Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEINTJE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Heintje

Periode

12-08-1955 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, schlager, zang

Online

Officiële fansite

Pseudoniemen

Heintje

Heintje

Hein(tje) Simons is een Limburgs kindsterretje uit de late jaren zestig. Beroemd geworden met het lied Mama. Boekt grote successen in Nederland, maar vooral in Duitsland.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1943   Vader Abraham
1947   Tonny Eyk
1966   Addy Kleijngeld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Heintje

Hein(tje) Simons is een Limburgs kindsterretje uit de late jaren zestig. Beroemd geworden met het lied Mama. Boekt grote successen in Nederland, maar vooral in Duitsland.

1965

Heintje De negenjarige Hendrikus Nicolaus Theodor Simons (12 augustus 1955) uit het Limburgse plaatsje Bleijerheijde maakt via de jukebox kennis met het repertoire van de zanger Robertino, die hij met verbluffend gemak imiteert. Jo Austen, een met zijn vader bevriend kastelein, neemt Heintje onder zijn hoede en regelt her en der optredens in de Limburgse mijnstreek. Tijdens een talentenjacht in het dorp Schaesberg zingt Heintje het lied Mama, een "ode aan alle moeders in de wereld". De toevallig aanwezige Willy Alberti is erg onder de indruk en voorspelt Heintje een gouden toekomst.

Willy Alberti

1966

Mama wordt opgenomen onder leiding van producer Addy Kleijngeld van platenmaatschappij CNR, die hij als een tweede vader beschouwt.

Addy Kleijngeld

1967

Mama wordtin de maand oktober uitgebracht en is een groot succes. Een ster is geboren. Ook in Duitsland, waar het aanvankelijk eerst alleen Nederlandstalige liedje ook een hit wordt. Later neemt Heintje ook versies in het Duits, Afrikaans, Japans en Engels op. In Duitsland en Oostenrijk gaan er maar liefst vijf miljoen exemplaren over de toonbank. Met het succes rijzen ook de eerste problemen op. Vanwege Heintje's minderjarigheid stribbelt de arbeidsinspectie tegen bij het geven van een werkvergunning. Het belet Heintje tv-opnamen te maken. Via een filmpje dat in Duitsland gemaakt wordt lukt het hem uiteindelijk wel op de vaderlandse beeldbuis te geraken.

1968

Heintje's eerste langspeelplaat is een feit. Dit Is Heintje bereikt de gouden status. vervolgens regent het gouden platen en andere onderscheidingen, waaronder een Edison. Ich Bau Dir Ein Schloss wordt Heintje's eerste nummer één-notering in Nederland.

1969

De eerste film waarin Heintje acteert verschijnt: Ein Herz Geht Auf Reisen. Hij speelt ook in de Duitse televisieserie Die Lümmel von der ersten Bank. De jaren daarop blijft hij met succes acteren en optreden. Intussen is het 13-jarige wonderkind met school gestopt.

1970

Internationale tournees vullen Heintje’s agenda. In heel Europa, maar ook Zuid-Afrika en Japan, is hij populair.

1971

In Nederland zakt het succes langzamerhand weg. In de ons omringende landen scoort de kleine Limburger onverdroten voort. Intussen staat de score op 40 gouden en 10 platina platen.

1972

Heintje krijgt de baard in de keel. Tijd voor een pauze.

1975

Hein Simons bij een televisieuitzending van het Schlagerfestival 1975 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) In april gaat Heintje op tournee in Zuid-Afrika, een omstreden stap vanwege het apartheidsregime aldaar. Hij neemt er twee elpees op: Jou Hart Is Weer De Myne en Verlange, die er commercieel zeer succesvol zijn.

1976

Heintje Simons heet nu Hein Simons en maakt in Duitsland een comeback met Weit Ist Der Weg Nach Santa Cruz.

1978

Hein maakt zijn Nederlandse comeback met de single Und Das Alles Nur Weil Wir Uns Lieben. Het nummer haalt de hitparades, maar het succes blijkt eenmalig. Het is de laatste keer dat Heintje in de Nederlandse hitlijsten belandt.

1986

Heintje's vader overlijdt.

1989

Opnieuw een comeback, deze maal met het album Herzensmelodie die het, vlak na de val van de Berlijnse muur, vooral goed doet in voormalig Oost-Duitsland.

1995

Heintje brengt een techno-versie van zijn grootste succes Mama uit.

1996

Op zijn cd Ich Schenk Dir Meine Liebe zingt de inmiddels 41-jarige Heintje een duet met zijn dochter Gina (Ein bisschen Sonnenschein). Heintje woont met zijn familie in België. Behalve de achtjarige Gina heeft hij ook nog een zoon van vijftien, Pascal.

1997 - 2002

Heintje Simons brengt jaarlijks meerdere platen uit. Hij treedt nog steeds op en is een graag geziene gast in muziekprogramma's op de Duitse televisie.

2003

Het album Mayday is een plaat met liedjes in het Zuid-Afrikaans. De cd komt dan ook uit in Zuid-Afrika.

2004

Heintje Het album Frauen… Sind Was Wunderbares bevat onder meer een duet dat de huidige Hein Simons zingt met zijn jeugdige zelf.

2005

Op 12 augustus viert de zanger zijn vijftigste verjaardag. Met het lied Ich Sag Danke bedankt hij zijn fans voor alle mooie jaren tot nu toe.

2006

Hein Simons neemt voor het album Männer Sind Einfach Zu Gut het duet Bunte Tulpen op met de in Duitsland beroemde, maar in Nederland controversiële Johan Heesters. Het arrangement is van Theo Breuls.

2007

Hein Simons stopt zijn samenwerking met manager Ingrid Reith en gaat verder met Walter Strom. Simons' eerste dvd bevat naast de beste tv-momenten van de laatste vijf jaar ook niet eerder uitgebracht beeldmateriaal uit zijn kindertijd. De zanger sluit het jaar af met de uitgave van het kerstalbum Weihnachten Mit Hein Simons.

2008

In het voorjaar verschijnt de cd Träum Mit Mir. Hein Simons treedt ook weer op in België. Zo is hij te bewonderen tijdens het evenement Moeders Mooiste Moment in de Oktoberhallen te Wieze en de Schlagerparade in de Lotto-Arena te Antwerpen.

2014

Hein Simons komt voor het eerst sinds 41 jaar weer met een volledig Nederlandstalig album. Het heet Thuis en bevat naast nieuwe nummers ook een medley van zijn allergrootste hits.

Discografie Heintje

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Heintje

Audio/Video Heintje

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer