Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JACOB NOZEMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

30-08-1693 - 10-10-1745

Genre

componist, klassiek

Pseudoniemen

Giacomo Nozeman, Jacob Noseman, Jacobus Nozeman

Jacob Nozeman

Nederlands componist Jacob Nozeman wordt geboren tijdens een van de tournees van zijn ouders. Vader Johannes Nozeman en moeder Anna Rijndorp zijn reizende toneelspelers en zodoende vaak aanwezig in Den Haag en Leiden. In deze steden brengt Jacob dan ook zijn jeugd door. Niet alleen vader, moeder en Jacob zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Jacob Nozeman

Nederlands componist Jacob Nozeman wordt geboren tijdens een van de tournees van zijn ouders. Vader Johannes Nozeman en moeder Anna Rijndorp zijn reizende toneelspelers en zodoende vaak aanwezig in Den Haag en Leiden. In deze steden brengt Jacob dan ook zijn jeugd door. Niet alleen vader, moeder en Jacob zijn actief in de kunst: andere zoon Gilles Nozeman wordt dansleraar in Leiden.

1693 - 1709

Op 30 augustus 1693 wordt Jacob Nozeman geboren te Hamburg tijdens een van de vele reizen van zijn acterende ouders. Hij krijgt zowel viool-, orgel- en compositieles, helaas is niet bekend van wie, en is ook als uitvoerend musicus actief.

1710 - 1713

Vader Johannes Nozeman overlijdt en Jacob besluit naar Amsterdam te verhuizen.

1714 - 1716

Jacob Nozeman komt als violist terecht in het orkest van de Amsterdamse Stadsschouwburg waarin zich ook de componisten Hendrik Anders en Willem de Fesch bevinden.

Willem de Fesch

1717 - 1744

Jacob Nozeman trouwt in 1717 met Geertruida Maria Costerus. Twee zonen worden er geboren: Cornelius Nozeman (1721-1785), die predikant, natuuronderzoeker en ornitholoog wordt, en de jonggestorven predikant Jan Willem Nozeman (1733-1768). In 1719 krijgt Nozeman een baan als organist van de Remonstrantse Kerk, een betrekking die hij zal vervullen tot aan zijn dood in 1745. Het gezin woont vanaf 1722 aan de Prinsengracht en later aan de Egelantiersgracht te Amsterdam. De composities van Nozeman zijn merendeels voor viool en basso contino. Daarnaast schrijft hij enkele liederen, een werk voor klavecimbel en triosonates. Al zijn werken worden gepubliceerd in Amsterdam. Helaas zijn niet alle werken bewaard gebleven: zijn La bella Tedesca opus 4 voor klavecimbel (ca. 1742) evenals zijn 6 cellosonates opus 5 (ca. 1745) zijn niet teruggevonden.

1745

Jacob Nozeman overlijdt op 10 oktober 1745 te Amsterdam. De Franse componist Michel Corrette neemt delen en fragmenten van Nozemans vioolsonates op in zijn methode 'L'art de se perfectionner dans le violon opus 2', een blijk van waardering voor het werk van deze Nederlandse componist.

Discografie Jacob Nozeman

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jacob Nozeman

Audio/Video Jacob Nozeman

Video Jacob Nozeman

Furor Musicus - Jacobus N...
Furor Musicus - Jacobus Nozeman/ From: Sonate nr 2 - Aria, Gigue, Aria
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Furor Musicus - Jacobus Nozeman/ From: Sonate nr 2 - Aria, Gigue, Aria

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer