Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GREEN HORNET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - heden

Genre

garagerock

Online

Officiële website

Green Hornet

Energiek basloos Gronings trio dat met een rauwe mix van jaren vijftig rockabilly, grotestads blues, psychedelica en punk in de voetsporen treedt van Amerikaanse groepen als Boss Hog en Jon Spencer Blues Explosion.
Volledige biografie...

Bezetting

André Dodde   gitaar, toetsinstrumenten
Olaf Veenstra   gitaar, zang
Koos Borg   drums

Genoemd in de biografie van

1990   The Beavers
2003   Corno Zwetsloot
2004   Peter Pan Speedrock
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Green Hornet

Energiek basloos Gronings trio dat met een rauwe mix van jaren vijftig rockabilly, grotestads blues, psychedelica en punk in de voetsporen treedt van Amerikaanse groepen als Boss Hog en Jon Spencer Blues Explosion.

1992 - 1998

Hoewel zanger/gitarist Olaf Veenstra, gitarist/toetsenist André Dodde en drummer Koos Borg al actief zijn in Groningse bands als Kleg,The Firebirds, Beavers en Skelter, besluit het drietal om daarnaast het hobbyproject Green Hornet op te zetten om eens iets geheel anders te doen. Op de eerste titelloze demo, die bol staat van de psychedelische garagepunkblues (zonder bas maar met een scheurend gospelorgeltje), geeft het trio al meteen zijn visitekaartje af. Wanneer Veenstra, Dodde en Borg hun werkzaamheden bij hun vroegere bands opzeggen, komt Green Hornet pas echt op de eerste plaats en kan een poging ondernomen worden om Nederland plat te krijgen.

Kleg The Firebirds

1999

Green Hornet wekt door de single Like It Like That (op Pornogram) en door haar energieke live-optredens (onder andere in het voorprogramma van Boss Hog en Jon Spencer Blues Explosion) de interesse van het Amsterdamse Transformed Dreams label. De groep tourt aan het eind van het jaar door Duitsland.

2000

In januari verschijnt het eerste album Going Down waarbij de lovende kritieken niet van de lucht zijn. Opvallend zijn de vele instrumentale nummers op de cd met het kenmerkende psychedelische jaren zestig orgel en de mondharmonica. Opnieuw gebruikt de groep geen bas.

2001

Naast een split-single met de Rotterdamse labelgenoot Feverdream pakt Green Hornet uit met de 10-inch Heavyweights: An Original Soundtrack Recording, een gefingeerde soundtrack voor een zwart-wit boksfilm. Het mini-album is een gezamenlijke uitgave van Transformed Dreams en het Engelse Saddle Tramp-label van X-Rays zanger Gary. Green Hornet geeft in augustus een showcase op het Popkomm Seminar in Keulen waar Transformed Dreams een labelavond organiseert. Van 14 november tot en met 19 december is het trio zowel support- als backingband van de Amerikaanse rhythm & blues legende André Williams tijdens zijn tour door Europa.

2002

In januari verschijnt op het Groningse label High Maintenance de compilatie-LP Maxed Out met nummers van Going down, Heavyweights en Like it like that. Vanaf mei werkt Green Hornet aan nieuw materiaal. De band gaat in december de Next To Jaap Studio van producer Corno Zwetsloot in voor opnamen van het album Soulscum.

Corno Zwetsloot

2003

Green Hornet verlaat Transformed Dreams. In april verschijnt Soulscum zowel op vinyl (via het Groningse Hellworm Records) als op cd (bij My First Sonny Weismuller Recordings). In dezelfde periode komt bij Norton Records een liveplaat uit van Green Hornet samen met Andre Williams, opgenomen tijdens hun optreden in Vera in 2001. Niemand minder dan Rolling Stone Keith Richards schrijft een tekstje op de hoes van cd.

2004

Green Hornet opent het jaar met een optreden op Noorderslag. Aan het eind van januari vertrekken de Groningers naar Engeland voor een tournee langs ondermeer Birmingham, Glasgow, Nottingham en Londen. Samen met The Shavers en Peter Pan Speedrock doet de band de korte Jack Daniels tournee door Nederland.

Peter Pan Speedrock The Shavers

2005

Gitarist/toetsenist André Dodde speelt naast Green Hornet ook orgel in de instrumentale rock'n'rollband Das Aldi Combo. Green Hornet levert met het nummer Feed On Love een bijdrage aan de Groningse compilatie Schaamte En Woede. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen.

Das Audio Combo

2006 - 2007

De bijdrage van Green Hornet op de compilatie Little Next Big Things van het Groningse indielabel Subroutine Records is de cover Der Mussolini van het Duitse duo D.A.F. In juli 2006 worden de opnamen afgerond voor So Much To Give, het eerste album van het trio voor het label Excelsior. Als voorproefje verschijnt de track Wave Score op de Excelsior-compilatie Fine Fine Music. So Much To Give komt uit in januari 2007.

Discografie Green Hornet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Green Hornet

Video Green Hornet

I'll Testify
I'll Testify
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
I'll Testify

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer