Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GLENN GADDUM SR.

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Glenn Gaddum sr.

Periode

13-10-1951 - heden

Genre

arrangeur, componist, funk, jazz, kaseko, latin, piano, pop, producer, toetsinstrumenten, wereldmuziek

Online

Officiële website

Glenn Gaddum sr.

In Paramaribo geboren toetsenist, arrangeur, componist, producer en studio-eigenaar die vanaf 1971 vanuit Nederland deel uitmaakt van r&b-, soul-, funk- en jazzgroepen als Reality, The Needles, Solat, Surinam Music Ensemble, Hip '88, Thunderstorm, Backlot, Sunchild, Wollo's World en het project Opo Yéyé. Met het aan zijn studio gelieerde muziekproductiebedrijf GS ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1982   Glenn Gaddum jr.
2001   Denise Jannah
2011   Ruth Jacott

Biografie Glenn Gaddum sr.

In Paramaribo geboren toetsenist, arrangeur, componist, producer en studio-eigenaar die vanaf 1971 vanuit Nederland deel uitmaakt van r&b-, soul-, funk- en jazzgroepen als Reality, The Needles, Solat, Surinam Music Ensemble, Hip '88, Thunderstorm, Backlot, Sunchild, Wollo's World en het project Opo Yéyé. Met het aan zijn studio gelieerde muziekproductiebedrijf GS Productions in Weesp helpt Glenn Gaddum Sr. vervolgens talloze groepen aan albums, terwijl hij later ook als toetsenist en orkestleider van diverse theaterproducties furore maakt.

In bezetting van

Backlot   toetsinstrumenten
De Perikels   piano
Reality   toetsinstrumenten
Ronald Snijders   toetsinstrumenten
Ruth Jacott   dirigent, piano
Surinam Music Ensemble   piano, synthesizer
Thunderstorm  
Tony Sherman   toetsinstrumenten

1971 - 1972

Voordat Glenn Gaddum in 1971 naar Nederland verhuist, musiceert hij in zijn geboortestad Paramaribo al met vrienden, nadat hij vanaf zijn achtste jaar klassieke pianoles heeft genoten. Hij doet daar zelfs al diverse optredens, onder meer met zijn schoolvrienden in een tienerband genaamd The Devils, maar ziet dat dan nog als hobby. Het is vanwege de muziek dat hij zich in Nederland vestigt, waar hij eerst speelt in de soulband The Travelling Sound, met onder anderen zanger Ray Brooks, die hem voorstelt aan Franky Douglas. Door Douglas komt hij in de band Reality terecht, als hammondorganist en medearrangeur van de groep. In 1972 komen zij met hun eerste album Reality uit op het label Blue Elephant.

Franky Douglas

1973

Het tweede album van Reality verschijnt met als titel Tony & Reality, waarna de groep uiteenvalt en Glenn Gaddum verdergaat in The Needles, een groep die vooral veel werk in Zwitserland en Italië heeft.

1974 - 1978

Glenn Gaddum speelt Fender Rhodes en Minimoog en is medearrangeur bij de groep Solat, de opvolger van Reality, dus weer samen met gitarist Franky Douglas, drummer Eddy Veldman en bassist Ivor Mitchell, maar dan met Billy Jones als zanger. De groep doet veel optredens in binnen- en buitenland. Bij het ontstaan van Franky Douglas' Sunchild in 1976 is Gaddum direct van de partij. In 1977 wordt Solat binnengehaald door Hans Dulfer en treden ze samen op onder de naam Hans Dulfer & De Perikels. Dat jaar maken ze ook de single Red Red Libanon/I Need Some Money. In 1978 speelt Gaddum Minimoog op het album Switi Momo van de groep Happy Boys; hij speelt orgel op de single War/Mack On van Reality (samen met Franky Douglas) en hij fungeert voor het eerst als invaller bij The Twinkle Stars voor hun liveoptredens, hetgeen hij tot in 1980 vaker zal doen.

Hans Dulfer

1979

De groep Solat wordt nieuw leven ingeblazen en doet veel optredens in Zwitserland, met naast Franky Douglas en Eddy Veldman ook Douglas' zus Mildred als zangeres, Ivor Mitchell op basgitaar, en zanger Otmar Limon, in Zwitserland bekend onder de naam OT Limon. Op het album van zangeres Floor van Zutphen, dat in 1979 uitkomt, speelt Gaddum toetsen.

1980

Glenn Gaddum wordt vast groepslid van het vervolg op The Twinkle Stars: de groep Thunderstorm met Billy Jones en Benito Darthuizen. Ze scoren datzelfde jaar de top 10-hit Red Lights On.

1981 - 1983

Glenn Gaddum speelt diverse toetsinstrumenten op Ronald Snijders' derde album Black Straight Music (1981). Pablo Nahar en Eddy Veldman beginnen met het Surinam Music Ensemble, met Gaddum als toetsenman. Van Thunderstorm verschijnt een titelloos debuutalbum. Ook worden er vier singles van de groep uitgebracht (Funky Grandpa in 1981, Here's To You in 1981, Let Me Be The One in 1983, en Family Affair in 1984). In 1982 produceert en arrangeert Gaddum de 12” Get Yourself Together van de groep Sweetness en speelt hij toetsen op het album Tukusy van P.I Man & Memre Buku. Ook speelt hij als gasttoetsenist op een naamloze maxisingle van Fra Fra Sound dat jaar. In 1983 begint Gaddum zijn studie piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, afdeling improviserende muziek. Deze studie volgt hij vijf jaar lang en hij krijgt les van onder anderen Misha Mengelberg. Het lukt hem echter niet zijn studie af te ronden omdat hij het dan al te druk heeft met optredens. Gaddum speelt diverse toetsinstrumenten op Ronald Snijders' vierde album Quartz (1983).

Fra Fra Sound P.I Man & Memre Buku Ronald Snijders Surinam Music Ensemble

1984

Glenn Gaddum arrangeert de blazerspartijen voor de 12” If I Could Make You Mine van de groep Lafleur, en de 12”/single Night Of The Full Moon van Gaby Lang. In 1984 begint ook zijn langdurige samenwerking met de gospelgroep The Resurrection Singers; hij begeleidt ze op piano. Een derde en laatste versie van Solat gaat van start, met de vocalisten Omar Dupree, Lilian Day Jackson en Mildred Douglas. Voor de single Go For It van Risque verzorgt hij de arrangementen en het toetsenwerk.

Risqué

1985 - 1987

Mai Tai, het meidentrio met Mildred Douglas, breekt in 1985 na twee jaar lang opstarten groot door en verzorgt steeds meer grote optredens, waarbij de zangeressen worden begeleid door een band onder leiding van Franky Douglas en met Gaddum op toetsen. Voor het album Panja-Gazz van Fra Fra Sound arrangeert Gaddum een aantal nummers. Ook neemt hij de arrangementen en de toetspartijen voor zijn rekening van het titelloze album van The Shearman Brothers. In 1986 maakt hij deel uit van de begeleidingsband van de Amerikaanse zanger Solomon Burke voor een tournee door Nederland, met optredens in onder meer Paradiso, Amsterdam, samen met Stan Lokhin, Ivor Mitchell, Edgar Danaut (Thunderstorm) en Rein Spoorman.

Mai Tai

1988 - 1989

Glenn Gaddum produceert en arrangeert de 12” Pardon Me Mister voor de groep Penety en schrijft arrangementen voor de 12”/single Be Gentle With My Heart van Carol & Lynn. Gaddum treedt toe tot de groep Backlot, waarvan een titelloos album en twee singles verschijnen via CBS. Andere groepsleden: Franky Douglas, Ivor Mitchell en de ex-Centerfold zangeressen Laura Fygi en Rowan Moore. Ook speelt Gaddum op het North Sea Jazz festival met Eddy Veldmans Hip '88. In 1989 gaat Gaddum van start met zijn eigen geluidsopnamestudio en zijn eigen muziekproductiebedrijf, onder de naam GS Productions. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Saskia, die tevens als achtergrondzangeres werkt en vanaf 1986 ook als grafisch ontwerper opereert. In 1988 componeert en arrangeert Gaddum de titelsong van de VARA comedyserie Laat Maar Zitten met Johnny Kraaykamp in de hoofdrol.

Backlot Centerfold Laura Fygi

1990 - 1991

Naast zijn gebruikelijke studiowerk treedt Gaddum nog steeds op met Sunchild en Surinam Music Ensemble en neemt hij een album op met de gospelgroep The Intimate Friends.

1992 - 1994

Glenn Gaddum speelt piano bij Franky Douglas Sunchild op het North Sea Jazz Festival in 1993, waar tevens een livealbum van opgenomen wordt, getiteld The Vision Project. Voor Fra Fra Bigband's album A Tan So arrangeert Gaddum in 1993 diverse nummers.

1995 - 1997

Glenn Gaddum is als muzikaal leider, arrangeur en pianist verbonden aan de musical Faja, die wordt opgevoerd in 1995 en 1996. In 1996 produceert en arrangeert Gaddum een tweede album voor de gospelgroep The Resurrection Singers, getiteld Let's All Be Friends, dat in 1997 uitkomt. Fra Fra Sound komt uit met het album Kotabra, waarvan Gaddum wederom diverse nummers heeft gearrangeerd. Gaddum speelt piano bij Franky Douglas Sunchild op het North Sea Jazz Festival van 1997.

1998

Zoon Glenn Gaddum Jr. en dochter Patty beginnen hun groep Mindmenders en winnen in 1999 de Amsterdamse Popprijs en De Grote Prijs van Nederland. In datzelfde jaar produceert Gaddum het album On The Roof van Franky Douglas Sunchild, waarop hij ook toetsen speelt.

Mindmenders

1999 - 2003

In deze periode neemt Glenn Gaddum veel muziek op in de studio met Antilliaanse groepen, zoals onder meer Era, Jossy Brokke, Boy Thode, Dhaddy Brokke en Tony Sherman. Door zijn drukke studiowerkzaamheden doet hij minder optredens - alleen met Sunchild en met The Resurrection Singers. Voor het album Rejoyce van The Jaffo Gate Quartet (1999) heeft Gaddum arrangementen geschreven en de muziek ingespeeld. In 2003 speelt hij toetsen en produceert hij het album The Promise van gitarist Arturo Castillion, de gitarist van Fra Fra Sound. In 2003 verzorgt Gaddum de productie, de arrangementen, de techniek en de toetsenpartijen voor het album Impactando Naciones van zangeres Mayra López uit Santa Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. In datzelfde jaar produceert Gaddum ook het album Opo Yéyé van Eddy Veldman, waarvoor hij arrangementen schrijft van diverse tracks. Tevens speelt hij toetsen op dit album. Gaddum produceert, arrangeert en speelt piano op de cd De Onthulling, die is gemaakt ter ere van de plaatsing van het Monument van Besef op het Surinameplein te Amsterdam op 30 juni 2003. You Believe, het volgende album van The Jaffo Gate Quartet, is wederom gearrangeerd, ingespeeld en geproduceerd door Gaddum.

Fra Fra Sound

2004

Glenn Gaddum speelt piano op het album Gedicht Gezongen van Denise Jannah, opgenomen in zijn GS Studio, en arrangeert diverse tracks van dit album. Verder verzorgt Gaddum de arrangementen, de muziek en de productie van alweer een album van The Jaffo Gate Quartet, getiteld The Old Days.

Denise Jannah

2005

Glenn Gaddum is een van de groepsleden van het project Wollo's World van Wolter Wierbos, waarmee zes à zeven optredens worden gedaan. Verder verzorgt Gaddum de productie, de arrangementen en de techniek voor het album Portrait Of My Life van Jill Frans, een zangeres uit Curaçao. Het album wordt dan ook opgenomen in de GS Studio te Weesp. Eind 2005 is Gaddum de pianist van Ruth Jacott tijdens haar theatertour A Touch Of Latin, die doorloopt tot en met maart 2006 en waar Gaddum diverse arrangementen voor schrijft.

Ruth Jacott Wolter Wierbos

2006

Glenn Gaddum speelt toetsen en verzorgt de techniek van het in zijn GS Studio opgenomen nummer Flood In Suriname van Ronald Snijders, dat als single en videoclip uitkomt en waarvan de opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de watersnood in Suriname. Eind 2006 is Gaddum opnieuw de pianist van de theatertour van Ruth Jacott, A Touch Of Latin, wanneer die een tweede seizoen ingaat. Hiervan verschijnt tevens een dvd. De tour loopt door tot begin 2007.

2007

Glenn Gaddum fungeert als muzikaal leider, arrangeur en pianist van de musical Billie Holiday, waarvan de voorstellingen in 2008 nog doorlopen. Ook is Gaddum de toetsenist van de Ronald Snijders Extended Funk Band, die in 2007 op het North Sea Jazz Festival van start gaat en waarmee hij ook in 2008 diverse optredens doet. Uiteraard is hij ook te horen op het livealbum dat in 2009 van dit funky project uitkomt. Gaddum speelt toetsen op het album Sibibusi van Hellen Gill & Friends, waarop ook Lesley Joseph, Franky Douglas en Denise Jannah van de partij zijn.

2008

Gaddum is muzikaal leider en pianist op het in de GS Studio opgenomen album Love Is You van jazzzanger Al Goodah alias Carlo Goedhart, waarop ook dochter Patty meezingt en Gaddum Jr. en Lesley Joseph bas spelen.

2009 - 2010

Glenn Gaddum is pianist en arrangeur bij Ruth Jacott tijdens haar uitgebreide theatertournee getiteld Passie, die november 2009 van start gaat en doorloopt in 2010.

2011

Ook bij Simply The Best, de volgende theatershow van Ruth Jacott, is de toetsenist bandleider. De oerbezetting van Surinam Music Ensemble, die naast Gaddum sr. bestaat uit Eddy Veldman, Franky Douglas, Orlando 'Ponda' O'Bryan, Pablo Nahar en fluitist Ronald Snijders (in plaats van saxofonist Kees Smit), komt bij elkaar voor enkele reünieoptredens, te beginnen op 11 juni in het Bijlmer Parktheater.

2013

Glenn Gaddum sr. is pianist en orkestleider tijdens het theaterprogramma A Lady On Stage van Ruth Jacott. De première is op 14 januari 2013.

Discografie Glenn Gaddum sr.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Glenn Gaddum sr.

Audio/Video Glenn Gaddum sr.

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer