Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

JAN BRANDTS BUYS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

12-09-1868 - 07-12-1933

Genre

componist, klassiek, romantiek

Jan Brandts Buys

Componist Jan Brandts Buys is één van Nederlands belangrijkste internationale vertegenwoordigers van de laatromantiek. Naast piano- en orgelwerken, kamermuziek, orkestwerken, soloconcerten, liederen, koorwerken en cantates, schrijft hij acht opera's. Tevens maakt hij pianotranscripties van alle symfonieën van Schubert en Beethoven. Zijn werk wordt door andere componisten, zoals Johannes Brahms en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1918   Jules Moes

Biografie Jan Brandts Buys

Componist Jan Brandts Buys is één van Nederlands belangrijkste internationale vertegenwoordigers van de laatromantiek. Naast piano- en orgelwerken, kamermuziek, orkestwerken, soloconcerten, liederen, koorwerken en cantates, schrijft hij acht opera's. Tevens maakt hij pianotranscripties van alle symfonieën van Schubert en Beethoven. Zijn werk wordt door andere componisten, zoals Johannes Brahms en Edvard Grieg, bijzonder gewaardeerd.

1868 - 1880

Jan Willem Frans Brandts Buys wordt op 12 september 1868 geboren te Zutphen. Hij komt uit een muzikale familie: zowel opa Cornelis Alijander Brandts Buys (1812-1890) als vader Marius Adrianus Brandts Buys (1840-1911) zijn werkzaam als organist, dirigent en componist. Daarnaast zijn meerdere ooms van Jan Brandts Buys als componist actief in het muziekleven. De eerste piano- en orgellessen krijgt Jan Brandts Buys van zijn vader.

Cornelis Alijander Brandts Buys

1881 - 1888

Jan Brandts Buys wordt op 12 september 1881, als dertienjarige, op het gymnasium ingeschreven. Hij begint al vroeg met componeren en wordt op vijftienjarige leeftijd aangesteld als organist van de Broederenkerk in Zutphen. Thuis komt hij in aanraking met componisten van naam zoals Henryk Wieniawski, Anton Rubinstein, Daniël de Lange, Edvard Grieg, Johan Wagenaar, Julius Röntgen en Richard Hol. Zij bezoeken regelmatig huize Brandts Buys en onderhouden correspondenties met de familieleden. Ook bekende zangers komen regelmatig over de vloer zoals de sopraan Aaltje Noordewier-Reddingius, de bariton Anton Sistermans en de bas Johannes Martinus Messchaert.

Aaltje Noordewier-Reddingius Daniël de Lange Johan Wagenaar Julius Röntgen Richard Hol

1889 - 1891

Jan Brandts Buys maakt nieuwe bewerkingen van de Psalmen en Gezangen voor de Hervormde kerk en verkoopt ze aan de firma Wagenaar te Utrecht. Deze inkomsten, samen met een studiebeurs van 800 gulden, maken het Brandts Buys mogelijk een studie te volgen in het buitenland. Hij vertrekt in 1889 naar Frankfurt am Main om aan het Raff-Konservatorium te studeren bij o.a. de Duitse componist Anton Urspruch. Na één jaar verklaart de directeur van het conservatorium Max Schwarz dat hij Jan Brandts Buys als afgestudeerd beschouwt. Het verzoek van Brandts Buys om nóg een jaar te mogen blijven wordt echter ingewilligd.

1892

Brandts Buys reist naar Wenen waar hij een baan krijgt bij Universal-Edition. Hier werkt hij mee aan de uitgaven van koormuziek. Ook ontmoet hij Johannes Brahms die hem wijst op zijn mogelijkheden op het gebied van de opera.

1897

Brandts Buys treedt in het huwelijk met Valentine von Dziembowski, een huwelijk dat na dertien jaar later zal worden ontbonden.

1916

In Wenen vindt de première plaats van de komische opera Die Schneider von Schönau. De opera is zo succesvol dat er ook een Nederlandstalige versie (De kleermakers van Schoonoord) wordt uitgegeven. De Oostenrijkers noemen Brandts Buys een 'Altmeister', een componist die in ouderwetse (romantische) stijl schrijft. Dankzij de populariteit van zijn muziek, de inkomsten van zijn arrangementen en zijn tweede huwelijk, ditmaal met de welgestelde, veel jongere vrouw Alma Shapiro, kan hij zich een succesvol en rijk man noemen.

1928

Op zestigjarige leeftijd vestigt Brandts Buys zich in Salzburg. Wanneer Hitler in Duitsland aan de macht komt neemt Brandts Buys, als anti-Nazi, zijn laatste opera terug omdat hij niet wil dat deze in Weimar wordt opgevoerd.

1933

Jan Brandts Buys overlijdt op 7 december te Salzburg en wordt begraven op het Salzburger Kommunalfriedhof.

Discografie Jan Brandts Buys

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Jan Brandts Buys

Audio/Video Jan Brandts Buys

Video Jan Brandts Buys

Brandts Buys Die Schneid...
Brandts Buys  Die Schneider von Schönau
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Brandts Buys  Die Schneider von Schönau

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer