Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAMESZOO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

DJ, draaitafels, dubstep, elektronica, house, producer

Online

Officiële website
Facebook

Jameszoo

Jameszoo (Mitchel van Dinther) uit Den Bosch is een eclectische producer die het experiment niet schuwt. Zijn tegendraadse producties bevatten elementen uit hiphop, jazz, dubstep, r&b en Braziliaanse muziek, geïnspireerd door onder meer Braziliaanse multi-instrumentalist Hermeto Pascoal, producer Dimlite en schilder Jheronimus Bosch. 'Ik gun mezelf heel veel muzikale vrijheid,' ...
Volledige biografie...

Instrumenten

draaitafels, elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

2012   Wiboud Burkens

Biografie Jameszoo

Jameszoo (Mitchel van Dinther) uit Den Bosch is een eclectische producer die het experiment niet schuwt. Zijn tegendraadse producties bevatten elementen uit hiphop, jazz, dubstep, r&b en Braziliaanse muziek, geïnspireerd door onder meer Braziliaanse multi-instrumentalist Hermeto Pascoal, producer Dimlite en schilder Jheronimus Bosch. 'Ik gun mezelf heel veel muzikale vrijheid,' vertelt hij website 3voor12.nl. 'Het liefst heb ik nul houvast. Het enige dat al mijn werk gemeen heeft, is dat het organisch is.'

1992 - 2010

Jameszoo groeit op in Vught en verdiept zich via internet in hiphop. De uitgaven van het breed georiënteerde hiphoplabel Stones Throw Records zetten hem op het spoor van experimentele hiphop van onder meer Madlib, oude soul en jazz. Jameszoo begint zelf rond zijn vijftiende als DJ op feesten te draaien. Hij stopt met zijn opleiding om zich volledig op muziek te richten en wordt toegelaten voor het vak Sound Design bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na drie jaar DJ'en produceert hij zijn eerste eigen tracks. Zijn producties zijn abstracter en minder clubgericht dan de muziek die hij als DJ draait.

2011 - 2012

De eerste plaatuitgave van Jameszoo is de 7"-single Leaf People bij het label Kindred Spirits. De producer wordt in het titelnummer bijgestaan door de Amerikaanse soulzanger Coultrain uit St. Louis. B-kant Krishnan Feathers is een ode aan de experimentele Braziliaanse muzikant Hermeto Pascoal. Een van zijn remixen in 2011 is voor de track Crust van de Amerikaanse producer Shlomo. Live treedt Jameszoo solo op, met laptop als basis en aangevuld met percussie, of met begeleidende muzikanten. Hij speelt onder meer een geïmproviseerde set samen met pianist Gideon van Gelder en bassist Jim Glerum tijdens het Eindhovense STRP festival in 2011. De DJ tekent een contract bij boekingsbureau Mojo. De track Kiwanushi And The Cheesechildren komt terecht op de compilatie See​-​A​-​Sound van het label Fremdtunes. Het is een samenwerking met grafisch ontwerper Erosie. Jameszoo wordt in januari 2012 op het laatste moment toegevoegd aan het programma van het festival Noorderslag in Groningen als vervanging voor Palio Superspeed Donkey. Naast optredens in Nederland, zoals tijdens het festival Pitch in Amsterdam (juli), het 8BAHN Festival in Ede en Dance Valley (augustus), is hij in 2012 ook te zien in Londen en Bratislava. Jameszoo draait begin september drie keer tijdens The Night Of The Unexpected, in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. De producer presenteert 14 september tijdens zijn solo-optreden op het festival Incubate in Tilburg de vier nummers tellende 10" Faaveelaa. De EP komt uit bij het Nederlandse label Rwina Records dat gespecialiseerd is in dubstep. Jameszoo maakt onderdeel uit van de labelavond die Rwina Records op 19 oktober in Paradiso organiseert tijdens het Amsterdam Dance Event. In het najaar wordt Jameszoo benoemd tot ambassadeur van Het Geluid van Nederland, een database die beschikbaar is gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het ambassadeurschap houdt onder andere in dat Jameszoo een exclusieve track maakt aan de hand van fragmenten die op de site beschikbaar zijn gesteld.

Palio Superspeed Donkey

2013

Jameszoo wordt samen met Krampfhaft (Joris van Grunsven) uitgenodigd voor de Red Bull Music Academy, een prestigieuze muziekbeurs met workshops en lezingen die dit jaar plaatsvindt in New York. In mei treedt hij daar op met drummer Questlove van The Roots en neemt tracks op met onder anderen Flying Lotus-bassist Thundercat en toetsenist August Rosenbaum (Rhye, Quadron). De 12" EP Jheronimus (juli) is geïnspireerd door de schilderijen van Jameszoo's stadgenoot Jheronimus Bosch. In het openingsnummer Blue Flutebird is de producer voor het eerst zingend te horen. Radiomaker en platenbaas Gilles Peterson draait het nummer Poek meerdere keren in zijn uitzendingen op BBC Radio 6. In juli staat de muzikant voor het tweede achtereenvolgende jaar op het Amsterdamse elektronische muziekfestival Pitch, een week later gevolgd door een optreden op XO Live bij Eindhoven. In augustus treedt hij op tijdens Lowlands.

Discografie Jameszoo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jameszoo

Audio/Video Jameszoo

Video Jameszoo

MY SON THE DJ - AFL. 11: ...
MY SON THE DJ - AFL. 11: JAMESZOO
Het Geluid van Nederland:...
Het Geluid van Nederland: draag bij en win! (2012)
SAS - Jameszoo & Erosie -...
SAS - Jameszoo & Erosie - Kiwanushi and the cheesechildren
Jameszoo - The Clumtwins ...
Jameszoo - The Clumtwins [Rwina Records 2013]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Het Geluid van Nederland: draag bij en win! (2012)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer