Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GROUNDSPEED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - heden

Genre

bluegrass, country

Online

Officiële website

Groundspeed

Countryformatie die oorspronkelijk uit Kampen komt, gekozen als beste countrygroep van het jaar 1984. De groep is tevens de organisator van het jaarlijkse Groundspeed Festival. Na enkele bezettingswisselingen verdwijnt het Nederlandse aandeel in de band bijna geheel en wordt Groundspeed een voornamelijk Duitse groep.
Volledige biografie...

Bezetting

Ulli Sieker   gitaar, mandoline, viool, zang
Anneke Bloemhof   contrabas, zang
Jan Roelofs   gitaar, zang
Edwin Herkert   banjo, viool, zang

Overige muzikanten

Bernd Nollenberg   banjo, contrabas, dobro, viool, zang
Johannes Bodingius   gitaar, mandoline, zang
Mathias Malcher   banjo, gitaar, zang
Klaus Gausmann   basgitaar
Bobby Black   banjo, zang

Biografie Groundspeed

Countryformatie die oorspronkelijk uit Kampen komt, gekozen als beste countrygroep van het jaar 1984. De groep is tevens de organisator van het jaarlijkse Groundspeed Festival. Na enkele bezettingswisselingen verdwijnt het Nederlandse aandeel in de band bijna geheel en wordt Groundspeed een voornamelijk Duitse groep.

1981 - 1983

Groundspeed herrijst uit de as van de Country Ramblers, een formatie rond Jan Roelofs en Berry Selles. Naast Jan Roelofs maken tevens Anneke Bloemhof, Ullie Sieker, Edwin Herkert en Johannes Bodingius deel uit van de band. Berry Selles maakt geen deel uit van de groep maar ambieert een solocarrière. Hun albums Roads ('82) en Special ('83) worden uitstekend ontvangen. Opvallend is dat de plaat ook buiten bluegrasskringen aftrek vindt.

Country Ramblers

1984

Groundspeed behaalt de derde plaats tijdens de Euro Country Masters en wint de Bronze Star Award.

1985

De groep wordt door lezers van het maandblad Country Gazette gekozen tot beste countrygroep van het jaar 1984.

1986

Groundspeed begeleidt de Amerikaanse countryzangeres Liz Meyer op haar Nederlandse tournee. Het album Strictly Clean & Decent krijgt lovende recensies.

1987

Jan Roelofs stapt na muzikale meningsverschillen uit de groep. Johannes Bodingius (tevens actief in Hotgrass), die al eerder in Groundspeed actief is geweest, neemt de opengevallen plaats tijdelijk in, zodat de al geplande tournee door Zwitserland doorgang kan vinden. Bodingius is tevens actief in de bluegrassgroep 4 Wheel Drive. Met deze groep doet hij een theatertournee. Wanneer Bodingius Grounspeed weer verlaat, wordt hij opgevolgd door de Duitser Mathias Malcher.

1988

Groundspeed treedt op als begeleidingsband van de Amerikaanse zanger/gitarist Dan Crary op zijn tournee door Europa. Anneke Bloemhof kan het drukke tourleven niet meer volhouden en verlaat de band. Ook Edwin Herkert, die inmiddels een relatie met Bloemhof heeft, besluit er aan het eind van het jaar een punt achter te zetten. Samen gaan ze verder als folkduo. De Duitser Klaus Gausmann is de nieuwe bassist en de Amerikaan Bobby Black, die actief is geweest in Bill Monroe's Bluegrass Boys, neemt de banjo ter hand. Groundspeed bestaat nu enkel nog uit buitenlanders: drie Duitsers en een Amerikaan.

1989

De band tourt uitgebreid door verschillende Europese landen (Zweden, Finland, Duitsland). In juni en september speelt de groep in de Verenigde Staten.

1990 - 2003

Edwin Herkert treedt weer toe tot Groundspeed. Op het Elite Special-label verschijnt het vijfde album Charlotte's Waltz. Naast Herkert bestaat Groundspeed uit drie Duitsers: Ulli Sieker, Matthias Malcher en nieuwkomer Bernd Nollenberg (contrabas, viool, 5-snarige banjo, dobro en zang). De groep is regelmatig te zien in Zwitserland en Duitsland. Voormalig bandlid Johannes Bodingius brengt in 1997 het soloalbum They Never Thought I'd Do It uit. In 2003 speelt Groundspeed op het jaarlijkse Floriala Festival in Oosterhout.

Johannes Bodingius

Discografie Groundspeed

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Groundspeed

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer