Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARD KOCKELMANS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1925 - 1965

Genre

hedendaags

Biografie Gerard Kockelmans

Gerard Kockelmans werd geboren te Meerssen op 5 mei 1925. Hij overleed op 7 september 1965. Opleiding Hij studeerde piano aan het Muzieklyceum van Maastricht en schoolmuziek en muziektheorie aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht bij o.a. Kees van Baaren en Jan Felderhof. Als componist beschouwde hij zichzelf als autodidact, ...
Volledige biografie...

Biografie Gerard Kockelmans

1925 - 1965

Gerard Kockelmans werd geboren te Meerssen op 5 mei 1925. Hij overleed op 7 september 1965.


Opleiding

Hij studeerde piano aan het Muzieklyceum van Maastricht en schoolmuziek en muziektheorie aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht bij o.a. Kees van Baaren en Jan Felderhof. Als componist beschouwde hij zichzelf als autodidact, beïnvloed door Hindemith, Carel Orff en Bartók.


Activiteiten

Hij werkte als muziekleraar in Geleen, Sittard en Kerkrade en vanaf 1958 was hij leraar schoolmuziek en harmonie aan het Conservatorium van Maastricht. Daarnaast was hij dirigent van o.a. de harmonie Oud-Geleen, het Maastrichts Mannenkoor, kerkkoor St. Jan uit Hoensbroek, de Christelijke Oratoriumvereniging te Geleen en het mannenkoor Mignon uit Geleen.

CompositiesEdit nonna voor koor (1957, opdracht Maastrichts Mannenkoor), het Te Deum voor koor en blaasorkest (1957, opdracht gemeente Geleen), Rondeel (1958, opdracht Bond van Katholieke Zangverenigingen), Petits Sermons (1959) voor mannenkoor en orkest, 7 Negro Spirituals voor alt, koor en blazersensemble (1961, opdracht Maastreechter Staar), Music-Hall (1961) voor mannenkoor en saxofoonkwartet op teksten van Paul van Ostayen (opdracht minister O.K.W.), de Symfonietta (1963) voor koor en harmonieorkest op teksten van Paul van Ostayen (opdracht Bond van Nederlandse Muziekgezelschappen), Christus, heri et hodie voor mannenkoor en 3 trombones (1965, opdracht Sittards Mannenkoor) en tal van composities voor kamermuziek en schoolkoor en -orkest. Voor orkest schreef hij in 1964 Diverterend dat pas in 1983 in première ging. Ook componeerde Kockelmans twee schoolopera’s.


Prijzen

Posthuum werd hem de Culturele Jongerenprijs Limburg 1965 toegekend voor de cyclus Music-Hall en Christus, heri et hodie.

Mastreechter Staar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gerard Kockelmans

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer