Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK MEUTGEERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: officiële website Jazzorchestra of the Concertgebouw

Periode

12-12-1947 - heden

Genre

arrangeur, dirigent, jazz, piano

Henk Meutgeert

Henk Meutgeert is oprichter en dirigent van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

2004   Jasperina de Jong
2013   Jazz Orchestra of the Concertgebouw
2015   Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Biografie Henk Meutgeert

Henk Meutgeert is oprichter en dirigent van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

In bezetting van

Netherlands Concert Jazz Band  
Skymasters   piano

1947 - 1995

Meutgeert begint op jonge leeftijd met orgellessen, maar stapt vervolgens over op piano. Hij volgt het conservatorium in Zwolle. Na zijn studie speelt hij voor diverse radio-orkesten zoals het KRO Huisorkest, het Gouden Regen Ensemble en het Metropole Orkest. Vanaf 1980 is hij vijf jaar lang pianist bij The Skymasters, de big band van de Avro. Hij begeleidt er vele grootheden uit de jazz zoals Dizzy Gillespie en Zoot Sims. Daarnaast maakt hij vijftien jaar lang deel uit van het Kwartet Herman Schoonderwalt.
In 1986 krijgt Meutgeert een compositieopdracht van de Wereldomroep. Hiervoor vormt hij een big band met de bekende jazznamen uit die tijd: Piet Noordijk, Ferdinand Povel, Rudi Brink, Herman Schoonderwalt, Bart en Eric van Lier. De Netherlands Concert Jazz Band bestaat uiteindelijk vijf jaar met steun van subsidie van het ministerie van WVC.
Vanaf 1987 gaat hij 1 dag per week les geven aan de conservatoria van Zwolle en Groningen. Het geeft hem naar eigen zeggen de mogelijkheid om zich daarnaast te specialiseren in het schrijven van muziek.

Herman Schoonderwalt Metropole Orkest Skymasters

1996 - 2014

Samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker richt hij de New Concert Big Band op. Hun doel is een jazzorkest te beginnen dat frequent optreedt en zijn repertoire aanpast aan steeds wisselende gasten. Meutgeert is de dirigent en voornaamste arrangeur.
In 1999 wordt de band het huisorkest van het Amsterdamse Concertgebouw en wordt de naam aangepast. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt repertoire van Meutgeert zelf maar ook van overige bandleden en gastsolisten.
Daarnaast is Meutgeert een veelgevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Hij beperkt zich hierbij niet alleen tot jazz. Zo vertaalt hij in 2004 werk van popgroep Queen naar klassieke muziek voor het Noord Nederlands Orkest.
In 2014 treedt hij terug als muzikaal leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Wel blijft hij aan het orkest verbonden als gastdirigent en arrangeur.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw Noord Nederlands Orkest

2015 - 2016

Op 16 augustus 2015 vindt in het Concertgebouw een speciaal optreden plaats waarin hoogtepunten uit de geschiedenis van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de revue passeren. Tijdens de avond ontvangt Meutgeert de Concertgebouw Jazz Award. Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prijs krijgt. Eerdere winnaars waren onder andere Herbie Hancock en Sonny Rollins. De pianist treedt nog steeds op met een eigen trio dat verder bestaat uit Frans van Geest (bas) en Gijs Dijkhuizen (slagwerk).

Discografie Henk Meutgeert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Meutgeert

Audio/Video Henk Meutgeert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer