Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK SMIT (2)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Henk Smit (2)

Periode

25-05-1932 - 17-07-2010

Genre

bariton, bas, hedendaags, klassiek, opera

Henk Smit (2)

Henk Smit bouwt in binnen- en buitenland een langdurige, succesvolle operacarrière op, eerst als bas en later als heldenbariton. Hij treedt op met een gevarieerd repertoire van Barokcomposities tot moderne stukken. Daarnaast maakt hij naam als oratoriumzanger. Beroemd zijn zijn vertolkingen van Méphistophélès in Charles Gounods 'Faust', Don Pizarro ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton, bas

Genoemd in de biografie van

2004   Judith van Wanroij
2010   Stanley Hoogland

Biografie Henk Smit (2)

Henk Smit bouwt in binnen- en buitenland een langdurige, succesvolle operacarrière op, eerst als bas en later als heldenbariton. Hij treedt op met een gevarieerd repertoire van Barokcomposities tot moderne stukken. Daarnaast maakt hij naam als oratoriumzanger. Beroemd zijn zijn vertolkingen van Méphistophélès in Charles Gounods 'Faust', Don Pizarro in Ludwig van Beethovens 'Fidelio', Golaud in Claude Debussy's 'Pelléas et Mélisande', Balstrode in Benjamin Brittens 'Peter Grimes' en de diverse rollen die hij in Wagner- en Puccini-opera's speelt. Zijn zangcarrière voert hem naar operatheaters in Europa en de Verenigde Staten.

1932 - 1957

Henk Smit wordt op 25 mei geboren in Surhuisterveen. Hij studeert eerst aan het conservatorium in Toronto. Later krijgt hij les van Felix Hupka en Hermann Schey aan het conservatorium van Amsterdam.

1958

Smit debuteert als operazanger bij de Nederlandse Opera met de rol van Cesare Angelotti in Giacomo Puccini's 'Tosca'.

1961

Smit wint de tweede prijs op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Hij zingt inmiddels regelmatig bij de Nederlandse Opera, zij het in kleine rollen. Binnen enkele jaren werkt hij toe naar grotere rollen, waaronder die van Bartolo in Gioacchino Rossini's 'Barbier van Sevilla', Don Magnifico in Rossini's 'La cenerentola', Jack Rance in Puccini's 'La Fanciulla del West', Zaccharia in Giuseppe Verdi's 'Nabucco', Simon Boccanegra in Verdi's opera en Pizarro in Beethovens 'Fidelio'.

1979

Smit heeft een rol in Hans Henkemans' opera 'Winter Cruise' die voor het eerst wordt uitgevoerd.

1981 - 1984

Smit verandert van stemvak en specialiseert zich tot heldenbariton. Bij de opera van Tel-Aviv zingt Smit in 1982 de rol van Teiresias in Igor Stravinsky's opera 'Oedipus Rex'. In 1984 vertolkt hij de rol van Warlaam in Modest Moessorgski's 'Boris Godoenov' bij de Grand Opéra in Parijs.

1990 - 1993

Bij Opera Forum in Enschede treedt Smit op met de titelrol in Verdi's 'Falstaff'. In het seizoen 1993 staat hij op de planken bij het Opernhaus in Frankfurt.

1995 - 1996

Henk Smit werkt mee aan de première van Theo Loevendies opera 'Esmée'. Tevens zingt hij bij het Theater van Montpellier de rol van Klingsor in Richard Wagners 'Parsifal'. Smit is, volgens het Algemeen Dagblad, weergaloos als Scarpia in Puccini's 'Tosca' bij Opera Zuid: “Smit acteerde als een geboren Scarpia, en zong als een bariton van wereldreputatie, wat hij ook verdient.” (Algemeen Dagblad, 2 november 1996)

1997

Op 1 oktober treedt Henk Smit aan als manager van het Radio Symfonie Orkest. Eerder heeft hij al gewerkt bij het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en bij het West Australian Symphony Orchestra in Perth. Tevens wordt hij opnieuw gevraagd voor de rol van Pizarro in Beethovens 'Fidelio' bij de Opera van Frankfurt. In Amsterdam vertolkt hij de rol van Alberich in 'Das Rheingold' en zingt in 'Siegfried', beide van Wagner.

1998

Tijdens de Salzburger Festspielen treedt Henk Smit op in de rol van Dikoj in Leoš Janáčeks 'Katja Kabanowa'.

2005

Henk Smit volgt Clarijalke Barkhuis op in haar functie van muziekcoördinator bij Radio 4. Ook zingt hij voor het eerst, ter vervanging van Jan-Hendrik Rootering, de titelrol in 'Don Quichotte' van Jules Massenet. Het is een van de weinige grote basrollen die de 72-jarige Smit nog niet eerder heeft vertolkt. Op 9 april maakt Smit grote indruk met zijn vertolking van de solopartij in Dmitri Sjostakovitsj' dertiende symfonie 'Babi Yar' voor solist, koor en orkest in het Amsterdamse Concertgebouw. Ondanks het feit dat hij op het laatste moment invalt - hij wordt weggehaald uit een operarepetitie - geeft hij - volgens het NRC Handelsblad van 11 april - “een sterk bewogen uitvoering van het vijfdelige stuk, indrukwekkend en aangrijpend, huiveringwekkend en verpletterend”.

2006

Op 31 maart treedt Smit op als de Joodse hogepriester Zaccharia in Verdi's 'Nabucco', in het Amsterdams RAI Theater.

2010

Henk Smit overlijdt op 17 juli tijdens zijn vakantie in Parijs.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Smit (2)

Audio/Video Henk Smit (2)

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer