Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JORGEN VAN RIJEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jörgen van Rijen

Periode

20-02-1975 - heden

Genre

barok, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek, trombone

Online

Officiële website

Jörgen van Rijen

"...Van Rijen is een echte ambassadeur van zijn instrument, dat onder componisten nog steeds niet helemaal is ingeburgerd als virtuoos te gebruiken lid van de kopersectie. Maar er zijn dan ook niet erg veel trombonisten die het briljante niveau van Van Rijen halen. In toon, dynamiek, kleur, muzikaal inzicht en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trombone

Genoemd in de biografie van

2014   Jacobien Rozemond

Biografie Jörgen van Rijen

"...Van Rijen is een echte ambassadeur van zijn instrument, dat onder componisten nog steeds niet helemaal is ingeburgerd als virtuoos te gebruiken lid van de kopersectie. Maar er zijn dan ook niet erg veel trombonisten die het briljante niveau van Van Rijen halen. In toon, dynamiek, kleur, muzikaal inzicht en zeggingskracht is van Rijen ongeëvenaard..." (Luister, 2005). Jörgen van Rijen is solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, artistiek leider van het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest en lid van het Nieuw Trombone Collectief. Van Rijen is een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland en is een actief kamermusicus. Hij besteedt speciale aandacht aan het promoten van zijn instrument. Dit doet hij onder meer door het ontwikkelen van nieuw repertoire voor de trombone en het onder de aandacht van een groter publiek brengen van het bestaande repertoire, inclusief oude muziek. Bekende componisten als Martijn Padding, Jacob ter Veldhuis en Jan van Vlijmen schrijven nieuwe stukken voor hem. Jörgen van Rijen geeft les aan het Rotterdams Conservatorium en geeft vele masterclasses.

In bezetting van

Nieuw Trombone Collectief  

1975 - 1995

Jörgen van Rijen (20 februari 1975) studeert bij George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium en bij Michel Becquet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon. Daar studeert hij ook baroktrombone bij Daniel Lassalle. Hij volgt nog diverse lessen en masterclasses bij Christian Lindberg en Joseph Alessi. In 1994 ontvangt hij de 1e prijs van de Stichting Jong Muziektalent.

1996 - 1997

Jörgen van Rijen wint het Holliday In-Classic FM concours. Hij wordt in 1997 aangenomen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Later in hetzelfde jaar stapt hij over naar het Koninklijk Concertgebouworkest.

1998 - 1999

Van Rijen neemt een groot deel van de lesgevende taken over van George Wiegel, zijn trombonedocent. Hij start hiermee nog voor zijn eigen afstuderen als docent aan het Rotterdams Conservatorium. Hij wint het Internationaal Trombone Concours 1999 in Guebwiller (Frankrijk). In december rondt hij zijn studie af met een 10 summa cum laude.

2001

Jörgen van Rijen wint het Internationaal Trombone Concours in Toulon (Frankrijk). Met het winnen van deze prijs breekt hij internationaal door, ook als solist. Dit jaar richt hij met zijn eerdere studiegenoten het Nieuw Trombone Collectief op. Dit collectief beoogt de trombone te promoten met interessante en verrassende projecten.

Nieuw Trombone Collectief

2002

Van Rijen mag in het kader van de Nederlandse Muziekprijs twee jaar speciale studies volgen, onder andere bij cellist Anner Bijlsma. Fagottist Brian Pollard is zijn coach voor deze periode.

Anner Bijlsma

2003

Na een tournee door Amerika met de kopersectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest neemt Van Rijen met anderen het initiatief voor de oprichting van het 'Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest'.

2004

Jörgen van Rijen ontvangt na twee jaar extra studie de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW. Bij de prijsuitreiking speelt hij met het Koninklijk Concertgebouw Orkest het werk 'Solo' van Luciano Berio.

2005 - 2006

Het Nieuw Trombone Collectief organiseert het eerste tweejaarlijkse festival rondom de trombone. Van Rijen is één van de vaste programmeurs. Hij krijgt de Borletti-Buitoni Trust Award die jaarlijks wordt toegekend aan veelbelovende, internationale solisten en ensembles. Deze prijs is van groot belang voor zijn ontwikkeling en zijn internationale zichtbaarheid.

2007

Theo Verbey schrijft in opdracht van het Koninklijk Concertgebouw Orkest voor Van Rijen een tromboneconcert getiteld 'Lied'. Claudio Abbado nodigt hem uit om de beroemde trombonesolo in de 3de symfonie van Gustav Mahler met het Luzern Festival Orkest voor zijn rekening te nemen. Vanaf dan nodigt Abbado hem elk jaar opnieuw uit in dit uitzonderlijke internationale orkest te spelen.

Theo Verbey

2008

Van Rijen wordt voorzitter van de artistieke commissie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

2009

Met trompettist Reinhold Friedrich vormt Van Rijen een duo dat concerten geeft met een eigen barokensemble.

2011

Tijdens het 66ste Prague Spring International Music Festival zit Van Rijen in de jury van de wedstrijd voor trombonisten.

2012

Op 12 maart speelt Jörgen van Rijen de wereldpremière van het voor hem geschreven tromboneconcert van de finse componist Kalevi Aho.

Discografie Jörgen van Rijen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jörgen van Rijen

Audio/Video Jörgen van Rijen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer