Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HAYTHAM SAFIA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Haytham Safia

Periode

09-07-1980 - heden

Genre

blues, componist, jazz, ud, wereldmuziek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Haytham Safia Qu4rtet, No Complications

Haytham Safia

Haytham Safia (1980) uit Kafr Yasif, Israël, heeft al vanaf jonge leeftijd een passie voor de ud. Hij is klassiek geschoold, beschikt over een totale beheersing van zijn instrument, maar zijn muziek en composities zijn beïnvloed door andere muziekstijlen, zoals klassiek, balkan, blues en jazz.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, ud

Overige muzikanten

Hanneke Ramselaar   arrangeur, hobo
Eva van de Poll   cello
Osama Mileegi   percussie
Afra Mussawisade   percussie

Biografie Haytham Safia

Haytham Safia (1980) uit Kafr Yasif, Israël, heeft al vanaf jonge leeftijd een passie voor de ud. Hij is klassiek geschoold, beschikt over een totale beheersing van zijn instrument, maar zijn muziek en composities zijn beïnvloed door andere muziekstijlen, zoals klassiek, balkan, blues en jazz.

In bezetting van

NO Blues   ud

2001 - 2005

Haytham Safia maakt zijn debuut in Nederland met een ensemble dat het Nederlandse moderne-dansgezelschap Galili Dance begeleidt. Samen met hen tourt hij door Europa. In 2002 studeert hij cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem. In februari 2004 speelt hij meerdere malen als solist met het ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia in Het Concertgebouw te Amsterdam. Met zijn eerste album, een soloalbum dat simpelweg U'd is getiteld (Arabische spelling van ud), stelt Safia zich in 2004 voor aan het publiek. In augustus 2005 wordt hij uitgenodigd om op het prestigieuze Grachtenfestival en in het Muziekgebouw aan 't IJ te spelen. Dat jaar start Safia samen met Ad van Meurs (The Watchman) en Anne-Maarten van Heuvelen tevens het project NO Blues, waarvan een eerste album verschijnt met een combinatie van folkblues en traditionele Arabische muziek.

Holland Symfonia NO Blues The Watchman

2006 - 2009

Omdat niet alle muziek die hij componeert geschikt is voor NO Blues, start Haytham Safia zijn eigen kwartet. Maar nog daarvoor verschijnt bij Rounder Europe het album Blossom, waarop inclusief Haytham Safia negen muzikanten uit Nederland, Afrika en het Arabische gedeelte van Israël een cross-overalbum bij uitstek brengen. Bij uitstek, omdat de cd een mix van meerdere muziekstijlen bevat, opgenomen in verschillende studio's, vaak zonder dat de muzikanten elkaar lijfelijk ontmoeten. Het eerste optreden met zijn kwartet, dat naast hemzelf bestaat uit arrangeur Hanneke Ramselaar op hobo, Eva van de Poll op cello en Osama Mileegi uit Soedan op percussie, vindt plaats in april 2006 in Rasa, Utrecht. In 2007 volgt een tournee door België met optredens in Gent en Antwerpen, in 2008 nemen ze deel aan de Dag van de Kamermuziek in het Muziekgebouw aan 't IJ en in 2009 treedt het kwartet op tijdens de Zomer Jazz Fiets Tour in Groningen met Tineke Postma als speciale gast.

Tineke Postma

2010

Haytham Safia richt een nieuwe groep op, genaamd No Complications, die naast hemzelf op ud bestaat uit Morad Khoury op viool, Bram Stadhouders op gitaar en laptop, en Osama Mileegi en Sjahin During (gastmuzikant) op percussie. Hij neemt daarmee het album Grooves From The Galilee op, waarvoor hij zelf alle composities schrijft. Dat album verschijnt op het label Me and My Records via Continental Record Services. In april en mei doet Safia hiermee een Nederlandse tournee langs wereldmuziekpodia (zoals De X in Leiden, het Tropentheater in Amsterdam, SJU in Utrecht en het WMDC in Rotterdam) onder de titel Galilee Grooves.

Discografie Haytham Safia

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Haytham Safia

Audio/Video Haytham Safia

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer