Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GRE BROUWENSTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Gré Brouwenstijn

Periode

1915 - 1999

Genre

klassiek, opera, sopraan

Gré Brouwenstijn

Gré Brouwenstijn wordt wel “de grootste Nederlandse operazangeres van de twintigste eeuw” genoemd. Wereldwijd geniet ze faam getuige haar optredens in vrijwel alle grote operahuizen, van Kiev, Buenos Aires, Los Angeles en San Francisco tot Bayreuth, Wenen, Parijs, Glyndebourne en Londen. Ook in eigen land zingt ze veelvuldig; ze is ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1949   De Nationale Opera
1951   Sophia van Sante
1958   Cateau Engelen-Sewing

Biografie Gré Brouwenstijn

Gré Brouwenstijn wordt wel “de grootste Nederlandse operazangeres van de twintigste eeuw” genoemd. Wereldwijd geniet ze faam getuige haar optredens in vrijwel alle grote operahuizen, van Kiev, Buenos Aires, Los Angeles en San Francisco tot Bayreuth, Wenen, Parijs, Glyndebourne en Londen. Ook in eigen land zingt ze veelvuldig; ze is te zien in 113 operaproducties. Gré Brouwenstijn staat niet alleen bekend om haar zeldzame 'jugendliche' dramatische sopraan, maar ook om “haar statige voorkomen en haar sterke invoeling in de personages, die ze vertolkt met een grote menselijke uitstraling” (NRC Handelsblad, 17 december 1999). Ze maakt furore met rollen als Elisabeth in Verdi's 'Don Carlos', Leonore in Beethovens 'Fidelio' en Tosca in Puccini's gelijknamige opera.

1915 - 1935

Gerarda Demphina Brouwenstijn is geboren op 26 augustus in Den Helder. Het grootste deel van haar jeugd woont ze echter in Amsterdam. Haar stem trekt voor het eerst aandacht tijdens haar lagere schooltijd, als ze zingt in het koor van dirigent Nico ter Linden, die haar aanraadt zangles te nemen. Omdat ze dolgraag zangeres wil worden, volgt ze naast haar zanglessen in de avonduren onderwijs in Frans en Duits. Als zestienjarige wordt ze aangenomen op het Amsterdams Muzieklyceum waar ze zangles krijgt van onder meer Jaap Stroomenbergh en Boris Pelsky. Ze werkt als dienstmeisje om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Na het Muzieklyceum gaat Gré naar het conservatorium. Ze komt terecht in de operaklas van Johannes den Hertog waar ze haar eerste rol zingt: Leonore in Verdi's 'Forza del destino'.

1939 - 1945

Op 11 december 1939 treedt Brouwenstijn op in haar eerste professionele operavoorstelling, 'Die Zauberflöte' van Mozart. Eeen jaar later zingt ze opnieuw in een opera, ditmaal de rol van Giulietta in 'Les contes d'Hoffmann'. Tijdens de oorlogsjaren zingt ze in het Omroepkoor.

1946

Voor het eerst krijgt Gré Brouwenstijn een titelrol: Tosca in de opera van Puccini. Haar eerste echtgenoot, de tenor Jan van Mantgem, treedt op als Cavaradossi. Tijdens de daarop volgende jaren vergaart Brouwenstijn bekendheid in Nederland met opera's van Verdi, maar ook van Mozart, Beethoven, Strauss en Mascagni.

1949

Gré Brouwenstijn zingt voor de eerste keer de rol van Leonore in Beethovens 'Fidelio'. Het is een van haar lievelingsrollen: “Omdat de vrouw die zich op kan offeren voor haar man om hem te redden me enorm aanspreekt. Ik zou het ook zelf doen” (Algemeen Dagblad, 18 december 1999).

1951 - 1954

Gré Brouwenstijn breekt internationaal door met haar vertolking van de titelrol in de opera 'Aida' van Giuseppe Verdi in een Londense productie. Brouwenstijn glorieert als Desdemona in Verdi's 'Otello' tijdens het Holland Festival 1953 in Amsterdam. In 1954 debuteert ze in Bayreuth, wat de aftrap betekent van een grote Wagner-carrière.

1957

Gré Brouwenstijn raakt internationaal vermaard. Gedurende de jaren vijftig en zestig werkt ze samen met dirigenten als Von Karajan, Giulini, Klemperer, Böhm, Furtwängler en Sir Thomas Beecham in operahuizen in Londen, Chicago, Parijs, Stuttgart, Buenos Aires, Wenen en Bayreuth. Ze zingt alleen nooit in de Metropolitan Opera in New York, omdat ze daar niet wil debuteren met een Wagnerrol, maar liever een Verdi of Puccini zingt, en die rollen biedt intendant Rudolf Bing haar niet aan. In Bayreuth triomfeert ze met hoofdrollen in Wagners opera's, maar in 1957 verbreken de broers Wagner (kleinzoons van de componist) de band, omdat Brouwenstijn een uitnodiging afslaat. Het tijdschrift Time roept Gré Brouwenstijn uit tot “een van de beste sopranen ter wereld” (Het Parool, 3 april 1999).

1958

Ze noemt het zelf “de productie van mijn leven”: Lucchino Visconti's productie van Don Carlos van Verdi in Royal Opera House Covent Garden, waarin Gré Brouwenstijn de rol van Elisabeth zingt te midden van grootheden als Boris Christoff, Tito Gobbi en Jon Vickers (Het Parool, 7 september 1995). De uitvoering, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het operahuis behoort tot de hoogtepunten uit Brouwenstijns carrière.

1971

Gré Brouwenstijn neemt na 25 jaar afscheid van de Nederlandse Opera. In juni zingt de operavedette voor de laatste keer haar glansrol, de partij van Leonore in Beethovens 'Fidelio'. Prinses Beatrix en prins Claus bevinden zich ook onder de luisteraars en de sjah van Perzië zendt haar voor de gelegenheid tweehonderd rode rozen.

1995

Ter ere van Brouwenstijns tachtigste verjaardag organiseert het Concertgebouw in Amsterdam een gala-avond, waar veel van haar lievelingsaria's ten gehore worden gebracht. Tijdens de toegift, 'Brüderlein und Schwesterlein' uit 'Die Fledermaus', klinkt nog eenmaal haar stem met “overdonderend” volume en “nog steeds die hoge noten” (Algemeen Dagblad, 3 september 1995).

1999

Op 84-jarige leeftijd overlijdt Gré Brouwenstijn op 14 december in Amsterdam.

Discografie Gré Brouwenstijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gré Brouwenstijn

Audio/Video Gré Brouwenstijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer