Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HUUB KERSTENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

huub kerstens

Periode

07-06-1947 - 24-02-1999

Genre

componist, dirigent, hedendaags

Huub Kerstens

Huub Kerstens neemt vele jaren een prominente plek in binnen het Nederlandse muziekleven. Als dirigent heeft hij voor alle beroepskoren in Nederland gestaan en vele beroepsorkesten en ensembles geleid, waaronder gedurende zeven jaar het Xenakis Ensemble. Bij het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor is hij vaste gastdirigent in producties ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

2000   Nationale Reisopera

Biografie Huub Kerstens

Huub Kerstens neemt vele jaren een prominente plek in binnen het Nederlandse muziekleven. Als dirigent heeft hij voor alle beroepskoren in Nederland gestaan en vele beroepsorkesten en ensembles geleid, waaronder gedurende zeven jaar het Xenakis Ensemble. Bij het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor is hij vaste gastdirigent in producties met nieuwe muziek en bereidt hij concerten met hedendaagse muziek voor die door gastdirigenten worden gegeven. Ook treed hij op als pianist en begeleider en neemt hij regelmatig zitting in beoordelingscommissies zoals voor de Gaudeamus Muziekprijs en de Gaudeamus Muziekweek. Als gastdocent geeft hij compositie- en directiecursussen in binnen- en buitenland. Zijn composities zijn vervuld van treurnis en dood. Die sfeer is beïnvloed door componisten die hem inspireren: Anton Webern, Morton Feldman en Gustav Mahler. "Zijn muziek is atonaal en er is een grote plaats ingeruimd voor hedendaagse technische mogelijkheden." (René Nieuwint)

1947 - 1960

Huub Kerstens is op 7 juni 1947 in Den Haag geboren. Hij groeit op in een muzikaal gezin in Den Haag. Vanaf zijn elfde jaar krijgt hij orgelles.

1961 - 1974

Kerstens studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag orgel en kerkmuziek, later nog koordirectie, piano en hoorn. Na deze studies te hebben afgerond studeert hij een jaar orkestdirectie bij Michel Tabachnik, van wie hij tevens assistent wordt.

1975 - 1984

Huub Kerstens is dirigent van vier Amsterdamse studentenkoren die zich onder zijn leiding voornamelijk bezighouden met het uitvoeren van nieuwe Nederlandse muziek. In 1982 begint hij met componeren.

1984

Kerstens stopt met dirigeren om zich aan het componeren te wijden. Zijn 1e Strijkkwartet krijgt veel waardering.

1986 - 1994

Na de uitvoering van 'Die Vögel' van Jan Boerman onder zijn leiding richt Huub Kerstens het Koor Nieuwe Muziek en het Ensemble Nieuwe Muziek op. Samen met René Nieuwint is hij oprichter van het Centrum Nieuwe Koormuziek, dat vanaf januari 1994 in de voormalige Posthoornkerk in Amsterdam is gevestigd. In dit centrum is het zwaartepunt de vocale muziek van de 20e eeuw, met grote aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen. In 1994 ontvangt Kerstens de Prijs Nederlandse Koormuziek.

Jan Boerman

1998

In maart dirigeert Huub Kerstens met groot succes de eerste "meezing-Mattheus" in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Voor de heropening van de gerestaureerde Oude Kerk van Amsterdam in mei componeert hij 'Schweigsam über der Schädelstätte öffnen sich Gottes goldene Augen' op tekst van Georg Trakl. Het werk is geschreven voor 8 koorgroepen , 10 instrumentale groepen en 8 klanksporen.

1999

Huub Kerstens overlijdt onverwachts op 24 februari 1999 op zijn woonboot in Amsterdam.

2001

Twee van de drie actes van de opera 'Creon' (1996-1999) waren voltooid toen Huub Kerstens overleed. Librettist Peter te Nuyl, tevens regisseur, gebruikt nog wat tekst uit de derde acte voor het slot van deze anti-opera die op 21 april met de Nationale Reisopera in het Rabotheater in Hengelo in première gaat.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Huub Kerstens

Audio/Video Huub Kerstens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer