Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

IG HENNEMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ig henneman

Periode

21-12-1945 - heden

Genre

avant-garde, componist, hedendaags, jazz

Online

Officiële website

Ig Henneman

Ig Henneman (Haarlem, 21 december 1945) bekwaamt zich op het conservatorium aanvankelijk als pianiste, maar gaat via viool uiteindelijk altviool studeren. Na een start als klassiek musicus in diverse orkesten begint ze de vrouwenpopband FC Gerania. Ze interesseert zich steeds meer voor improvisatie en zoekt aansluiting bij pianist-componist Nedly Elstak.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1986   Wilbert De Joode
1995   Ab Baars
1998   Han Buhrs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ig Henneman

Ig Henneman (Haarlem, 21 december 1945) bekwaamt zich op het conservatorium aanvankelijk als pianiste, maar gaat via viool uiteindelijk altviool studeren. Na een start als klassiek musicus in diverse orkesten begint ze de vrouwenpopband FC Gerania. Ze interesseert zich steeds meer voor improvisatie en zoekt aansluiting bij pianist-componist Nedly Elstak. Vervolgens gaat ze eigen groepen leiden, zoals haar Kwintet, Tentet, String Quartet en Sextet. Hiervoor schrijft ze alle composities, waarbij haar klassieke achtergrond een belangrijke rol speelt. Naast haar werk als bandleider-improvisator levert ze ook gecomponeerde muziek, zowel voor solisten als voor orkesten en ensembles. Ze runt haar eigen platenlabel Wig, heeft een duo met haar levensgezel, rietblazer Ab Baars, en maakt deel uit van het Queen Mab Trio.

In bezetting van

F.C. Gerania   achtergrondzang, toetsinstrumenten, viool

1950 - 1984

Als meisje van vijf krijgt Ig Henneman pianoles, en vanaf haar elfde ook vioolles. In 1963 gaat ze naar het conservatorium met als hoofdvak piano. Na twee jaar switcht ze naar viool, om ten slotte bij altviool uit te komen. Ze werkt als freelancer bij diverse orkesten, en in 1977 is ze een van de oprichters van de vrouwenpopband FC Gerania (met onder anderen saxofoniste Vera Vingerhoeds), die in eigen beheer twee LP's uitbrengt. In 1982 betrekt pianist-componist Nedly Elstak haar bij zijn groepen Several Singers And A Horn en het Paradise Regained Orchestra. Het is haar eerste confrontatie met de geïmproviseerde muziek, die haar vervolgens niet meer zal loslaten. In 1982 schrijft ze haar eerste filmsoundtracks voor de filmmaaksters Agna Arens, Marleen Gorris, Mieke van Karsbergen en Jacqueline Bakker, en voor de Russische stomme film Baby Rjazanskye van Olga Preobrasjenskaja.

1985 - 1993

Ig Henneman begint haar eerste eigen groep, een kwintet met twee rietblazers (Bart van der Putten en Hein Pijnenburg), bas (Wilbert de Joode) en drums (Fred van Duynhoven). Ze schrijft alle muziek, en in 1991 brengt ze het debuutalbum van de groep, In Grassetto, uit op haar eigen label Wig. Intussen is ze zich ook gaan toeleggen op het componeren voor diverse ensembles. Om dat vak beter te beheersen neemt ze in 1988 les bij Robert Heppener. In datzelfde jaar schrijft ze muziek voor een voorstelling van poppenspeelster Damiet van Dalsum, Kleur. Er zullen nog twee producties volgen. In 1989 schrijft ze Le Tigri di Mare voor het Ricciotti Ensemble. In 1991 nodigt Huub van Riel, de artistiek leider van het Amsterdamse Bimhuis, haar uit om deel te nemen aan de internationaal bezette October Meeting, een ontmoeting van improvisatoren.

Ricciotti Ensemble

1993 - 1995

Als opvolger voor het kwintet start ze een grote groep, het Tentet. Het eerste project dat ze ermee uitvoert, is een cyclus composities gebaseerd op het werk van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. De CD-opname verschijnt als tweede catalogusnummer op Wig. In 1995 volgt Een Nachtegaal Tijdens de Slaap, een project gebaseerd op gedichten over vogels. In 1994 roept Ig Henneman een improviserend strijkkwartet in het leven, haar String Quartet. Ze kiest niet voor de klassieke bezetting, maar voor viool/altviool (Mary Oliver, later vervangen door Oene van Geel), altviool (zijzelf), cello (Tristan Honsinger, opgevolgd door Alex Waterman) en contrabas (Wilbert de Joode). Dit levert een donkerder klankkleur op, die ze in haar composities uitbuit. Dirigent Ed Spanjaard stelt voor de Nederlandse Muziekdagen een programma samen met composities van Robert Heppener en zijn leerlingen. Ig Henneman schrijft hiervoor de compositie Righe per Corde voor het Ensemble Amadé.

1996

In opdracht van de NPS Nederlandse Muziekdagen componeert ze Swiet Viele, voor het Metropole Orkest.

1997

Met haar String Quartet speelt ze het programma Westwerk. Het thematisch uitgangspunt is de muziek en architectuur uit de Middeleeuwen. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft ze voor haar Tentet de werken Lichtschuw en Indigo, op teksten van drie generaties Nederlandse dichteressen, ter gelegenheid van het symposium Vrouwenarbeid 100 jaar. Een jaar later verschijnt Indigo op CD.

1998

Het Internationaal Orgel Improvisatie Concours in Haarlem vraagt Ig Henneman om voor het 42ste concours een thema te schrijven waarop de deelnemers in de tweede ronde dienen te improviseren. In 2008 krijgt ze opnieuw een opdracht van de organisatie, ditmaal voor de finaleronde.

1999 - 2001

Het String Quartet gaat op tournee naar Canada en Oostenrijk. Twee jaar later volgt een toer door Nederland en Italië, waarbij de groep een speciaal programma speelt dat is geïnspireerd door Italiaanse muziek. In 2000 componeert Ig Henneman Disegni per Corde e Marimba voor het Nieuw Ensemble en Persistente voor Orkest De Volharding.

2002

ig henneman Henneman sluit zich aan bij het Canadese duo Queen Mab, bestaande uit (bas)klarinettiste Lori Freedman en pianiste Marilyn Lerner. Aldus ontstaat het Queen Mab Trio, dat een Noord-Amerikaanse tournee maakt. In 2005 verschijnt de debuut-CD See Saw op het Wig-label.

2003

Henneman, Henneman & de Swaan is de titel van een multimediaal concertprogramma, gemaakt met haar broer, beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, en filmmaakster Carrie de Swaan. De muziek die Ig Henneman schrijft, wordt uitgevoerd door haar String Quartet plus harpiste Godelieve Schrama voor wie ze ook de harpsolo Tratti per Arpa schrijft. Van het project verschijnt een DVD en een CD.

2006

Met haar levensgezel, rietblazer Ab Baars, vormt ze al sinds 1999 een duo. De twee maken in 2006 een Europese tournee en gaan vervolgens voor een concertreeks naar Japan. Ook brengen ze het album Stof uit op het Wig-label.Voor fluitiste Anne La Berge componeert Ig Henneman Bow Valley Whistle.

Ab Baars

2007

Voor het nieuwe Clazz Ensemble, dat hedendaagse muziek met jazzimprovisatie combineert, schrijft Ig Henneman de compositie Twirl. Voor Wim Konink schrijft ze de marimba-solo Molot, die daarna ook door Tatiana Koleva en Fredrike de Winter wordt uitgevoerd.

2009

Samen met pianist Misha Mengelberg nemen Henneman en Baars de CD Sliptong op. De titel refereert aan de maaltijd die vooraf ging aan de opnamen. Met de Japanse koto-speelster Michiyo Yagi beginnen Henneman en Baars het nieuwe trio Floating Worlds, dat de grenzen van de westerse en Japanse improvisatie verkent.

2010 - 2011

Ter gelegenheid van haar 65ste verjaardag brengt Ig Henneman een box uit met vijf CD's en een DVD. Het repertoire omvat drie integrale albums, alsmede een compilatie van haar werk voor het Queen Mab Trio, en een CD plus DVD van het project Henneman, Henneman & de Swaan. Ook maakt de altvioliste een Europese tournee met een speciaal voor de gelegenheid samengesteld nieuw Ig Henneman Sextet, dat het project Kindred Spirits uitvoert. Daarin is naast de oude getrouwen Ab Baars, Lori Freedman, Marilyn Lerner en Wilbert de Joode de Duitse trompettist Axel Dörner te horen. In 2011 verschijnt van dit ensemble een eerste CD, Cut a Caper. Op het slotconcert van deze tournee gaat ook haar Chant voor viool en piano in première, uitgevoerd door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis.

2012

In juni onderneemt het Ig Henneman Sextet een Canadese tournee, waarvan opnamen verschijnen op de CD Live @ The Ironworks Vancouver. In oktober en november speelt het Duo Baars-Henneman in de VS.

2013

In juni verschijnt het album Autumn Songs van Duo Baars-Henneman bij het label Wig.

Discografie Ig Henneman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ig Henneman

Audio/Video Ig Henneman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer