomas J. Watson Fellowship om in Europa op het gebied van elektronische / computermuziek onafhankelijk te kunnen werken. Hij volgde cursussen bij het Instituut voor Sonologie en STEIM en bezocht andere studio's in Europa. Carl studeerde vervolgens compositie bij Jan van Vlijmen, Jan Boerman en Dick Raaijmakers en piano bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij kreeg in deze jaren beurzen om zomercursussen te volgen onder andere in Darmstadt bij Kontarsky.


Activiteiten

Vanaf zijn 15de trad hij op als solist met jeugdorkesten en kreeg hij prijzen voor zijn pianospel. In dezelfde periode speelde hij in een popgroep (op een Vox Jaguar) en in jazz trio's; hij was ook jarenlang actief als begeleider en repetitor van operettes en musicals. Gedurende zijn studie organiseerde en speelde Carl concerten met hedendaagse muziek. Tijdens het Holland Festival 1976 speelde hij werken van Elliott Carter. Samen met de dichter Marshall Reese richtte hij het tijdschrift E voor muziek en poëzie op. Van 1977 tot 1983 speelde hij in de groep Hoketus waarvoor hij ook componeerde (o.a. Gray Matter). Dezelfde rol (speler/componist) had hij in de elektro-instrumentale groep BYTE (1987-1991). Van 1991 tot 1993 speelde Carl eigen werken voor piano, piano en synthesizer, synthesizer en tape, en stem(megafoon) en tape. In 1993 speelde hij in de series Music across America en Thunderclaps. In 1995 richtte hij de Gene Carl Band op voor een tournee met het multimedia project rond zijn cantate Pink Chinese Restaurants. Sindsdien trad de groep op bij andere projecten en festivals. Samen met de fluitiste Ann LaBerge geeft hij concerten met muziek van Nederlandse en Amerikaanse componisten en Boulez. In 1998 kreeg Carl een 'residency' van STEIM om samen met de kunstenaars Ligorano/Reese een 'videoklavier' te ontwikkelen. Later in het jaar verbleef hij in New York om onder andere een concert te geven, te componeren en een boek over (onder andere) het tijdschrift E te presenteren. Ook kreeg hij werkbeurzen van de Djerassi Foundation (San Francisco, juni 1999) en Harvestworks Studio (New York, februari 2000).


Publicaties

Carl heeft artikelen geschreven over Nederlandse muziek en componisten en hij was gastredacteur voor het dubbelnummer van het Schoenberg Journal gewijd aan diens verblijf in Nederland, begin 20ste eeuw.


Prijzen

In 1982 behaalde hij de Prijs voor Compositie. Het Carl Piano Trio won een prijs met uitvoeringen van Ives en Brahms. Zijn quadrafonische tape compositie What the river said werd bekroond op het electro-akoestisch concours in Bourges.

2000

Discografie Gene Carl

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gene Carl

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer