Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAMESZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Jamesz

Periode

1992 - 2002

Genre

funk, jazz, wereldmuziek

Jamesz

Een trio en later kwartet uit Groningen dat opvalt door de bezetting: twee akoestische gitaren en een afrodrumset (djembé), later aangevuld met zang van een in Curaçao geboren zangeres. De groep weet zeer uiteenlopende stijlen op een natuurlijke manier te mixen.
Volledige biografie...

Bezetting

Gerrit de Boer   gitaar
Sebastiaan Kaptein   djembé, drums
Digmon Roovers   gitaar
Izaline Calister   zang

Overige muzikanten

Toon Roos   saxofoon

Genoemd in de biografie van

2000   Izaline Calister

Biografie Jamesz

Een trio en later kwartet uit Groningen dat opvalt door de bezetting: twee akoestische gitaren en een afrodrumset (djembé), later aangevuld met zang van een in Curaçao geboren zangeres. De groep weet zeer uiteenlopende stijlen op een natuurlijke manier te mixen.

1992 - 1996

Gerrit de Boer en Digmon Roovers studeren beiden gitaar aan het conservatorium in Groningen en leren elkaar kennen. Hoewel ze voornamelijk jazz spelen op elektrische instrumenten, delen ze ook een voorkeur voor Latijnse en Spaanse muziek: samen jammen op de akoestische gitaar leidt tot de oprichting van The James Trio. Met hun vriend Sebastiaan Kaptein delen ze tevens een voorkeur voor Afrikaanse ritmes, dus is deze djembé-speler de derde man van de groep. Later veranderen ze de naam in Jamesz, maar het specifieke karakter blijft behouden: Roovers de baslijnen, Kaptein de percussie, De Boer de leadgitaar, maar zonder alle aandacht op te eisen; het gaat om het geheel en de openheid daarin. De stem van de later toetredende Izaline Calister wordt meestal als extra instrument ingezet. De muzieksoort is bij voorkeur onbenoembaar, maar daar is inmiddels door anderen de term crossover voor bedacht.

1997

Het eerste album James' Trio (tevens de oorspronkelijke naam van de groep, genoemd naar een nummer van Pat Metheny) verschijnt op het eigen label Goldfish (distributie: Challenge). In oktober wint de groep gedrieën de solistenprijs (wat zeer uitzonderlijk is, want normaliter gaat zo'n prijs naar één persoon) op het door de VPRO georganiseerde Nederlandse Jazzconcours te Leeuwarden, vanwege hun originele mix van jazz en wereldmuziek.

2000

De groep wordt winnaar van de Dutch Jazz Competition op het Northsea Jazz Festival 2000. In november verschijnt hun tweede album Fatuh (Surinaams voor veel, kick, lekker, gek enz.), ondersteund met een theatertournee.

2001

Samen met Bird Award-winnaar Toon Roos (sopraansax) - die ook op hun tweede album meespeelt - treedt de groep opnieuw op tijdens het North Sea Jazz Festival. Maar ook het Tabarka Jazz Festival in Tunesië en verschillende andere jazzfestivals worden aangedaan.

2003 - 2009

Mede dankzij zijn basspel op de gitaar wordt Digmon Roovers gevraagd voor de Five Great Guitars. Met hen doet hij voor het eerst mee met een tournee langs de Nederlandse theaters in het seizoen 2003-2004. De gitarist speelt mee in de programma's City! en City Talent Tour van Harry Sacksioni, met het Rosenberg Trio in het Concertgebouw te Amsterdam en de Amerikaanse gitariste Kaki King. Drummer Sebastiaan Kaptein verhuist aan het eind van het decennium naar Japan.

Five Great Guitars

Discografie Jamesz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jamesz

Audio/Video Jamesz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer