Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GUUS HOEKMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Guus Hoekman

Periode

16-10-1913 - 16-04-1996

Genre

bas, hedendaags, klassiek, opera

Guus Hoekman

De internationaal gevierde bas Guus Hoekman treedt op in – alleen al in Nederland – meer dan 130 operaproducties. Buiten de landsgrenzen geeft hij talrijke uitvoeringen in België, Duitsland en de Verenigde Staten.
Volledige biografie...

Instrumenten

bas

Biografie Guus Hoekman

De internationaal gevierde bas Guus Hoekman treedt op in – alleen al in Nederland – meer dan 130 operaproducties. Buiten de landsgrenzen geeft hij talrijke uitvoeringen in België, Duitsland en de Verenigde Staten.

1945

Guus Hoekman (16 oktober 1913, Den Haag) is aanvankelijk zee-officier, maar begint later een zangcarrière. Hij studeert bij Jaap Stroomenbergh en bij Aaltje Noordewier-Reddingius. Later krijgt hij ook nog les van Lothar Wallerstein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft Hoekman clandestiene liedrecitals.

1951

Na afloop van de oorlog begint Guus Hoekman zijn zangcarrière als oratoriumzanger in Spanje en Italië. Hij debuteert bij de Koninklijke Vlaamse Opera met de vertolking van Osmin in 'Die Entführung aus dem Serail' van Mozart.

1956 - 1959

Guus Hoekman zingt voor het eerst bij De Nederlandse Opera als de koning in Carl Orffs opera 'Die Kluge'. Een jaar later vertolkt hij de rol van Baculus in 'Der Wildschütz' van Albert Lortzing. In 1959 gaat de opera 'Kalchas' van Jurriaan Andriessen, waarin Hoekman een rol heeft, in première en in 1959 werkt hij mee aan de wereldpremière van Henk Badings' opera 'Martin Korda'.

1961 - 1969

Hoekman maakt zijn debuut bij de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Vervolgens neemt hij deel aan de première van Guillaume Landré's 'Jean Lévecq' (1965). Tevens treedt hij op in Boston als Osmin, naast Joan Sutherland en Boris Christoff in Mozart's 'Die Entführung aus dem Serail'. In New York maakt hij een succesvol debuut als de theaterdirecteur La Roch in Richard Strauss' 'Capriccio'. In 1969 treedt hij op in Glyndebourne als Arkel in 'Pelléas et Mélisande' van Claude Debussy.

1972

Guus Hoekman gaat in de Verenigde Staten werken als pedagoog en regisseur.

1980 - 1985

In Jan van Gilses opera 'Thijl', die bij de Nederlandse Opera zijn wereldpremière beleeft, heeft Hoekman een rol. Vervolgens vertolkt hij verschillende rollen bij de Nederlandse Opera waaronder Sarastro in 'Die Zauberflöte' van Mozart en Titurel in 'Parsifal' van Richard Wagner. Ook is hij nog actief als zangdocent in Amsterdam. In 1985 treedt hij voor de laatste keer op: hij vertolkt Trulove in Stravinsky's 'The Rake's Progress'.

1996

Op 82-jarige leeftijd overlijdt Guus Hoekman op 16 april te Utrecht.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Guus Hoekman

Audio/Video Guus Hoekman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer