Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERT & HERMIEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tv-programma De Gert & Hermien Show, AVRO 1970 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1963 - 1999

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, reli-pop

Gert & Hermien

Populair en veel besproken echtpaar, dat na een aantal hits met levensliederen steeds meer religieus getinte muziek maakt om vervolgens uit het zicht van het grote publiek te raken. Keert begin jaren negentig zonder noemenswaardig succes terug in de schijnwerpers.
Volledige biografie...

Bezetting

Hermien Timmerman   zang
Gert Timmerman   zang

Genoemd in de biografie van

1961   Addy Kleijngeld
1968   Johnny Jordaan
1968   Wilma
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gert & Hermien

Populair en veel besproken echtpaar, dat na een aantal hits met levensliederen steeds meer religieus getinte muziek maakt om vervolgens uit het zicht van het grote publiek te raken. Keert begin jaren negentig zonder noemenswaardig succes terug in de schijnwerpers.

1963

Terwijl de meest bekende hits worden gescoord als eeuwig glimlachend duo, is het een solo-actie van Gert Timmerman die de basis legt voor een van de meest consistente muziekcarrières in de Nederlandse popmuziek. Timmerman lanceert zijn eerste succesnummer in het voorjaar van 1963, als hij met de Duitse schlager Blumen Von Tahiti acht maanden lang in de hitparade zwerft en uiteindelijk de nummer één positie bereikt. Gert's naam is in een klap gevestigd. Nog hetzelfde jaar haalt hij zijn meisje op het podium om als duo de tweede plaats van de hitparade te bereiken met een nummer dat ze hun leven lang moeten meetorsen: Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren (met Tommy Setthewes). Daarna volgen nog twee grote solohits (Nimm Deine Weisse Gitarre en Een Moederhart) alvorens Gert definitief door het publieke leven besluit te gaan als de mannelijke helft van het artiestenechtpaar Gert & Hermien.

1964

Eind 1964 - Gert heeft dan al vier top tien hits gescoord voor Telefunken - maakt het duo de overstap naar CNR en zingen ze het door Addy Kleijngeld geproduceerde liedje In Der Mondhelle Nacht naar de sterren. Gert & Hermien blijken een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de al wat oudere platenkoper en bezorgen CNR in de jaren zestig het ene succes na het andere. Het duo ontwikkelt een geheel eigen stijl - gezellig en makkelijk mee te zingen - en laat niet na publiekelijk hun grote inspiratiebron te bedanken voor alle zegeningen. Het legt het duo geen windeieren. In 1967 en 1968 ontvangt Gert Timmerman op de Midem in Cannes een onderscheiding als bestverkopende artiest in zijn eigen land.

Addy Kleijngeld

1968

Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich) is de eerste single van Wilma, een 11-jarig kindsterretje dat door Gert Timmerman wordt gelanceerd als tegenhanger van Heintje. Van de single worden 500.000 exemplaren verkocht, met name in Duitsland.

Wilma

1970

Tv-programma De Gert & Hermien Show, AVRO 1970 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Aan het eind van de jaren zestig stokt de hitmachine. De verschijningen als duo worden minder talrijk, wat Hermien de tijd geeft zich te wijden aan de opvoeding van de kinderen. Gert werkt in zijn eigen studio in zijn woonplaats Usselo en brengt vier solo-singles uit, waarvan alleen Brandend Zand een hit wordt.

1971

Aan het begin van het jaar wordt in Enschede de officiële fanclub voor Gert & Hermien opgericht. In september stopt het duo met de Gert & Hermien Show bij de AVRO en verbreken ze vanwege een meningsverschil hun contract met deze omroep. Op 28 oktober is hun televisieshow (voor het eerst in kleur) te bewonderen bij de TROS. In november stopt Gert met zijn studio aan de Haaksbergerstraat in Usselo.

1972

Eind '72 pikken Gert en Hermien de draad weer op met de single Shalalie Shalala (Alle Duiven Op De Dam). Het nummer maakt ze bekender dan ooit, maar is vreemd genoeg geen grote hit. Voor hun album De Gert en Hermienshow No. 7 ontvangt het duo een Edison.

1974 - 1975

Gert & Hermien in het tv-programma Muziek Motief, EO 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Het Christelijk geloof speelde al eerder een rol in het werk van Gert & Hermien, maar in 1974 worden ze naar eigen zeggen bekeerd. Op eerste Pinksterdag laten de twee zich dopen in het kerkje van de Baptistengemeenschap in Enschede. Ze besluiten het vluchtige hitsucces te laten voor wat het is en alleen nog tijdens religieuze bijeenkomsten op te treden. Vier albums achtereen haalt het stel goede verkoopcijfers met blije muziek die allengs meer en meer religieus getint wordt. Tijdens een optreden in een verzorgingstehuis in Enschede lopen de bejaarden boos weg als het duo weigert oude successen te spelen, maar de nieuwe koers bezorgt Gert & Hermien wel een grote populariteit bij Christelijk Nederland. Die wordt nog eens verstevigd met tv-optredens bij de Evangelische Omroep en diverse op televisie uitgezonden verslagen van reizen door Israël. Het seculiere deel van de luisteraars krijgt echter steeds minder zicht op de verrichtingen van het duo. Na de elpee Kerst Met Gert & Hermien in 1975 lukt het niet meer om buiten de religieuze kring te scoren.

1977

Het duo vertrekt naar Israël en werkt daar korte tijd als reisleiders, maar dat avontuur loopt zakelijk gezien uit op een fiasco.

1993

Bijkans vergeten, staan Gert & Hermien begin jaren negentig plotsklaps weer in het middelpunt van de belangstelling. Ze hebben met de kerk gebroken en hebben twee dochters (Sandra en Sheila) die gezien mogen worden en in de groep She She zingen. De terugkeer leidt tot een remake in house-stijl van Shalalie Shalala, een eenmalige podiumsamenwerking met Normaal en diverse optredens in talkshows waarin vooral Gert verklaard dat God goed is, maar dat zijn kerk nauwelijks wil deugen. Als de dochters Timmerman vervolgens bloot poseren voor een tijdschrift en vader Gert daar zijn zegen over uitspreekt, is de breuk met Christelijk Nederland definitief. Het lijkt Gert & Hermien nauwelijks te deren, want in 1993 tekenen ze op de golven van de Nederlandstalige smartlappen-hausse een contract bij Sony.

1995

Het eerste resultaat van de seculiere comeback is het album Geniet Van Het Leven, een gezellige meezingplaat waarop blijkt dat Gert & Hermien nog steeds het beste met de wereld voor hebben en ondanks de uittocht uit de kerk de blijde boodschap blijven verkondigen. Even groeit het duo uit tot camp-paar van het jaar, maar na het verschijnen van de biografie Het Ware Verhaal, over de lotgevallen van Gert & Hermien in kerkelijk Nederland, neemt de belangstelling weer af. Een tweede cd voor Sony, het smartlappen-album Al Het Mooie In Het Leven, verandert daar weinig aan. Al maakt de plaat het duo wel tot graag geziene gasten op bejaardenfeesten in binnen- en buitenland.

1997

In het najaar verschijnt Gert Timmerman, zonder Hermien, plotseling in het gezelschap van De Sjonnies weer aan het hitfirmament met een bewerking van Brandend Zand. De single, uitgebracht door LLP Entertainment blijft echter steken in de Nederlandstalige Tip 10. Begin oktober wordt Hermien tijdens een optreden getroffen door een hartaanval. In de Telegraaf meldtTimmerman dat zijn dochters voor vervanging zorgen tijdens optredens. Hij presenteert op TV Oost het programma Gert's Jukebox.

1999

Gert & Hermien kondigen onverwacht hun scheiding aan. Bovendien wordt Gert door één van zijn dochters beschuldigd van incest. Alle perikelen worden breed uitgemeten in de (roddel)pers en Gert weigert naderhand alle commentaar tegenover de pers. Eind april maken de dagbladen melding van de officiële scheiding van Gert en Hermien. Nog voor het einde van het jaar vormt Gert een duo met zijn zoon, eveneens Gert geheten. Met deze multi-instrumentalist brengt hij ook liedjes ten gehore uit de Hermien-tijd. Dochters Sandra en Sheila presenteren in december hun nieuwe band She She & The He Devils.

Gert & Gert Timmerman She She & The He Devils

2003

Op vrijdag 23 mei overlijdt Hermien Timmerman op 59 jarige leeftijd aan een nierziekte in een ziekenhuis te Enschede.

2005

Gert Timmerman wordt in september door de burgemeester van de gemeente Losser geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester looft de zanger onder meer om zijn inzet voor het Rode Kruis en het KWF Kankerbestrijding. In oktober verschijnt van de zeventigjaar oude zanger de driedubbel-cd En Dat Vergeet Ik Nooit met daarop zowel oud als nieuw repertoire. Timmerman beschouwt de cd als zijn muzikale comeback.

2006

Het leven van Hermien Timmerman wordt verfilmd door regisseur Pieter Verhoeff.

2007

Gert en Hermiens dochter Sandra wint onder haar naam Sandra van Megen in februari in de Kleine Komedie te Amsterdam het 24ste Concours de la Chanson Alliance Française.

2011

De Evangelische Omroep zoekt Gert Timmerman en zijn nieuwe vrouw Barbara thuis op voor het televisieprogramma Hoe Is Het Toch Met… In de uitzending van 24 maart vertelt de zanger door doofheid geen muziek meer te kunnen beluisteren. Zijn leven bestaat uit 'studie, schrijven en de Heer'. Een opvallend citaat van Timmerman: 'Ik haat het vak'.

2017

In januari wordt Gert Timmerman opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ernstige longontsteking.In juni wordt bekend gemaakt dat de zanger alvleesklierkanker heeft. Op 28 oktober overlijdt hij op 82-jarige leeftijd.

Discografie Gert & Hermien

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gert & Hermien

Audio/Video Gert & Hermien

Video Gert & Hermien

Gert & Hermien ♪ Dos Cerv...
Gert & Hermien ♪ Dos Cervezas ♫ (1990)
Gert & Hermien ♪ Achter D...
Gert & Hermien ♪ Achter De Wolken Schijnt De Zon ♫
Gert & Hermien Timmerman ...
Gert & Hermien Timmerman ♪ De Levensklok Slaat ♫
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gert & Hermien Timmerman ♪ De Levensklok Slaat ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer