Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS LEEUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-01-1965 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, impro, jazz, trompet

Online

Officiële website

Hans Leeuw

Hans Leeuw (Zwaag, 3 januari 1965) studeert aanvankelijk natuurkunde, maar stapt in 1990 over naar het conservatorium. Met studiegenoten als saxofoniste Esmée Olthuis, rietblazer Tobias Klein en bassist Edwin Wieringa richt hij eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Gezamenlijk geven ze CD's uit, vormen ze de basis van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, trompet

Genoemd in de biografie van

1997   Esmée Olthuis

Biografie Hans Leeuw

Hans Leeuw (Zwaag, 3 januari 1965) studeert aanvankelijk natuurkunde, maar stapt in 1990 over naar het conservatorium. Met studiegenoten als saxofoniste Esmée Olthuis, rietblazer Tobias Klein en bassist Edwin Wieringa richt hij eind jaren negentig het muzikantencollectief TryTone op. Gezamenlijk geven ze CD's uit, vormen ze de basis van het 'bigtet' Tetzepi en gaan ze concerten organiseren op het Amsterdamse podium Zaal 100. Tevens zoeken ze contact met generatiegenoten uit andere Europese landen, met wie ze regelmatig het European TryTone Festival organiseren. Het muzikale credo van TryTone luidt 'New Ways of Jazz', en dat uit zich in het vermengen van jazz en geïmproviseerde muziek met invloeden uit rock, wereldmuziek, hedendaagse gecomponeerde muziek en elektronica. Dat laatste element wordt voor Leeuw steeds belangrijker, en vanaf 2008 werkt hij aan de electrumpet, een digitale elektronische toevoeging aan de akoestische trompet.

In bezetting van

Tetzepi   trompet
The Bombay Connection   trompet

1993

Tijdens zijn conservatoriumstudie gaat Hans Leeuw deel uitmaken van het kwintet Hoogstens 5 van bassist Theo Hoogstins. Drummer Martin van Duynhoven neemt hem op in zijn groep Music & Drums. In 1995 stelt de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) Hans Leeuw aan als docent.

1997

Hans Leeuw en saxofoniste Esmée Olthuis komen vers van het conservatorium met het idee om een grote groep te beginnen met muzikanten van hun eigen generatie, want die is er nog niet. Ze kiezen in eerste instantie meer voor muzikanten dan voor instrumenten, maar komen toch uit op een big band-bezetting. Ze willen echter geen traditionele big band-muziek maken en noemen het ensemble consequent een 'bigtet'. Tetzepi, de naam die ze voor het orkest kiezen, stamt uit de egyptologie en verwijst naar de periode vóór de tijdtelling begon. Olthuis en Leeuw zien dit als een tijdperk waarin nog geen dogma's vastlagen, en dat willen ze ook met hun bigtet uitstralen. Tetzepi maakt naar eigen zeggen gebruik van alles wat het hedendaagse muziekleven te bieden heeft: wereldmuziek (vooral die uit Zuid-India), hedendaagse gecomponeerde muziek, allerlei improvisatievormen en elektronica. In de loop der jaren onderneemt het orkest allerlei projecten, zowel op het concertpodium als in educatieve situaties. Tetzepi brengt vier CD's uit op het TryTone-label: Ta Tenen (1999), Shu (2001), Crush (2001) en Seed (2009).

2001

Het internationaal bezette Mariachi Tierra Caliente van zanger Ramón Balderas bestaat al sinds 1986 en speelt een moderne versie van de Mexicaanse mariachi-muziek. In 2001 komt Hans Leeuw de groep versterken.

2006

Hans Leeuw gaat een duo vormen met elektronicaspecialist Jorrit Tamminga. Naast de trompet bespeelt hij hier ook elektronica. Bij de afdeling Industrial Design van de TU Eindhoven gaat hij lesgeven op het gebied van de ontwikkeling van interactieve muzikale systemen.

2008

Leeuw gaat steeds verder in het ontwikkelen van de elektronische extensies van zijn instrument, hetgeen vanaf 2008 leidt tot de ontwikkeling van de electrumpet. Het is een instrument dat de akoestische trompet uitbreidt met allerlei sensoren en koppen om elektronica mee te bedienen.

2010

ORFF Instruments for the 21st Century is een samenwerkingsproject tussen STEIM, de HKU (conservatorium schoolmuziek en muziektechnologie), de TU Eindhoven (Industrial Design) en Tetzepi. Hans Leeuw is nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit nieuwe instrumentarium voor scholieren.

2012 - 2013

Hans Leeuw bespeelt de electrumpet in 2012 tijdens een concert samen met de elektronische muzikant Diemo Schwarz tijdens de conferentie van NIME (New Interfaces For Musical Expression) op de universiteit van Michigan. Het duo doet mee aan een competitie van het IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) in Parijs en krijgt naar aanleiding daarvan een optreden aangeboden in La Gaîté Lyrique. Leeuw wint in 2013 met zijn electrumpet de Margareth Guthman-competitie voor nieuwe muziekinstrumenten, georganiseerd door de Georgia Tech University in Atlanta.

Discografie Hans Leeuw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hans Leeuw

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer