Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HET GOEDE DOEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Het Goede Doel in 2011

Periode

1979 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop

Het Goede Doel

Nederlandstalige popgroep rond het songschrijversduo Henk Westbroek (tekst) en Henk Temming (muziek). Gedurende de jaren tachtig bijzonder succesvol met humorvolle teksten en geraffineerde orkestrale pop.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Westbroek   zang
Henk Temming   toetsinstrumenten, zang
Sander van Herk   gitaar

Overige muzikanten

Ronald Jongeneel   toetsinstrumenten
René Meister   toetsinstrumenten
Ab Tamboer   drums
Dennis Ringeling   basgitaar
Hans Boosman   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   Freek de Jonge
1969   Hans Bunt
1977   Sander van Herk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Het Goede Doel

Nederlandstalige popgroep rond het songschrijversduo Henk Westbroek (tekst) en Henk Temming (muziek). Gedurende de jaren tachtig bijzonder succesvol met humorvolle teksten en geraffineerde orkestrale pop.

1979

Componist Henk Temming en tekstschrijver Henk Westbroek richten Het Goede Doel op. De band, bestaande uit de twee Henken, gitarist Sander van Herk, bassist Dennis Ringeling, toetsenist Ronald Jongeneel en drummer Hans Boosman (ex-Superjones), speelt Nederlandstalig repertoire en treedt voornamelijk op in het circuit van FNV-manifestaties en vormingsavonden. In die periode ontwikkelt de groep het geluid dat naar eigen zeggen mooi ritmisch, net niet meeslepend en divers van karakter is. De eerste bezettingswisseling vindt plaats wanneer bassist Ringeling vervangen wordt door Steven Wienjus.

Superjones

1981

Een succesvol optreden in het radioprogramma VARA´s Popkrant levert Westbroek een baan op als radiopresentator. Eind van het jaar verschijnt de single In ´t Leven die in maart 1982 de tipparade haalt.

1982

In september scoort de band haar eerste top 40-hit met de single Gijzelaar. Het refrein 'o was ik maar een gijzelaar, dan stond altijd mijn eten klaar' roept nogal wat negatieve reacties op, die door de rap gebekte Westbroek echter met verve worden gepareerd. In december volgt de echte doorbraak met de single België en het gelijknamige album. Die maand scoren Henk & Henk ook met de single Sinterklaas Wie Kent Hem Niet/ Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen.

1983

In februari bereikt de single Vriendschap de top 5 en in april haalt Hou Van Mij de hitlijsten, beide getrokken van het album Belgie. De band ontvangt hiervoor een gouden elpee, een Edison en een Zilveren Harp. In mei vertrekt drummer Hans Boosman naar De Munck. Hij wordt vervangen door Ab Tamboer (ex-Earth & Fire). In december bereikt de single Eenvoud de hitparade, als voorloper van het album Tempo Doeloe.

De Munck Earth And Fire

1984

Het album Tempo Doeloe wordt minder enthousiast ontvangen dan Belgie. De single Geboren Voor Het Geluk brengt het niet verder dan een tipnotering. Onder de naam HGD en met een Engelstalige versie van België (Luxembourg) poogt de groep de Nederlandse grens te verleggen. Men komt echter niet verder dan een optreden in het Eurovisieprogramma Euro A Go Go. In december verschijnt van Het Goede Doel de speciale kerstsingle Eeuwige Kerst met ex-BZN zangeres Anny Schilder en het koor van Kinderen Voor Kinderen.

Anny Schilder BZN Kinderen Voor Kinderen

1985

Begin van het jaar besluit de groep te stoppen met optreden. Henk Westbroek is inmiddels uitgegroeid tot Bekende Nederlander, ondermeer als presentator van het radioprogramma VARA´s Popkrant.

1986

Het album Mooi En Onverslijtbaar, waarop de band is gereduceerd tot het trio Westbroek, Temming en Van Herk, klinkt veel geïnspireerder dan zijn voorganger. De singles Ik Dans Dus Ik Besta, Alles Geprobeerd en Zwijgen worden hits.

1987

Het Goede Doel in 1987 Voor de komende concerttournee tekent de groep een sponsorcontract met frisdrankmultinational Coca Cola. Tijdens de tour wordt het trio aangevuld met sessiemuzikanten. De live-registratie Live!! verschijnt in september, voorafgegaan door de single Nooduitgang die in juni een hitje is. Henk Temming en Sander van Herk houden zich daarnaast steeds intensiever bezig met het produceren van andere artiesten waaronder Herman van Veen. Westbroek krijgt het steeds drukker met presentatiewerk, onder andere van een popkwis op tv. Tussen de bedrijven door vindt het componistenduo Temming en Westbroek ook nog tijd om regelmatig liedjes aan te leveren voor Kinderen Voor Kinderen.

Herman van Veen Kinderen Voor Kinderen

1988

Voor Stichting Colombine, opgericht door Herman van Veen, maakt Het Goede Doel het album Iedereen Is Anders en doet daarmee haar naam eer aan. De twee Henken schrijven elf liedjes en verzorgen de muzikale begeleiding voor een evengroot aantal Nederlandse vocalisten waaronder Marco Bakker, Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Peter te Bos en René Froger. Op verzoek van een discjockey wordt Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken van Froger op single uitgebracht. Het nummer wordt een grote hit en zorgt ervoor dat Stichting Columbine na aanvankelijk tegenvallende royalties alsnog een groot bedrag kan incasseren. Onder de naam Tony Peroni & His All Stars brengt drummer Toni Peroni (echte naam: Tony Claessens) enkele singles uit. Zijn liedje K.N.M.I. wordt een hit.

Kinderen Voor Kinderen Marco Bakker Peter te Bos Ramses Shaffy René Froger Rob de Nijs Tony Peroni & His All Stars

1989

De single Speciale Aanbieding is eveneens afkomstig van Iedereen Is Anders. Deze is gemaakt met VOF De Kunst. Het plaatje komt niet verder dan de tipparade. Eind van het jaar verschijnt het album Souvenir, een vrij pretentieuze plaat die minder goed verkoopt dan de voorgangers. Het Goede Doel wordt onderscheiden met de Gouden Notenkraker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond.

V.O.F. de Kunst

1990

In het voorjaar doet de groep een theatertournee met de show Theatertoerisme. De liedjes van Souvenir vormen het uitgangspunt.

1991 - 2000

In juni bereikt de single Als Ik De Bouw Van Arnold Schwarzenegger Had de tipparade. Het blijkt de zwanezang van Het Goede Doel. Ernstige meningsverschillen maken een einde aan één van Nederlands meest succesvolle componistentandems. Beide Henken slagen er echter wel een succesvol vervolg te geven aan hun carrière. Westbroek als radiopresentator en solozanger (goed voor de evergreen Zelfs Je Naam Is Mooi). Temming als producer en (co-)componist van onder meer De Kast en City To City. Sander van Herk en Henk Temming beheren in Utrecht de StuStuStudio.

City To City De Kast Henk Westbroek

2001

Westbroek, Temming en Van Herk staan op 20 en 22 december nog als Het Goede Doel op het podium en vieren in de Heineken Music Hall te Amsterdam het feit dat ze tien jaar uit elkaar zijn. Hun nieuwe single heet Alle Mensen Op De Aarde. Behalve Westbroek, Temming en Van Herk staan ook drummer Ab Tamboer, bassist Steven Wienjus, toetsenist René Meister en percussionisten Tony Peroni en Hans Boosman op het podium, aangevuld met de blazers Philip Kolb, Ruud Breuls, Wim Both en Jan Oosting, achtergrondzangeressen Marjolein Spijkers, Valerie Koolemans Beijnen en Carmen Gomes, toetsenist J.P. Bast en percussionist Ron Visser. Tegelijkertijd met het optreden verschijnt de cd-box Geef De Mensen Wat Ze Willen met daarop 25 nog niet eerder op cd verschenen nummers, alle 35 hits van Het Goede Doel en de solo hits van Henk Temming en Henk Westbroek.

2006

In maart verschijnt een luxe dvd-box met een registratie van het reünieconcert uit 2001. Alsof Er Niets Gebeurd Is... is de eerste dvd van Het Goede Doel.

2008

Henk Westbroek en Henk Temming brengen na tien jaar een nieuwe cd uit met de titel Gekkenwerk. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken slaan Henk en Henk de reguliere verkoop via het winkelkanaal over en wordt Gekkenwerk in april via het detacheerbedrijf IT-Staffing gratis digitaal aangeboden. Met het uitbrengen van het album, en alle activiteiten die daaraan gekoppeld worden, ondersteunt de band een goed doel: een grootschalig IT-project voor de stichting Viafrica. In november start in Carré in Amsterdam een theatertournee die doorgaat tot voorjaar 2009. De nieuwe vast drummer is Hans van den Hurk.

Hans van den Hurk

2009

Het project Gekkenwerk wordt 11 april afgesloten met een groots concert in Ahoy' Rotterdam onder de naam Het Goede Doel En Vrienden. De band wordt op het podium vergezeld door Ruud de Wild, Tim Akkerman (ex-Di-rect), De Kast, Frank Boeijen, Alderliefste, Hans Vandenburg & Gruppettes, George Kooymans en Metal Apple, de band van de zoon van Henk Temming. Op verzoek van Radio 1 schrijft Het Goede Doel het Radio Tour De France Lied 2009. Erop En Erover komt in juli ook uit op single.

Alderliefste De Kast Di-Rect Frank Boeijen George Kooymans

2011

Het Goede Doel in 2011 Het Goede Doel presenteert het tiende album Liefdewerk op 14 februari in Tivoli te Utrecht. De cd bevat twaalf nieuwe nummers, allemaal geschreven door Henk Temming en Henk Westbroek. Herman van Veen en Spinvis werken mee aan het afsluitende nummer Weg Van Utrecht. Het artwork bestaat uit geschilderde kunstwerken, die zijn gemaakt door het Utrechtse Kunstliefde, een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Temming en Westbroek schrijven het nieuwe clublied van FC Utrecht. Het nummer Altijd Vooruit wordt in juni op de Open Dag van de voetbalclub voor het eerst ten gehore gebracht. Het duo doet met band een korte clubtournee en is ook te zien op onder meer de festivals Retropop te Emmen (18 juni) en Dutch Valley Festival te Spaarnwoude (13 augustus).

Herman van Veen Spinvis

2013

Het Goede Doel presenteert 23 mei in het Utrechtse café Stairway To Heaven het compilatiealbum …Was Alles Maar Precies Zoals Het Was… Op de twee cd’s staan persoonlijke favorieten uit het eigen oeuvre van Temming en Westbroek. Het duo kiest bewust niet voor grote hits als België en Vriendschap, omdat deze al op meerdere andere compilaties van de band zijn terug te vinden. De uitgave bevat twee nieuwe liedjes: het titelnummer en afsluiter Alle Moeders Heten Mama.

Discografie Het Goede Doel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Het Goede Doel

Audio/Video Het Goede Doel

Video Het Goede Doel

Het Goede Doel Live: Alle...
Het Goede Doel Live: Alles geprobeerd
TOPPOP: Het Goede Doel - ...
TOPPOP: Het Goede Doel - Hou Van Mij
Luxemburg ,The good cause...
Luxemburg ,The good cause [NL]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Luxemburg ,The good cause [NL]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer