Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GIJSBERT NIEUWLAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website OmroepmuziekWiki

Periode

05-05-1912 - 22-01-1975

Genre

componist, dirigent, filmmuziek, klassiek

Gijsbert Nieuwland

In de twaalf jaar dat Gijsbert Nieuwland dirigent is van de Marinierskapel weet hij de kapel uit te bouwen tot een vooraanstaand ensemble. Mede door de vele buitenlandse concertreizen, plaatopnamen en radio-uitzendingen verzorgd via de Wereldomroep, krijgt de kapel een grote algemene bekendheid. In Amerika dienen de opnamen zelfs als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1962   Promenade Orkest

Biografie Gijsbert Nieuwland

In de twaalf jaar dat Gijsbert Nieuwland dirigent is van de Marinierskapel weet hij de kapel uit te bouwen tot een vooraanstaand ensemble. Mede door de vele buitenlandse concertreizen, plaatopnamen en radio-uitzendingen verzorgd via de Wereldomroep, krijgt de kapel een grote algemene bekendheid. In Amerika dienen de opnamen zelfs als voorbeeldrepertoire voor amateurorkesten. Naast dirigent is Nieuwland ook actief als componist. Zo schrijft hij onder andere de muziek voor de populaire tv-series 'Floris' en 'Herkent U deze melodie?'.

1912 - 1944

Gijsbert Nieuwland wordt op 5 mei 1912 geboren te Gouda. Daar krijgt hij ook zijn eerste muzieklessen. Aan het conservatorium in Rotterdam studeert Nieuwland muziektheorie en orgel bij Jan Hermanus Besselaar (Jr.) en piano bij Jaap Callenbach. Hij vervolgt zijn studies instrumentatie en orkestdirectie bij Eduard Flipse.

Eduard Flipse

1945

Gijsbert Nieuwland wordt benoemd tot de eerste directeur van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in Rotterdam.

1957

Nieuwland neemt afscheid van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en wordt op 1 juli aangesteld als hoofd van de afdeling lichte muziek bij de AVRO. Zijn opvolger bij de Marinierskapel wordt de dirigent en componist Henk van Lijnschooten.

1962

Gijsbert Nieuwland treedt in dienst van de Nederlandse Radio Unie. Bij het Promenade Orkest volgt hij per 1 oktober Hugo de Groot op als dirigent.

Hugo de Groot Promenade Orkest

1969

Nieuwland verzorgt de muziek voor de Nederlandse televisieserie 'Floris', geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De hoofdrollen worden gespeeld door Rutger Hauer in de rol van Floris en Jos Bergman als Sindala.

Rutger Hauer

1971

Nieuwland schrijft de muziek voor 'De Fred Haché Show'. In dit televisieprogramma van de VPRO is Haché een centraal personage dat samen met o.a. zijn assistent Barend Servet (IJf Blokker) absurde humor brengt.

Barend Servet

1975

Gijsbert Nieuwland overlijdt op 22 januari op 62-jarige leeftijd te Hilversum.

Discografie Gijsbert Nieuwland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gijsbert Nieuwland

Audio/Video Gijsbert Nieuwland

Video Gijsbert Nieuwland

Semper fidelis - Marinier...
Semper fidelis - Marinierskapel - 1954
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Semper fidelis - Marinierskapel - 1954

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer