Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GOD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1985 - 1992

Genre

metal, punk, rock

God

Postpunk-gezelschap uit Amsterdam, dat gaandeweg evolueert tot een jazzpunk- of art-metalcore band. De formatie toert gedurende het bestaan bijna onafgebroken en oogst daarmee vooral populariteit in het buitenland.
Volledige biografie...

Bezetting

Michael Cavanaugh   basgitaar
Daan van der Elsken   drums, zang
Tos Nieuwenhuizen   gitaar

Overige muzikanten

Björn Warning   gitaar, zang
Joszja de Weerdt   gitaar

Genoemd in de biografie van

1989   Beaver

Biografie God

Postpunk-gezelschap uit Amsterdam, dat gaandeweg evolueert tot een jazzpunk- of art-metalcore band. De formatie toert gedurende het bestaan bijna onafgebroken en oogst daarmee vooral populariteit in het buitenland.

1985 - 1986

De eerste twee jaar van het bestaan brengt God in de oefenruimte door. Voortgekomen uit punkgroepen zoals Funeral Oration, Jesus & The Gospelfuckers en Agent Orange bouwen Nieuwenhuizen, Cavanaugh en Van der Elsken in die periode een repertoire op. Tegelijkertijd zoeken ze naar een geschikte frontman. Als dat niet lukt besluit Van der Elksen naast de drums de vocalen voor zijn rekening te nemen.

Funeral Oration Jesus & The Gospelfuckers

1987

Vanaf februari treedt God geregeld op. Aanvankelijk in het Nederlandse underground-clubcircuit en in kraakpanden. De contacten die het drietal her en der opbouwt brengen de band al gauw over de landsgrenzen. Underground-zalen in Denemarken, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden worden aangedaan. Eind oktober neemt God voor het Italiaanse Belfa Gor-label het debuut Sweet Life op. Van der Elsken, Nieuwenhuizen en Cavanaugh nemen de plaat op in Pisa in Italië. Aan het eind van het jaar staat God in de Amsterdamse Paradiso.

1988

Sweet Life wordt in Nederland via Konkurrel uitgebracht. Het album wordt uitermate goed ontvangen. Net als in de achterliggende jaren houdt de band echter alles zoveel mogelijk in eigen hand. God toert op die manier onder meer door Polen en Duitsland.

1989

God treedt veelvuldig op in Europa met bands als Scream, Fire Party en Saint Vitus. Daarnaast wordt gewerkt aan de opvolger van het bejubelde debuut. Over The Shametree, zoals de tweede plaat is getiteld, zijn de critici minder lovend.

1990

In de eerste maanden van het jaar houdt gitarist Nieuwenhuizen er mee op. Hij vindt emplooi bij stonerrockers Beaver. Via-via komen de resterende leden, Van der Elsken en Cavanaugh, in contact met Joszja de Weerdt en Björn Warning. Van der Elsken richt zich vanaf dat moment op het drumwerk. De beide nieuwe muzikanten brengen ook andere invloeden met zich mee. Zo worden de nummers technischer en ingewikkelder. Nadat God geruime tijd gerepeteerd heeft, wordt later in het jaar de draad van het optreden weer opgepakt.

Beaver

1991

In de studio van Van der Elsken werkt God aan de voorproductie voor een nieuwe cd. Platenmaatschappij Konkurrel is niet zo tevreden met het nieuwe werk en brengt het album niet uit. In de zomer komt Headrush alsnog uit via het Berlijnse independent-label Destiny. Gedurende de eerste helft van het jaar komt er weinig terecht van het buitenlandse toeren dat God gewend is te doen.

1992

Na de derde cd Headrush houdt God het dit jaar voor gezien. De band gaat deels over in Plexus. De Weerdt duikt aan het eind van het jaar op in Beaver, nadat Nieuwenhuizen ook deze band vaarwel heeft gezegd. Van der Elksen produceert ook platen en demo's van andere groepen.

Plexus

Discografie God

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video God

Video God

GOD - CHILD
GOD -  CHILD
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
GOD -  CHILD

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer