Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY MOOTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry Mooten

Periode

02-05-1928 - 13-12-1996

Genre

accordeon, amusementsmuziek, instrumentaal, jazz, klassiek

Harry Mooten

Accordeonist Harry Mooten is bij het grote publiek bekend als de Grote Grijze Geitenbreier in de kinderserie Film van Ome Willem met Edwin Rutten. De virtuoze muzikant begeleidt daarnaast op plaat en op radio en televisie grote Nederlandse artiesten als Willy Alberti, Wim Sonneveld en Jasperina de Jong. Mooten heeft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon

Genoemd in de biografie van

1966   Ronnie Potsdammer
1974   Edwin Rutten

Biografie Harry Mooten

Accordeonist Harry Mooten is bij het grote publiek bekend als de Grote Grijze Geitenbreier in de kinderserie Film van Ome Willem met Edwin Rutten. De virtuoze muzikant begeleidt daarnaast op plaat en op radio en televisie grote Nederlandse artiesten als Willy Alberti, Wim Sonneveld en Jasperina de Jong. Mooten heeft een brede smaak en speelt naast amusementsmuziek ook jazz en klassiek. Hij geeft zijn instrument aanzien met virtuoze accordeonbewerkingen van Bach-composities. Zijn album Bachatelle levert hem in 1974 een Edison op.

1928 - 1970

Harry Mooten (2 mei 1928) speelt vanaf zijn zesde op de banjo van zijn vader. Zijn muzikaal geheugen stelt hem in staat muziek na één keer beluisteren noot voor noot correct na te spelen. Hij gaat met zijn vader mee naar Amateurs Zetten Hun Beste Beentje Voor, een concours van de VARA. Zijn vader wordt afgewezen, maar zoon Harry mag voor de radio optreden. Op zijn tiende stapt de muzikant over op accordeon. Hij is populair tijdens schoolfeestjes en stapt al op zijn veertiende in het muziekvak. Zijn accordeonspel is te horen in kroegen en tijdens bruiloften en partijen. De muzikale interesse van Mooten gaat echter verder dan de amusementsmuziek. Hij luistert naar jazz van Erroll Garner, Oscar Peterson, Art Tatum en George Shearing en verwerkt swing in zijn repertoire. In zijn jonge jaren maakt de accordeonist met vrienden een muzikale reis richting Batavia. De gelegenheidsband komt niet verder dan Rome en speelt onderweg onder andere voor Radio Bern en een markiezin in Genua. Begin jaren vijftig wint Harry Mooten vier jaar achter elkaar het nationaal concours voor accordeons. Het geeft hem de kans wereldwijd op te treden. In 1957, tijdens het Festival van Venetië, wint Mooten de Gouden Gondel, samen met Mieke Telkamp, Willy Alberti, Johnny Jordaan en het orkest De Zaaiers onder leiding van Jozef Cleber. In Nederland begeleidt Mooten talloze artiesten op radio en televisie en speelt hij in diverse orkesten waaronder het orkest van Harry Bannink. Met zijn eigen ensemble speelt hij tijdens de shows van zangeres en cabaretière Jasperina de Jong. In de jaren zestig verdiept de accordeonist zich in het werk van componist Johann Sebastian Bach. 'Ik had behoefte aan Bachs duidelijkheid en ijzeren logica,' vertelt Mooten later in een interview over zijn keuze. 'Die Bach maakt me helemaal rustig door de enorme concentratie die hij verlangt'.

Jasperina de Jong Johnny Jordaan Mieke Telkamp Willy Alberti

1971 - 1990

Harry Mooten waagt zich in 1974 aan de opname van Bachs Das Wohltemperierte Klavier, een stuk dat al heel moeilijk is op piano en nog door niemand op accordeon is opgenomen. Ondersteund door producer Peter Koelewijn, de engineers Janfred Arendsen, Pieter Nieboer en Jan Schuurman en arrangeur Harry van Hoof levert Mooten een technisch ongekende prestatie op het album Bachatelle. De plaat is geen verkoopsucces, maar het levert de accordeonist wel goede kritieken en een Edison op. Mooten is vanaf de jaren zeventig bij het grote publiek vooral bekend als de Grote Grijze Geitenbreier in de begeleidingsband de Geitenbreiers van Edwin Rutten in de Film van Ome Willem (1974-1990). Daarnaast is zijn spel te horen in films (Uit Elkaar, Van De Koele Meren Des Doods, Ciske de Rat) en op platen van onder meer Astrid Nijgh, Herman van Veen, Cobi Schreijer, Anita Meyer en Jenny Arean. De accordeonist brengt ook eigen platen uit met voornamelijk instrumentale versies van evergreens.

Anita Meyer Astrid Nijgh Cobi Schreijer Edwin Rutten Harry van Hoof Herman van Veen Jenny Arean Peter Koelewijn

1996

Na een lang ziekbed overlijdt Harry Mooten op 13 december op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amstelveen.

Discografie Harry Mooten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Mooten

Audio/Video Harry Mooten

Video Harry Mooten

Studio Hilversum: Harry M...
Studio Hilversum: Harry Mooten (1928-1996)
Toots Thielemans - C Jam ...
Toots Thielemans - C Jam Blues
Het mooiste schilderij ...
Het mooiste schilderij          Harry Mooten
Rosè d` Anjou Vals ...
Rosè d` Anjou Vals          Harry Mooten
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Studio Hilversum: Harry Mooten (1928-1996)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer