Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACK P. LOORIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-07-1911 - 02-07-1999

Genre

klassiek

Online

Beeld en Geluidwiki

Jack P. Loorij

Dirigent van verschillende gemengde koren. In 1942 wordt hij dirigent van het Bussumse koor Bel Canto dat in 1946 de naam krijgt van Nederlandse Haendelvereniging (NHV). Met de NHV treedt hij op in onder meer Engeland, Polen en Israël. Jack P. Loorij krijgt internationale bekendheid door zijn kennis van Händel.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Jack P. Loorij

Dirigent van verschillende gemengde koren. In 1942 wordt hij dirigent van het Bussumse koor Bel Canto dat in 1946 de naam krijgt van Nederlandse Haendelvereniging (NHV). Met de NHV treedt hij op in onder meer Engeland, Polen en Israël. Jack P. Loorij krijgt internationale bekendheid door zijn kennis van Händel. Daarnaast is hij van 1946 tot 1963 dirigent van het mannenkoor Zang en Vriendschap in Haarlem en van 1948 tot 1978 van de Utrechtse Oratoriumverenging. In 1986 neemt hij afscheid van de NHV en gaat hij nog tien jaar door met het Vocaal Ensemble Jack Loorij, gevormd uit de beste krachten van de NVH. In 1997 legt hij op 86-jarige leeftijd definitief het dirigeerstokje neer. Met name voor zijn muzikale kwaliteiten wordt hij in 1969 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 1983 bijgeschreven in het Gulden boek van de gemeente Hilversum.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Jack P. Loorij

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer