Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GORE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gore

Periode

1986 - 1996

Genre

instrumentaal, metal, noise, rock

Gore

Luidruchtig driemanschap uit Venlo, uniek in haar soort. Probeert met instrumentale, op speedmetal geënte horror-muziek, gedreven door monotone, loodzware bas- en drumpartijen, het grimmige karakter van haar verpauperde woonplaats op kunstzinnige wijze vorm te geven. Wordt aanvankelijk door de progressieve pers goed ontvangen, maar na enkele platen is het nieuwtje ...
Volledige biografie...

Bezetting

Johan van Reede   gitaar
Rob Frey   basgitaar
Bardo Koolen   drums

Overige muzikanten

Danny Arnold Lome   drums
Joes Bentley   gitaar
Pieter de Sury   gitaar
Frankie Stroo   gitaar

Genoemd in de biografie van

1978   Theo van Eenbergen
1991   Remko Schouten
1996   Henk Westbroek
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gore

Luidruchtig driemanschap uit Venlo, uniek in haar soort. Probeert met instrumentale, op speedmetal geënte horror-muziek, gedreven door monotone, loodzware bas- en drumpartijen, het grimmige karakter van haar verpauperde woonplaats op kunstzinnige wijze vorm te geven. Wordt aanvankelijk door de progressieve pers goed ontvangen, maar na enkele platen is het nieuwtje er vanaf en is de band nog maar sporadisch actief.

1986

Opgericht door bassist/tekstschrijver/hoesontwerper Rob Frey alias Marij Hel. Samen met drummer Danny Arnold Lome en gitarist Pieter de Sury wordt het debuut Hart Gore opgenomen. Hoewel de muziek volledig instrumentaal is, bevat de plaat een Nederlands- en Engelstaligtalig tekstvel. De als filmscenario geconstrueerde, vunzige en gewelddadige ontboezemingen van Frey verwijzen naar beelden, waarbij hun donkere muziek als soundtrack dient. De hoes vertoont, geheel in stijl, een samoerai zwaard dat een varkenshart doorboort. Vanwege hun gedisciplineerde optredens vol knappe tempowisselingen en breaks vergaart het gezelschap binnen alternatieve kringen een geduchte live-reputatie.

1987

Hoewel de opvolger Mean Man's Dream meer van hetzelfde biedt en de vaderlandse pers van de verrassing bekomen is, krijgt de plaat in het buitenland zeer lovende recensies. Rob Frey kent Henry Rollins van een optreden van diens band Black Flag dat hij enkele jaren eerder zelf in Venlo heeft geboekt. De muzikanten raken bevriend. Als Rollins Black Flag verlaat en met zijn Rollins Band door Europa wil touren, stelt Frey voor een gezamenlijke tournee te organiseren. Ter gelegenheid van die gecombineerde optredens verschijnt Live, een plaat waarvan Gore één plaatkant voor haar rekening neemt, terwijl de andere kant volgespeeld wordt door Henry Rollins.

1988

Gore behoort tot de Nederlandse afvaardiging voor het New Music Seminar, maar weet de Amerikanen niet van haar kwaliteiten te overtuigen. Sury wordt vervangen door de gitaristen Joes Bentley en Frankie Stroo. De groep tekent bij Megadisc en neemt de dubbelaar Wrede/The Cruel Peace op. Dit door Theo van Eenbergen en Steve Albini geproduceerde album bestaat uit vier lange stukken die elk een plaatkant in beslag nemen. Gore blijkt zijn tijd ver vooruit. Het duurt nog minstens tien jaar voordat Amerikaanse bands als Earth en Sunn O))) met een vergelijkbaar geluid waardering kregen bij muziekcritici en succes hebben in de underground. Wrede krijgt gematigde recensies en is geen verkoopsucces. Frey besluit de groep te ontbinden.

Theo van Eenbergen

1992

Frey gaat samenwerken met choreograaf Xander Vervoort en schrijft de soundtrack bij de voorstelling Truth & Trust, een verzameling experimentele geluidsschetsen. De gelijknamige plaat wordt onder de projectnaam Hore uitgebracht. Om de verwarring compleet te maken verschijnt bijna gelijktijdig plotsklaps een nieuw Gore-album. Op Lifelong Deadline laat Frey zich bijstaan door gitarist Van Reede en drummer Bardo 'Maria' Koolen. De vertrouwde, zwaar georkestreerde sound is verrijkt met pianospel van Bart Spaan, natuuropnamen, folky deuntjes en in zijn totaliteit doorspekt met absurde gesproken scènes. In Duitsland start de band Bohren Und Der Club Of Gore. Hun bandnaam is een verwijzing naar Gore.

1993

Gore Gore staat in juli voor de tweede maal op het New Music Seminar in New York, ditmaal in The Knitting Factory waar de band wordt gadegeslagen door ondermeer enkele grootheden uit de New Yorkse noise scene zoals Jim 'Foetus' Thirlwell en Norman Westberg van Swans.

1996

Frey maakt tot ieders verrassing een single met zanger/radio-presentator Henk Westbroek onder de naam Gore + Henk. Het aangekondigde album Rots In Waterland van de twee laat op zich wachten. Wel verschijnt een nieuwe Gore-plaat, onder de titel Mest/694'3, die door de pers echter slecht ontvangen wordt.

1997

De cd Gore’s Slow Death wordt in een oplage van 6000 stuks gratis weggegeven bij het mei/juni nummer van het tijdschrift Gonzo Circus. Op de cd staan twee nummers die Gore heeft gemaakt met het Metropole Orkest in het kader van de NPS-serie With A Little Help, twee nummers van het vorige Gore-album Mest/694’3, twee remixes van diezelfde schijf en een aantal live-opnamen van de groep in New York. Sponsors voor de band zijn gevonden in Conamus, Donamus, Sena en Stichting Popmuziek Nederland.

2001 - 2003

Rob Frey is korte tijd zakenbehartiger van Boris in de tijd dat die zanger deel uitmaakt van het duo Sofuja.

Boris Sofuja

2004 - 2007

Rob Frey speelt akoestische gitaar in De Nieuwe Blijdschap, een trio met verder een djembé en zang. De groep speelt in januari 2007 op Noorderslag. In dezelfde maand verschijnt het eerste album Boven Alles. Gitarist Johan van Reede speelt met onder meer zangeres/gitarist Annemiek van Grondel (ex-Bitchcock) classic rock met de coverband Superspade.

Bitchcock De Nieuwe Blijdschap Superspade

2008

De albums Hart Gore en Mean Man's Dream worden gezamenlijk in geremasterde versie heruitgegeven door het Amerikaanse label Southern Lord, aangevuld met bonusmateriaal opgenomen in dezelfde periode. Toegevoegd is een 32 pagina's tellend boekje met nog niet eerder gepubliceerde foto's en aantekeningen door Rob Frey.

Discografie Gore

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gore

Audio/Video Gore

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer